Slizniačik poľný

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Slizniačik poľný
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Deroceras agreste
Linné, 1758
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Slizniačik poľný (lat. Deroceras agreste) je druh slimáka z čeľade slizniačikovité (Agriolimacidae).

Morfológia[upraviť | upraviť zdroj]

Je to malý slimák na chrbte s vápennou platničkou; telo má podlhovasté, vretenovité, dlhé 40 - 60 mm, široké okolo 5 mm, hnedastej alebo sivej farby. Podobne ako ostatné slimáky, pohybuje sa pomocou plochého, silne vyvinutého chodidla.

Vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Prezimujú najmä vajíčka, ale aj pohlavne dospelé i nedospelé jedince, a to v horných vrstvách pôdy, pod hrudkami alebo zvyškami rastlín. Na jar sa z vajíčok liahnu mladé slimáky, ktoré v noci obžierajú kultúrne rastliny i burinu. Cez deň sa skrývajú na vlhkých miestach, pod hrudkami zeme, kameňmi a pod. Slizniak kladie vajíčka do pôdy v kopách po 20 - 30 kusoch, spolu okolo 250 vajíčok. Obdobie kladenia vajíčok je dlhé, takže v čase vegetácie sa môžeme stretnúť s rozličnými vývojovými štádiami tohto slimáka. Celkový vývoj slizniačika trvá 20 - 35 dní, čo závisí od vlhkosti prostredia a od teplotných pomerov. Na pozemkoch s pestovanou zeleninou v blízkosti lúk, parkov a stromovej výsadby sa často vyskytuje slizovec záhradný (Arion hortensis), ktorý poškodzuje rastliny podobne ako slizniačik poľný.

Škodca[upraviť | upraviť zdroj]

U nás sa vyskytuje všade; v niektorých rokoch spôsobuje značné škody. V čase vegetácie, najmä na jeseň, môžeme na mnohých kultúrnych rastlinách pozorovať listy s vyhryzenými dierkami, na okrajoch ktorých vidieť stopy po ohrýzaní. Tieto dierky majú obyčajne hranaté kontúry. Na poškodených rastlinách vidieť lesklý zaschnutý sliz zanechaný slimákom, ktorý v noci obžieral rastlinu. Zo zeleniny škodca najčastejšie napáda kapustovité a fazuľu.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • A.Studziňski, F.Kagan, Z. Sosna - Atlas chorôb a škodcov zeleniny