Stredný znak Česko-Slovenska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stredný znak Česko-Slovenska

Stredný znak Česko-Slovenska bol medzi rokmi 1920 – 1939 jeden zo štátnych symbolov Česko-Slovenska.

Dejiny znaku[upraviť | upraviť zdroj]

Stredný znak bol podľa Zákona č. 252/1920 Sb. prijatý spolu s Malým a Veľkým znakom 30. marca 1920.

Tento znak sa v období Prvej česko-slovenskej republiky používal najmä na ministerstvách, vyšších súdoch, žandároch a políciách. Za Druhej česko-slovenskej republiky bol Stredný znak jediným znakom Česko-Slovenska. Po opätovnom zjednotení Česko-Slovenska sa tento znak prestal používať, aj keď do roku 1960 nebol úradne zrušený.[1]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa opisu sa znak delí na predný a zadný štít.

Opis znaku bol podľa Zákona č. 252/1920 Sb. (§5) nasledovný:[2][3]

Střední znak republiky Československé má dva štíty, přední a zadní. Na předním (srdečním) jest znak český: na červeném štítě stříbrný dvouocasý lev ve skoku v pravo hledící, úst rozžhavených, s jazykem vyplazitým, drápy a čelenkou, vše zlaté barvy. Zadní štít jest čtvrcený. V jeho horním pravém poli jest znak slovenský: na červeném štítě tři modré vrchy, z nichž na prostředním vyšším vztyčen jest stříbrný kříž patriarší. V levém horním poli znak Podkarpatské Rusi: štít na zdél rozdělený, v pravém, modrém poli tři zlatá břevna, v levém, stříbrném poli stojící červený medvěd v pravo hledící. V pravém spodním poli znak moravský: na modrém štítě v pravo hledící orlice s čelenkou, stříbrně a červeně šachovaná. V levém spodním poli znak slezský: na zlatém štítě v pravo hledící černá orlice s čelenkou v červené zbroji se stříbrnou pružinou na prsou, zakončenou jetelovými trojlístky a uprostřed zdobenou křížkem.

Je dôležité poznamenať, že je opis podľa zákona nepresný, keďže sa orol na sliezskom znaku nepozerá naľavo, ako sa písalo, ale napravo. Naďalej boli v texte zamenené aj polohy Sliezska a Moravy na štíte (teda znak odkazujúci na Sliezsko sa nachádza v pravom dolnom rohu a nie v ľavom, a znak odkazujúci na Moravu sa nachádza v ľavom dolnom rohu a nie v pravom).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Česká a československá vlajka [online]. web.archive.org, 2005-03-08, [cit. 2020-08-17]. Dostupné online. Archivované 2005-03-08 z originálu.
  2. Historie státního znaku | Vláda ČR [online]. www.vlada.cz, [cit. 2020-08-17]. Dostupné online.
  3. Vlast - Znaky, symboly [online]. web.archive.org, 2009-05-14, [cit. 2020-08-17]. Dostupné online. Archivované 2009-05-14 z originálu.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]