Preskočiť na obsah

Redaktor:Vanished user 68dfadedcfe125d3200b8df929af699f/Tobias Forge

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tobias Jens Forge
švédsky spevák, skľadateľ, režisér a herec
Iné menáPapa Emeritus Zero/Nihil, Papa Emeritus I, Papa Emeritus II, Papa Emeritus III, Cardinal Copia/Papa Emeritus IV/Frater Imperator, Special Ghoul, A Ghoul Writer, Mary Goore, Leviathan, Kopromancer, Gene Walker
Narodenie3. marca 1981 (43. rokov)
Linköping, Švédsko
Národnosťšvédska
ZamestnanieSpevák, skladateľ, textár, hudobník, režisér, herec
Známy vďakaFrontman švédskej rockovej skupiny Ghost
Aktívne roky1996 - súčasnosť
SúrodenciSebastian Forge (starší brat) (ďalších 5 súrodencov)
ManželkaBoel Forgeová
DetiMinou Forgeová, Morris Forge

Tobias Jens Forge ([1] narodený 3. marca 1981, Linköping, Švédsko) je švédsky spevák, skladateľ, herec a filmár. Je lídrom a hlavným skladateľom maskovanej okultno-rockovej skupiny Ghost, naživo vystupuje ako ich frontman pod umeleckými menami Papa Emeritus a Cardinal Copia . Hoci skupina vznikla v roku 2006, identita Forgea ako frontmana skupiny Ghost bola potvrdená až v roku 2017, po súdnom spore s bývalými členmi skupiny kvôli sporu o honorár. Pred úspechom pôsobil v niekoľkých ďalších kapelách, vrátane Repugnant a Crashdïet, pod umeleckým menom Mary Goore .

V roku 2019 bol Forge ocenený cenou Platinagitarren od STIM za svoje hudobné úspechy: „S jednou nohou pevne stojacou na kovovej podlahe je Forge skladateľom, ktorý posúva hranice žánru. Člen poroty a novinár Jan Gradvall uviedol, že Forge patrí medzi „najvizionárnejších a najkreatívnejších v histórii švédskej hudby “. Vďaka „epickému postupu skupiny Ghost od obľúbených doomov v undergrounde k fenoménu arény“ v roku 2010 vyhlásil Loudwire Forge za metalového umelca desaťročia.

Repugnant a Crashdïet

[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1996 Forge bol členom kapely Superior pod umeleckým menom Leviathan. Od roku 1998 stál na čele deathmetalovej skupiny Repugnant so sídlom v Štokholme pod umeleckým menom Mary Goore, o ktorej Metal Hammer informoval, že je to prešmyčka mena írskeho gitaristu Garyho Moorea . [2] Svoj jediný štúdiový album Epitome of Darkness nahrali v roku 2002, ale po rozpade kapely v roku 2004 zostal nevydaný a vyšiel až v roku 2006. [3] V rokoch 2000 až 2002 bol Forge tiež gitaristom glam metalovej skupiny Crashdïet pod menom Mary Goore. V určitom okamihu hral na gitare aj pre punk rockovú skupinu Onkel Kånkel . [4] Repugnant sa nakrátko zišiel na festivale Hell's Pleasure v roku 2010.

Subvision a Magna Carta Cartel

[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 2002 až 2008 bol Forge spevákom a gitaristom pop rockovej skupiny Subvision. V skupine boli aj niektorí budúci členovia Ghost: Martin Persner a Gustaf Lindström na gitare a basgitare. [5] Pred rozpadom vydali dve EP a jeden album So Far So Noir (2006).

Forge, Persner a Simon Söderberg (ďalší budúci člen skupiny Ghost), boli v rokoch 2006 až 2010 členmi alternatívnej rockovej kapely Magna Carta Cartel (alebo MCC) so sídlom v Linköpingu . [6] Forge hral na gitaru a basgitaru, Persner a Söderberg boli zodpovední za gitaru a spev. Skupina si dala pauzu, keď sa všetci traja začali viac venovať Ghost. [7] Persner opustil Ghost v júli 2016 a zreformoval Magna Carta Cartel. [8]

Forge vystupujúci ako Papa Emeritus I, 2012

Od roku 2006 pôsobí Forge ako hlavný skladateľ, obchodný líder a hlavný spevák rockovej a heavymetalovej skupiny Ghost, projekt, ktorý výrazne prispel k vzrastu jeho popularity a slávy, po mnohých rokoch pôsobenia v iných undergroundových skupinách a dielach. [9] Počas živých vystúpení s kapelou vystupuje ako jej frontman. Každý album má „iného-nového speváka“: pôvodne Papa Emeritus I až III – "démonický antipápež" . Od roku 2018 spieval Forge na pódiu pod novým menom: Cardinal Copia, ktorý sa však v marci 2020 stal Papa Emeritusom IV. Peter Hällje, bývalý skupinový spolučlen Martina Persnera, tvrdil, že to bol zrovna on, čo navrhol fiktívnu postavu Papa Emeritusa v roku 2005, ešte pred sformovaním skupiny Ghost. Hällje však nikdy ako Papa Emeritus nevystupoval. Súhlasil s Persnerom, a dovolil mu použiť postavu pre svoju vtedy novú skupinu Ghost. [10] Zdá sa, že Forge okrem spevu, hrá aj na väčšine ostatných nástrojov. Napríklad tvrdil, že debutový album Opus Eponymous (2010) bol nahraný len s bubeníkom a ničím iným.

V roku 2012, počas koncertu v rodnom meste kapely, vo švédskom Linköpingu bol Papa Emeritus I nahradený novým spevákom Papa EmeritusomII, v skutočnosti to bol len Forge v inom kostýme. [11] Druhý album skupiny Infestissumam vyšiel v roku 2013. Kvôli právnemu sporu o názov kapely boli v Spojených štátoch nútení vydať album pod upraveným názvom „Ghost BC“. [12] Forge na tomto albume rovnako aj na nasledujúcom EP If You Have Ghost (2013) vystupoval pod maskou Papa Emeritusa II. Papa Emeritus III bol verejnosti predstavený v roku 2015 súčasne s vydaním tretieho albumu: Meliora . [13] Pôsobenie Papa Emeritusa III sa skončilo na konci Ghost's 2016–2017 Popestar Tour (bol odvlečený z javiska na konci posledného koncertu turné) hneď na to bola predstavená nová postava: Papa Emeritus Zero (neskôr známy aj ako Papa Nihil). . [14] Forge je hlasom Papa Nihila na dvojskladbovom EP Seven Inches of Satanic Panic, o ktorom kapela tvrdí, že bola nahraná v roku 1969. [15] [16] Pre štvrtý album Ghost, Prequelle (2018), Forge prijal svoje ďalšie javiskové "alter-ego", Cardinal Copia. Počas záverečnej show A Pale Tour Named Death bol Cardinal Copia pomazaný a fanúšikom predstavený ako Papa Emeritus IV (tiež známy ako Cardi, Cardi C alebo len Copia). [17]

Napriek tomu, že anonymita je jednou z najvýraznejších tém skupiny Ghost, bola Forgeova identita, ako speváka skupiny, v apríli 2017 odhalená po súdnom spore s bývalými členmi Ghost kvôli sporu o licenčné poplatky. [18] Členovia tvrdili, že sa Forge pokúšal premeniť Ghost „zo skupiny na sólový projekt s najatými hudobníkmi“ „nepochopiteľným a nehanebným spôsobom“. [19] Forge to spochybnil a tvrdil, že Ghost "bolo vždy tak trochu... Myslím, niečo ako skupina Bathory, kde ľudia čo hrali naživo neboli nevyhnutne tí istí, ktorí hrali na platniach." Forge tvrdil, že medzi ním a ostatnými členmi "žiadne právne partnerstvo" nikdy neexistovalo ; dostávali fixný plat, "ako najatí hudobníci “, [9] aby vystupovali a vytvárali imidž kapely, ako on inštruoval.

Iná práca

[upraviť | upraviť zdroj]
Forge vystupoval ako Papa Emeritus III v roku 2016

Forge, ako Papa Emeritus III, vystupuje ako hosť na exkluzívnej vinylovej verzii „House of Doom“ od Candlemass z mája 2018. [20] Ako Cardinal Copia sa pripojil k členom Candlemass a Vargas a Lagola na živom vystúpení „ Enter Sandman “ pred švédskym kráľom Carlom XVI. Gustafom a švédskou kráľovnou Silviou počas slávnostného ceremoniálu 14. júna 2018 na počesť Metallicy cenou Polar Music Prize. . [21] Cardinal Copia sa objavil aj v piesni „I'm Not Afraid“ z albumu A Million Degrees z novembra 2018 od Emigrate . Dňa 22. januára 2021 sa Papa Emeritus IV pripojil k Hellacopters vo švédskej televíznej hernej šou På spåret, aby zaspiebal cover verziu skladby „ Sympathy for the Devil “. [22] Papa Emeritus IV sa tiež objavil na ihrisku Guaranteed Rate Field dňa 22. septembra 2022, aby hodil slávnostné prvé ihrisko baseballového zápasu Chicago White Sox a Cleveland Guardians . [23] [24] [25] Forge sa ako huslista objavil aj v poslednej epizóde seriálu Clark na Netflixe, ktorý sa vysielal v máji 2022. [26]

Pod réžiou Forgea a Alex Ross Perry, 20. júna 2024 bol do celosvetových kín spoločnosťou Trafalgar Releasing uvedený [27] film Rite Here Rite Now

Film okrem záberov z dvoch koncertových nocí, odohrané 11. a 12. septembra 2023, obsahuje aj postavy a pokračovanie príbehu z webového seriálu, vysielaného a produkovaného skupinou na ich oficiálnom YouTubeovom kanáli. Forge si vo filme zahral v hlavnej úlohe ako Papa Emeritus IV.

Osobný život

[upraviť | upraviť zdroj]

Forge je ženatý s Boel Forgeovou s ktorou má dve deti, dvojvaječné dvojčatá, dcéru Minou a syna Morrisa. Minou si zaspievala úvodnej skladbe štvrtého štúdiového albumu skupiny, Prequelle v úvodnej skladbe "Ashes", [28] a Morris je uvedený na Ghost cover verzii piesne „Enter Sandman“ od Metallici, ktorú Forge nahral na podporu Camp Aranu'tiq, letného tábora pre transrodovú mládež.

Veľký vplyv na Tobiasove dospievanie mal jeho o trinásť rokov starší brat Sebastian, ktorý ho vo veľmi mladom veku priviedol k filmu a hudbe ako Siouxsie and the Banshees, Kim Wilde, Rainbow, Kiss a Mötley Crüe . 12 marca 2010 Sebastian zomrel na srdcovú chorobu, paradoxne v ten istý deň, keď Ghost vydali svoje prvé demo skladby online.

Forge uviedol, že ako dospievajúci „nepochybne [vhodil] svoje ruky do rúk Satana“. Ako dôvod uviedol prísnu macochu, odcudzenie, ktoré pociťoval v jej dome, a ešte prísnejšiu, silne veriacu učiteľku, čo nakoniec prinútilo vbehnúť „hlavou do náručia diabla“.

Forge je členom Švédskeho rádu slmurárov .

Diskografia

[upraviť | upraviť zdroj]

Ghost Štúdiové albumy:

  1. Opus Eponymous (2010)
  2. Infestissumam (2013)
  3. Meliora (2015)
  4. Prequelle (2018)
  5. Impera (2022)


EP:

  1. If You Have Ghost (2013)
  2. Popestar (2016)
  3. Seven Inches of Satanic Panic (2019)
  4. Phantomime (2023)


Repugnant

Štúdiové albumy:

  1. Epitome of Darkness (2006)

EP:

  1. Hecatomb (1999)
  2. Premature Burial (2004)


Subvision

Štúdiové albumy:

  1. So Far So Noir (2006)

EP:

  1. Brillian Music for Stupid People (2003)
  2. Pearls for Pgsnawps (2003)
  3. The Killing Floor E.P. (2004)


Magna Carta Cartel

Štúdiové albumy:

  1. Goodmorning Restrained (2009)

EP:

  1. Valiant Visions Dawn (2008)



Referencie

[upraviť | upraviť zdroj]
  1. . Dostupné online.
  2. . Dostupné online.
  3. . Dostupné online.
  4. . Dostupné online.
  5. . Dostupné online.
  6. . Dostupné online.
  7. . Dostupné online.
  8. . Dostupné online.
  9. a b . Dostupné online.
  10. . Dostupné online.
  11. . Dostupné online.
  12. . Dostupné online.
  13. . Dostupné online.
  14. . Dostupné online.
  15. . Dostupné online.
  16. . Dostupné online.
  17. . Dostupné online.
  18. . Dostupné online.
  19. . Dostupné online.
  20. . Dostupné online.
  21. . Dostupné online.
  22. . Dostupné online.
  23. . Dostupné online.
  24. . Dostupné online.
  25. . Dostupné online.
  26. . Dostupné online. (po anglicky)
  27. , https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Rite_Here_Rite_Now&oldid=1230304079 
  28. Šablóna:Cite magazinehttps://www.altpress.com/ghost-impera-interview/#:~:text=Minou%20and%20her%20twin%20brother,kick%2Dstarting%20his%20musical%20journey.