Robert Lefkowitz

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Robert Lefkowitz
americký lekár a biochemik
Robert Lefkowitz
Narodenie15. apríl 1943 (81 rokov)
New York, New York, USA
Alma materColumbia University
Odkazy
Webstránkalefkolab.org
CommonsSpolupracuj na Commons Robert Lefkowitz
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny

Robert Joseph Lefkowitz (* 15. apríl 1943, New York, USA) je americký lekár a biochemik, ktorý spoločne s Brianom Kobilkom v roku 2012 získal Nobelovu cenu za chémiu za výskum receptorov viazaných na G-proteíny.

Robert Lefkowitz vyštudoval na Kolumbijskej univerzite najprv chémiu a potom medicínu. Pracoval krátko ako lekár a v roku 1968 nastúpil ako výskumný pracovník do Národného inštitútu zdravia v Bethesde v Marylande. V rokoch 19701973 pracoval v nemocnici v Bostone, ktorá spolupracuje s Harvardovou univerzitou.

Od roku 1973 učí na Duke University v Severnej Karolíne, kde je od roku 1977 riadnym profesorom. V polovici 80. rokov Lefkowitz so svojimi kolegami naklonoval najprv beta-adrenergický receptor a potom osem adrenergných receptorov, na ktoré sa viaže noradrenalín a adrenalín. To viedlo k objavu, že všetky G-proteínové receptory majú podobnú molekulovú štruktúru.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ČTK. Nobelovu cenu za chemii získala dvojice vědců z USA [online]. Deník.cz, 2012-10-10, [cit. 2015-11-01]. Dostupné online. (po česky)
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Robert Lefkowitz na českej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]