Sunday Bloody Sunday (pieseň)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
„Sunday Bloody Sunday“
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
Dátum vydania 1983
Žáner Rock
Dĺžka 4:42
Vydavateľstvo Island
Producent Steve Lillywhite
U2 – chronológia
' ' '

„Sunday Bloody Sunday“ je otváracia pesnička albumu War od skupiny U2. Skladba má vojnový rytmus hry na bicie, jednoduchý, ale drsný gitarový riff a harmonickú melódiu.[1]

Táto pieseň je reakciou na severoírske spory, jej názov odkazuje na masaker tzv. Krvavej nedele z 30. januára 1972, pri ktorom bolo v meste Derry britskými vojakmi zabitých 13 neozbrojených účastníkov protestného pochodu (a zranených mnoho ďalších). V piesni sa okrem odkazov na túto udalosť („I can't believe the news today“, „nemôžem uveriť dnešným správam“) objavujú citácie z Biblie ("mother's children; brothers, sisters torn apart", „syna proti jeho otcovi, dcéru proti matke, nevestu proti svokre“, Mt 10,35; "we eat and drink while tomorrow they die", „jedzme a pijme, lebo zajtra zomrieme“, 1K 15,32) a pieseň končí výzvou kresťanom, aby spolu prestali bojovať a prijali Ježišove víťazstvo. Niektorí pieseň pochopili ako podporu írskeho boja a IRA, Bono taký výklad striktne odmietol s tým, že na koncertoch pieseň uvádzali slovami: „Toto nie je rebelská pieseň, toto je Sunday Bloody Sunday“ a pri piesni mával bielou zástavou.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. HILLBURN, Robert. The Songwriters - U2 - 'Where Craft Ends and Spirit Begins' [online]. Los Angeles Times, 2004. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]