Styx (mesiac)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Snímka, na ktorej nie je vidno žiadny povrchový detail, len natiahnutý tvar Styxu.

Styx je mesiac Pluta, ktorý bol objavený pomocou Hubbleovho vesmírneho ďalekohľadu na prelome júna a júla 2012, pričom objav bol oznámený verejnosti 11. júla 2012. Ide o piaty potvrdený mesiac Pluta, ktorý bol objavený približne rok po Kerberovi, štvrtom mesiaci Pluta.

Objav[upraviť | upraviť zdroj]

Mesiac bol objavený pomocou deviatich snímok urobených medzi 26. júnom a 9. júlom Hubblovým vesmírnym ďalekohľadom, respektíve jeho najmodernejším snímačom Wide Field Camera 3. Snímky boli nadobudnuté v rámci prieskumu pripravujúceho sa na prelet sondy New Horizons, ktorá okolo Pluta preletela v polovici júla 2015.

Objavy ďalších mesiacov vzbudili obavy, či oblasť nie je príliš zahustená aj ďalšími menšími telesami, a či by niektoré z nich alebo planetárny prstenec mohli sondu ohroziť.

Vlastnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Mesiac má podľa odhadov zakladajúcich sa na vedomosti zdanlivej veľkosti a na predpoklade albeda v rozmedzí od 0,35 do 0,04 priemer 10 až 25 kilometrov. Odhadovaná doba obehu je 20,2 ± 0,1 dní, teda 5,4% od dráhovej rezonancie 1:3 s dobou obehu Chárona okolo Pluta.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Pomerne zložitý mesačný systém Pluta by mohol byť výsledkom dávnej zrážky Pluta s nejakým iným objektom Kuiperovho pásu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Styx (měsíc) na českej Wikipédii.