Robert Rodriguez

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Robert Rodriguez
Rodriguez na San Diego Comic-Con, júl 2014
Celé menoRobert Anthony Rodríguez
Narodenie 20. jún 1968 (55 rokov)
San Antonio, Texas, USA
PovolanieFilmový režisér, filmový producent, scenárista, strihač, kameraman, hudobník
Roky pôsobenia1991 – súčasnosť
ManželkaElizabeth Avellán (1990 – 2006)
PriateľkaRose McGowan (2007 – 2009)
Český lev
2006 Nominácia – najlepší zahraničný film za Sin City – mesto hriechu

Robert Anthony Rodríguez (* 20. jún 1968, San Antonio, Texas, USA) je americký filmár a hudobník. Veľa svojich filmov natáča a produkuje v Mexiku a rodnom Texase.

Rodriguez v roku 1992 režíroval film El Mariachi, ktorý bol komerčne úspešný a zarobil 2 milióny dolárov s rozpočtom len 7000 dolárov. Film mal dve pokračovania: Desperado a Vtedy v Mexiku (Once Upon a Time in Mexico). V roku 1996 režíroval film Od súmraku do úsvitu (From Dusk Till Dawn) a vytvoril jeho rovnomennú televíznu adaptáciu (2014 – súčasnosť). Rodriguez spolu-režíroval krimi thriller, Sin City (adaptovaný podľa rovnomennej komiksovej série) a jeho pokračovanie, Sin City: A Dame to Kill For. Tiež režíroval filmy Spy Kids, Fakulta (The Faculty), ako aj Dobrodružstvá na planéte detí (The Adventures of Sharkboy and Lavagirl in 3-D)Grindhouse: Planéta Teror (Planet Terror) a Machete.

Je priateľ častého spolupracovníka a filmára Quentina Tarantina, ktorý založil produkčnú spoločnosť A Band Apart. Rodriguez bol istý čas tiež jej členom. V decembri 2013 Rodriguez spustil svoj vlastný káblový kanál s názvom El Rey.

Vybraná filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Robert Rodriguez na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).