T14 (tank)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
T14 tank

Ťažký tank T14 bol spoločným projektom americkej a britskej armády počas druhej svetovej vojny. Tank T14 mal slúžiť ako pechotný tank v radoch oboch armád.

Prototyp tanku T14 bol dokončený až roku 1944; touto dobou britský pechotný tank Churchill slúžil už 2 roky a dočkal sa značného zdokonalenia oproti svojim raným verziám. Projekt tanku T14 bol preto ukončený. Americká armáda pracovala na podobnom tanku, ktorý by bol podobne pancierovaný ale s vyššou rýchlosťou, vhodný aj pre iné nasadenie než ako pechotný tank. Tento vývoj viedol k vytvoreniu stredného tanku T20.

Návrh a vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1941, vedenie United States Ordnance Department cestovalo do Británie za účelom získania britských skúseností, nápadov a požiadaviek pre budúci vývoj. V diskusii zaznela možnosť vytvoriť dobre vyzbrojené a opancierované vozidlo, ktoré by bolo silnejšie než vtedy produkovaný britský pechotný tank Churchill (A22).

Tank mal mať britský 57 mm kanón QF 6-pounder alebo americký 75 mm kanón a mal zdieľať mnoho častí s tankom M4 Sherman, ale s pancierovaním 2× silnejším (až 101 mm) ako mal v tom čase M4 Sherman.

Briti v roku 1942 objednali výrobu 8 500 kusov, načo sa rozbehli detailné vývojové práce. Testovanie prototypu dokončeného v roku 1944 ukázalo, že tank je pre praktické využitie príliš ťažký. V tom čase však už britská armáda disponovala novými verziami tankov Churchill a krížnikových tankov s uspokojivými parametrami, preto bol vývoj tanku T14 zastavený. Boli vyrobené iba 2 prototypy, jeden bol na testovanie v americkej armáde a druhý bol poslaný do Spojeného kráľovstva. Prototyp, ktorý bol poslaný do Británie sa dochoval a je umiestnený v Bovingtonskom tankovom múzeu. Briti podľa rovnakých špecifikácií ako T14 vytvorili vlastný návrh tanku pod názvom A33 "Excelsior", ktorý však tiež nebol zaradený do služby.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku T14 (tank) na českej Wikipédii.