Hviezdne vojny: Epizóda I – Skrytá hrozba

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hviezdne vojny: Epizóda I – Skrytá hrozba
Originálny názov Star Wars: Episode I – The Phantom Menace
Žáner sci-fi
Dĺžka 133 minút
Štát USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 19. máj 1999
Spoločnosť 20th Century Fox
Rozpočet 115 500 000 $
Zárobok 924 488 301 $
Filmový štáb
Réžia George Lucas
Scenár George Lucas
Produkcia Rick McCallum
Hudba John Williams
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Hviezdne vojny: Epizóda I – Skrytá hrozba je sci-fi film Georgea Lucasa.

Film je síce štvrtým natočeným filmom zo základnej šestice filmov "Hviezdne vojny", ale v chronologickom a dejovom poradí je prvý.

Názov[upraviť | upraviť zdroj]

Anglický názov je „Star Wars: Episode I – The Phantom Menace“, existuje aj skrátený názov „The Phantom Menace“. Na videách znel názov „Star Wars I: The Phantom Menace“. Pracovné tituly filmu boli „ Star Wars: Episode I“ resp. „ Star Wars: Episode I – The Beginning“. Význam anglického „Phantom Menace“ (skrytá/fantómová hrozba, hrozba fantóma, slovná hračka a podobne) je sporný. Slovenský názov v televízii bol (?)Hviezdne vojny I – Skrytá hrozba".

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Správnosť použitých slovenských verzií mien nie je overená

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Dej sa začína na planéte menom Naboo, ktorá je obliehaná flotilou Obchodnej Federácie. Na pomoc je vyslaná dvojica rytierov rádu Jedi: Qui-Gon Jinn a jeho padawan (učeň) Obi-Wan Kenobi. Na vyjednávaniach sa ich pokúsia zabiť. Im sa však podarí uniknúť a odhaliť plán invázie na Naboo. Zachránia kráľovnú Padmé Amidalu a jej vojakov a následne odlietajú na Coruscant, hlavnú planétu galaktickej Republiky, aby informovali Senátora Valoruma a radu Jediov o pláne Obchodnej Federácie. Pri úniku však nepriateľskí stíhači poškodia ich loď a preto musia pristáť na planéte Tatooine, aby svoju loď opravili. Problém nastane kaď zistia, že nemajú vhodné súčiastky a rozhodnú sa, že pôjdu do Mos Eisley a pohľadajú niekoho kto by im mohol predať súčiastky. Stretnú sa tam s obchodníkom Wattom a ten im nechce predať súčiastky, kvôli mene, akou chcú zaplatiť. Preto im miestny chlapec menom Anakin Skywalker rozhodne pomôcť. Potrebné kredity sa rozhodne získať v pretekoch klzákov, ktoré napokon vyhrá. Za výhru kúpi Qui-Gon Jinn chýbajúce súčiastky, Anakina vyslobodí z otroctva a vezme ho so sebou na Coruscant. Qui-Gon zistí, že je Anakin citlivý na silu, a že má v sebe toľko midichlorianov ako zatiaľ nemal nikto (viac ako 20000). Na Corusante ho predvedie pred radu Jediov aby si získal súhlas rady o zahájení jeho výcviku. Rada nechce aby Anakina trénoval pretože z neho cítia smútok za matkou a strach. Na Corusante vládne byrokracia a preto sa kráľovná Amidala rozhodne, že Naboo oslobodí sama s pomocou armády Gunganov. Medzitým je najvyšší kancelár Vallorum zosadený a kancelárom sa stáva senátor Palpatine. S chlapcovou pomocou je zničená základňa Obchodnej federácie a na Naboo je porazená armáda droidov, zatiaľ čo sa Qui-Gon spoločne s Obi-Wanom stretnú s Darth Maulom sithským učňom a púšťajú sa sním do súboja. Maul zabije Qui-Gona, a takmer aj Obiwana ale Obiwanovi sa nakoniec podarí Maula poraziť. Qui-Gon umiera a jeho posledným prianím je aby Obiwan trénoval Anakina. Obiwan si vypýta súhlas od majstra Yodu, ten aj napriek Anakinovým slabostiam súhlasí s jeho výcvikom. Na Naboo je usporidaná oslava a vyhlásený mier. Na oslave sú prítomné všetky hlavné postavy.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]