Starý Plovdiv

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Starý Plovdiv
Старинен Пловдив
architektonická rezervácia
Starý Plovdiv - ulica Todora Samodumova
Štát Bulharsko Bulharsko
Oblasť Plovdiv
Okres Plovdiv
Mesto Plovdiv
Súradnice 42°08′59″S 24°45′10″V / 42,149824°S 24,752665°V / 42.149824; 24.752665
Rozloha 0,35 km² (35 ha)
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Architektonická rezervácia Starý Plovdiv (bulh. Старинен ПловдивStarinen Plovdiv, známe tiež ako bulh. Стария градStarija grad) sa rozprestiera na troch z plovdivských pahorkov (Nebet tepe, Džambaz tepe a Taksim tepe), známych aj ako „Trojpahorčie“ (bulh. ТрихълмиетоTrichălmieto) na ploche 35 hektárov v centrálnej časti mesta Plovdiv v Plovdivskej oblasti v južnom Bulharsku. V rámci rezervácie sa nachádzajú pamiatky zo všetkých epoch vývoja mesta od antiky cez stredovek až po bulharské národné obrodenie.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Plovdiv je jedným z najstarších miest v Európe, starší než Rím, alebo Atény, súčasník miest ako Trója a Mykény. Osídlený bol už 4000 rokov pred naším letopočtom, kedy na pahorku Nebet tepe vznikla trácka osada. V 4. storočí pred naším letopočtom mesto obsadil Filip Makedónsky a prekrstil ho na Filipopol. Po pripojení tráckych teritórií k Rímskemu impériu sa mesto stalo centrom rímskej administratívnej oblasti Trákia. Slovania sa na území mesta prvýkrát objavili v 4. storočí nášho letopočtu. Posledná väčšia výstavba sa na území rezervácie odohrala v období bulharského národného obrodenia. Celé územie rezervácie je nepretržite obývané po dobu viac ako 6000 rokov.

Najvýznamnejšie pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Z obdobia antiky[upraviť | upraviť zdroj]

V Plovdive sa nachádza viacero pamiatok z obdobia antiky, na území rezervácie Starý Plovdiv sú to tieto:

Z obdobia bulharského národného obrodenia[upraviť | upraviť zdroj]

Na konci 18. a najmä v 19. storočí bohaté obchodnícke rodiny (obchodujúce najmä medzi Európou a Orientom) radi demonštrovali svoje bohatstvo svojimi domami. Toto obdobie bolo najmä v rokoch bulharského národného obrodenia veľmi výhodné pre plovdivských architektov, majstrov a umelcov, ktorí zanechali v kolorite Starého Plovdivu nezameniteľnú stopu. Medzi najvýznamnejšie pamiatky z tohto obdobia patria:

Religiózne pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

V Plovdive sa nachádza viacero religióznych pamiatok, na území rezervácie Starý Plovdiv sú to tieto:

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]