Tajná invázia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tajná invázia
Slovenský názov Tajná invázia
Originálny názov Secret Invasion
Žáner Akčný
Dráma
Dobrodružný
Námet Kyle Bradstreet
Krajina Spojené štáty Spojené štáty
Pôvodný jazyk Angličtina
Počet sérií 1
Počet častí 6
Produkcia
Výkonný producent Kevin Feige
Louis D'Esposito
Producent Kevin Feige
Kamera Sylvaine Dufauxová
Remi Adefarasin
Produkčná spoločnosť Marvel Studios
Distribútor Disney+
Vysielanie
Pôvodné od 21.6.2023

do 26.7.2023
Disney+

Tajná invázia je americký televízny seriál, natočený na motívy komiksov od vydavateľstva Marvel Comics. Autorom seriálu, ktorý je súčasťou fiktívneho sveta Marvel Cinematic Universe, je Kyle Bradstreet. Seriál bol uvedený na streamovacej platforme Disney+ 21. júna 2023 a obsahuje šesť epizód. Tajná invázia je v poradí deviatym seriálom v MCU a je súčasťou 5. fázy Marvel Cinematic Universe a Mnohovesmírnej ságy.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Samuel L. Jackson ako Nick Fury: Bývalý riaditeľ S.H.I.E.L.D.u, ktorý pracuje so Skrullmi hlboko vo vesmíre. Po niekoľkých rokoch sa vracia naspäť na Zem.
  • Ben Mendelsohn ako Talos: Bývalý vodca Skrullov a spojenec Furyho.
  • Kingsley Ben-Adir ako Gravik: Vodca skupiny povstaleckých záporných Skrullov, ktorý chcú infiltrovať Zem.
  • Emilia Clarková ako G'iah: Dcéra Talosa, ktorá sa pridala ku Gravikovi a povstaleckým Skrullom.
  • Olivia Colmanová ako Sonya Falsworth: Vysokopostavená agentka MI6 a Furyho dávna spojenkyňa.
  • Charlayne Woodard ako Varra / Priscilla Fury: Manželka Nicka Furyho, ktorá je zároveň Skrullom. Varra si v minulosti vzala podobu Dr. Priscilly Davisovej, ktorá podľahla vrodenej srdcovej chorobe.
  • Don Cheadle ako Raava / James „Rhodey“ Rhodes: Členka povstaleckých skrullov ktorá sa vydáva za Jamesa Rhodesa dôstojníka amerického letectva a Avengera "War Machine".
  • Killian Scott ako Pagon: Povstalecký Skrull a bývalá pravá ruka Gravika.
  • Samuel Adewunmi ako Beto: Jeden zo Skrullov, ktorý sa pridal k povstaleckým Skrullom.
  • Dermot Mulroney ako prezident Ritson: Prezident Spojených štátov amerických.
  • Richard Dormer ako agent Prescod: Bývalý agent S.H.I.E.L.D.u, ktorý odhalil plán Skrullov infiltrovať Zem.
  • Cobie Smuldersová ako Maria Hillová: Bývalá vysoko postavená agentka S.H.I.E.L.D.u, ktorá úzko spolupracuje s Furym, ale dlho bola s ním mimo kontaktu.
  • Katie Finneran ako Rosa Dalton: Vedkyňa a doktorka nahradená skrullom, ktorá pracuje na vylepšení DNA skrullov.
  • Martin Freeman ako Everett K. Ross: Bývalý agent Ústrednej spravodajskej služby, ktorého nahradil jeden z povstaleckých skrullov.

Ďalej sa objavil O-T Fagbenle ako Rick Mason. Tony Curran sa objavil ako Derrik Weatherby riaditeľ MI6, ktorý bol nahradený skrullom. Juliet Stevenson sa objavila ako Elizabeth Hillová, matka Marie Hillovej. Christopher McDonald l. ako Chris Stearns člen rady Skrullov, Giampiero Judica ako generálny tajomník NATO Sergio Caspani a člen rady skrullov, Anna Madeley ako Pamela Lawton premiérka Spojeného kráľovstva a taktiež členka rady Skrullov. Charlotte Baker a Kate Braithwaite sa objavili ako Soren, manželka Talosa a matka G'iah, ktorá bola zabitá Gravikom.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

V Tajnej invázii od Marvel Studios hrajú Samuel L. Jackson ako Nick Fury a Ben Mendelsohn ako Skrull Talos - postavy, ktoré sa prvýkrát stretli v Captain Marvel. Séria o prelínajúcich sa udalostiach predstavuje frakciu Skrullov, ktorí menia podoby, a ktorí už roky infiltrujú planétu Zem.[1]

Natáčanie[upraviť | upraviť zdroj]

Vývoj seriálu sa začal v septembri 2020 a seriál bol oznámený v Decembri 2020 s Bradstreetom a Jacksonom. Názov a premisa seriálu spolu s Mendelsohnovým obsadením boli odhalené v decembri 2020. Ďalšie kastingy sa uskutočnili v priebehu marca a apríla 2021, po ktorých nasledovalo najanie Thomasa Bezucha a Aliho Selima, aby režírovali seriál. Natáčanie sa začalo 1. septembra 2021 v Londýne pod pracovným názvom Jambalaya, pričom seriál režírovali Bezucha a Selim a Sylvaine Dufauxová a Remi Adefarasin pôsobili ako kameramani.[2] Predtým sa očakávalo, že natáčanie začne v polovici augusta 2021. Jackson začal nakrúcať svoje scény 14. októbra po tom, čo už pracoval na MCU filme Marvels (2023), ktorý sa v tom istom čase natáčal v Londýne. Natáčanie prebiehalo vo West Yorkshire v Anglicku. 22. januára sa natáčalo v meste Leeds, 24. januára v Huddersfielde a od 24. do 31. januára 2022 v Halifaxe v Piece Hall. 28. februára 2022 sa natáčalo na stanici Liverpool Street. Natáčanie sa skončilo 25. apríla 2022.[3]

Epizódy[upraviť | upraviť zdroj]

# Názov Réžia Scenár Premiéra
1
1
Slovensko Vzkriesenie
USA Resurrection
Ali Selim
Kyle Bradstreet a Brian Tucker
21. jún 2023
2
2
Slovensko Sľuby
USA Promises
Ali Selim
Ali Selim
28. jún 2023
3
3
Slovensko Zrada
USA Betrayed
Ali Selim
Roxanne Paredes a Brian Tucker
5. júl 2023
4
4
Slovensko Milovaná
USA Beloved
Ali Selim
Brian Tucker
12. júl 2023
5
5
Slovensko Vzorka
USA Harvest
Ali Selim
Michael Bhim a Brian Tucker
19. júl 2023
6
6
Slovensko Domov
USA Home
Ali Selim
Kyle Bradstreet and Brian Tucker
26. júl 2023

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Disney Plus, 2022-09-11. Dostupné online.
  2. September 2021: London On Screen and Filming. Film London, 2021-09-01. Dostupné online [cit. 2022-09-11]. (po anglicky)
  3. Marvel's Secret Invasion Wraps Filming, Teases Nick Fury's New Organization [online]. Comic Book Resources, 2022-04-25. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Secret Invasion (TV series) na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).