Orgován

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Syringa)
Orgován môže byť aj ľudový názov orgovánu obyčajného, pozri orgován obyčajný.
Orgován

orgován (Syringa)
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Syringa
(L.)

orgován obyčajný
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Orgován (ľudovo [najmä pre orgován obyčajný]: máj, baza; lat. Syringa) je rod z čeľade olivovité (Oleaceae). Zástupcovia tohto rodu patria medzi najčastejšie vysádzané kvitnúce okrasné dreviny.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Orgovány sú opadavé (zriedkavo vždyzelené) kry či stromčeky. Väčšinou rastú rýchlo, a to do výšky až 7 m. Kmeň je obyčajne svetlosivý, pokrútený (s odlupujúcou sa kôrou vo vyššom veku). Kvety sú rôznej farby (napr. biele, ružové, purpurové), rôznej vône, nahé, zrastenolupienkové a drobné, majú dlhú rúrku a sú v metlinách vyrastajúcich na bokoch výhonkov z predchádzajúceho roka. Listy sú zelené, protistojné, končisté, celookrajové, zašpicatené či okrúhle (u orgovánu peristolistého sú listy výnimočne perovito zložené). Plod je tobolka. Obdobie kvitnutia je hlavne v apríli až júni. Znášajú dobre ľahké aj ťažšie pôdy, niektoré záhradné kultivary sú však náročné na živiny. Druh orgován obyčajný rastie aj v tieni, ostatné druhy znášajú polotieň, ale vyhovuje im výslnie.[1]

Systematika [1][upraviť | upraviť zdroj]

Rod zahŕňa asi 30 druhov (mnohí autori však uvádzajú nižší počet druhov). Sú to napr. tieto:

Zo všetkých druhov orgovánu rastú v Európe ako pôvodné len dva druhy - orgován obyčajný v juhovýchodnej Európe a orgován Jósikovej vo Východných Karpatoch. Je to pekná ornamentálna drevina.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Orgován
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Orgován

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b orgován. In: Pyramída. S. 4107