Skalka (prítok Kremnického potoka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Potok Skalka pretekajúci Kremnicou

Skalka je potok na Strednom Pohroní, v severovýchodnej časti okresu Žiar nad Hronom.[1] Je to ľavostranný prítok Kremnického potoka, meria 7,5 km a je tokom IV. rádu.

Preteká Kremnickými vrchmi, pramení v podcelku Flochovský chrbát na južnej stráni vrchu Skalka (1 231,6 m n. m.) v nadmorskej výške okolo 1 130 m n. m. Tečie viac-menej juhozápadným smerom, sprava priberá prítok z juhozápadného svahu Skalky, potom tečie na krátkom úseku na západ a sprava priberá dva prítoky z oblasti Zadných plání. Ďalej sa oblúkom stáča opäť na juhozápad, z pravej strany priberá krátky prítok a následne zľava významný prítok (cca 773 m n. m.) zo severozápadného svahu vrchu Zlatej studne (1 265,4 m n. m.). Ďalej sa stáča na juhozápad, priberá pravostranný prítok z oblasti Predných plání a zľava významný Smrečník. Oblúkom sa potom stáča na západ, vytvára hranicu medzi podcelkami Kunešovská hornatina na severe a Jastrabská vrchovina na juhu a preteká mestom Kremnica. Južne od centra mesta ústi v nadmorskej výške okolo 535 m n. m. do Kremnického potoka.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-04-10]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-04-10]. Dostupné online.