Stollwerck

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Logo
Bratia Stollwerckovci, Bratislava (1926)


Stollwerck (výslovnosť štolverk) je nemecká firma vyrábajúca cukrovinky, predovšetkým čokoládu.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Reklamný plagát z roku 1896

V roku 1839 začal v Kolíne miestny cukrár Franz Stollwerck vyrábať pastilky proti kašľu. V roku 1860 rozšíril prevádzku o spracovanie kakaa, ktoré sa stalo hlavným artiklom. Roku 1871 bola založená firma jeho piatich synov Gebrüder Stollwerck, ktorej sa podarilo preniknúť do väčšiny Európy. V Rakúsku-Uhorsku vyrábala aj obľúbené značky Alpia a Alpenrose. Prenikla aj do Spojených štátov, kde otvorila závody v New Yorku a Stamforde.

Na vrchole slávy koncom 19. a začiatkom 20. storočia produkovala aj taký tovar, ako reklamné fonografy, filmové premietačky či predajné automaty. Dve svetové vojny, veľká hospodárska kríza i strata nemeckých kolónií viedli k postupnému úpadku podniku. V roku 1972 sa stal majiteľom Hans Imhoff, ktorému sa podarilo zvýšiť obrat, v deväťdesiatych rokoch otvoril filiálky v Maďarsku a Rusku, v roku 1993 založil v Kolíne nad Rýnom múzeum čokolády. Napriek tomu firma neudržala samostatnú existenciu a roku 2002 sa stala súčasťou koncernu Barry Callebaut, čo viedlo o.i. k uzavretiu pôvodnej kolínskej prevádzky.

Bratislavská továreň[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1896 založila spoločnosť továreň v Bratislave na Račianskej ceste. Bola najväčšou továrňou svojho druhu v Uhorsku – vyrábala čokoládové výrobky, kakao a cukrovinky. Zamestnávala 58 úradníkov a asi 400 až 900 robotníkov, prevažne žien. Vyrábalo sa tu najmä na export a to do západoeurópskych štátov a na Balkán. Do roku 1938 zaujímala taktiež významné miesto v česko-slovenskom čokoládovom priemysle.[1] Dodnes sa zachovali niektoré objekty pôvodnej továrne.[2] Továreň funguje dodnes, ako závod Figaro koncernu Mondeléz.

V populárnej kultúre[upraviť | upraviť zdroj]

Továreň Stollwerck vyrábala tiež cmúľacie cukríky. Pretože si na nich nejeden konzument vylámal zuby, vžilo sa ľudové porekadlotvrdý ako štolverk“. To sa neskôr začalo používať aj v prenesenom zmysle - napr. pre človeka nechápavého alebo opitého do bezvedomia.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Československý čokoládový průmysl, příloha deníku Národní listy, č. 323 z 26.11.1926, s. 1-6
  2. Bývalá továreň Stollwerck [online]. banm.sk, [cit. 2024-02-26]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Stollwerck

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Stollwerck na českej Wikipédii.