Samus Aran

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Samus Aran
Základné informácie
SériaMetroid
AutorMakoto Kano
DabingJennifer Hale (Metroid Prime séria)
Jessica Martin (Metroid: Other M)
Prvý výskytMetroid (1986)
O postave
PohlavieŽena
Druh bytostiČlovek
PovolanieLovkyňa odmien

Samus Aran je populárna fiktívna protagonistka videohernej sci-fi série Metroid od spoločnosti Nintendo. Prvýkrát sa objavila v roku 1986 v hre Metroid pre konzolu Nintendo Entertainment System. Je tiež známa ako jedna z prvých hrateľných ženských postáv vo videohrách.

Samus Aran sa po kariére vojačky Galaktickej federácie stala lovkyňou odmien, ktorá pre federáciu plní rôzne úlohy po celej galaxii. Väčšinou ide o bojovanie proti nebezpečným Vesmírnym pirátom, alebo hubenie parazitických Metroidov.

Okrem každého dielu Metroid série sa tiež objavila v Super Smash Bros. hrách.

Opis postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Samus je atletická, 1,9 metrov vysoká žena s blond vlasmi. Väčšiou je zobrazovaná vo svojom špeciálnom mechanickom exoskelete volanom "Power Suit," ktorý sa počas hier rôznymi spôsobmi vylepšuje. Namiesto jednej ruky exoskeletu má špeciálny kanón, ktorý strieľa rôzne energetické výboje alebo rakety.

Svoje detstvo strávila na baníckej kolónii na planéte K-2L, až kým celú kolóniu neprepadli a nezničili Vesmírni piráti, na ktorích čele stál obludným Ridley. Potom, čo počas útoku prišla o oboch rodičov, ju našla a adoptovala vtáčia mimozemská rasa Chozo. Samus potom vyrastala na ich planéte Zebes, kde Chozo upravili jej DNA aby zlepšili jej fyzickú silu a schopnosti. Tiež sa tam naučila bojovať a ovládať svoj Power Suit. Neskôr sa zapísala do armády Galaktickej federácie, no po mnohých nezhodách s jej veliacim dôstojníkom Adamom Malkovichom odišla a stala sa nezávislou lovkyňou odmien. Federácia si ju kvôli jej výnimočným schopnostiam často najíma na rôzne nebezpešné misie.

Postava bola silne inšpirovaná Ellen Ripleyovou (ktorú stvárnila Sigourney Weaverová) z filmu Votrelec, a jej vzhľad bol vytvorený podľa herečky Kim Basingerovej.

Výskyt v hrách[upraviť | upraviť zdroj]