Serie D

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Serie D
Založená
1948
Štát
Taliansko Taliansko
Vyššia Liga
Lega Pro Seconda Divisione
Nižšia Liga
Eccellenza
Počet tímov
167 (počet sa mení)
Poháre
Coppa Italia Serie D
Súčasný víťaz (2011/12)
Venezia
Webová stránka
Oficiálna stránka súťaže

Serie D je piata najvyššia futbalová liga v Taliansku. Túto súťaž hrá v súčasnosti 167 tímov, ktoré sú rozdelené geograficky do deviatich skupín. Víťazi jednotlivých skupín automaticky postupujú do štvrtej ligy. Tímy na prvom mieste okrem automatického postupu hrajú ešte medzi sebou vyraďovaciu súťaž o titul amatérskeho majstra, ktorý sa nazýva Scudetto Dilettanti. Kluby na druhom až piatom mieste z každej skupiny hrajú potom play-off o postup. Víťaz tohto play-off je následne 10-tym postupujúcim zo Série D. Kluby na posledných dvoch miestach z každej skupiny zostupujú. Kluby nad zostupovými miestami hrajú play-out o udržanie. Počet týchto klubov sa v jednotlivých skupinách líši. Výsledkom tejto súťaže o udržanie sú ďalšie zostupujúce tímy. Celkovo z každej skupiny zostupujú štyri kluby.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1948 boli reorganizované futbalové súťaže v Taliansku. Tretia najvyššia súťaž sa rozdelila. Tímy z nižších priečok dovtedajších skupín Série C sa dostali do novo sformovanej ligy nazvanej Promozione. Táto liga si o štyri roky zmenila meno na Quarta Serie, v roku 1959 na súčasný názov Serie D. Séria D bola reorganizovaná v roku 1981. Súťaž bola zredukovaná a meno súťaže zmenené na Interregionale, hráči sa stali amatérmi. V období od roku 1992 do 1999 sa pre zmenu súťaž volala Campionato Nazionale Dilettanti. Neskôr sa vrátila k menu Serie D.

Štruktúra ligy[upraviť | upraviť zdroj]

Serie D sa skladá z 9-tich skupín, ktoré sú zložené podľa geografického kľúča. Od roku 1990 bolo rozhodnuté, že túto ligu hrá 162 tímov v 9. skupinách, ktoré by sa mali skladať z 18. tímov. Reálny počet tímov sa však mení, platí to tak pre celkový počet v lige, ako aj pre počet klubov v jednotlivých skupinách. Momentálne majú skupiny 19 a 20 účastníkov.