Sastavci

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Sastavci je nepatrná enkláva Bosny a Hercegoviny lokalizovaná na území Srbska, južne od rieky Lim. Leží na ceste medzi mestami Priboj a Rudo, v pohraničnej oblasti Zlatibor, ktorá bola zasiahnutá vojnovým konfliktom v 90. rokoch minulého storočia.

Základné údaje:

  • Rozloha: 3,96 km²
  • Počet obyvateľov: 270 (r. 1999)
  • Hustota zaľudnenia: 68,2 obyvateľov/km²
  • Geografická poloha: 43° 30' s. g. š., 19° 28' v. g. d.

Existencia enklávy sa datuje od 19. storočia. V súčasnosti je administratívnou súčasťou bosnianskej obce Medjurecja v okrese Rudo. Infraštruktúra (rozvod elektriny, telokomunikácie, školstvo, zdravotníctvo, služby) enklávy je napojená na Srbsko, avšak obyvatelia odvádzajú dane za pôdu bosnianskym úradom. To sa týka aj Srbov, ktorí v Sastavci podnikajú.

Na prelome rokov 2001 a 2002 prebehli rokovania ohľadne vytýčenia novej bosniansko-srbskej hranice. Kým Bosna žiadala vytvorenie koridoru, ktorý by spojil krajinu s enklávou, Srbsko navrhovalo pravý opak. Výmenou za iné územie požadovalo pripojenie celého územia južne od rieky Lim (vrátane Sastavci). K žiadnej dohode však nedošlo a tak Sastavci zostáva aj naďalej enklávou. Posledné stretnutie medzinárodnej diplomatickej komisie sa uskutočnilo 25. júna 2004 v Belehrade, rovnako ako predtým, rokovanie nedospelo k žiadnemu kompromisu.

Obec Sastavci je v súčasnosti administratívnou súčasťou bosnianskej obce Medjurecja v okrese (opčina) Rudo, v rámci Republiky srbskej. V roku 1999 tu žilo 270 obyvateľov, viac ako 70 % z nich je srbskej národnosti.

Na území enklávy s rozlohou 4 km² sa používajú tri meny: bosenská marka, srbský dinár a euro.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]