Olivia Colmanová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Olivia Colman)
Olivia Colman
Celé menoSarah Caroline Colman
Narodenie 30. január 1974 (50 rokov)
Norwich, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Povolanieanglická herečka
Roky pôsobenia1999 – súčasnosť
ManželEd Sinclair (2001 - súčasnosť)
Deti3

Sarah Caroline Sinclair CBE, rodená Sarah Caroline Colman, profesionálne známa ako Olivia Colman (* 30. január 1974, Norwich, Anglicko, Spojené kráľovstvo) je anglická filmová a televízna herečka, ktorá v roku 2018 získala ocenenie Academy Awards za stvárnenie Anny, kráľovnej Veľkej Británie.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa ako dcéra zdravotnej sestry a geodeta. Navštevovala súkromnú dievčenskú školu v Norwichi. Neskôr študovala drámu na divadelnej škole v Bristole, ktorú ukončila v roku 1999.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2000 Colman debutovala v komediálnom televíznom seriály Bruiser. Od tej doby sa objavila vo viacerých úlohách v rôznych televíznych seriáloch. V roku 2003 sa začala zaujímať o dabing a prepožičala svoj hlas do animovaného filmu Terkel in Trouble.

V roku 2011 sa objavila v hlavnej úlohe vo filme Tyrannosaur. Za jej herecký výkon získala široké uznanie a niekoľko filmových ocenení, napríklad BAFTA či ocenenie festivalu Sundance, spolu s jej hereckým kolegom z filmu Petrom Mullanom.

V roku 2013 stvárnila policajtku v televíznom seriáli Broadchurch. Za svoj herecký výkon získala nomináciu na Emmy Award.

V roku 2017 jej ponúkol Kenneth Branagh rolu slúžky Hildegarde Schmidt princeznej Dragomiroff v remaku diela od Agathy Christie Murder on the Orient Express. O rok neskôr stvárnila kráľovnú Veľkej Británie vo filme The Favorite. V rámci prípravy na túto rolu pribrala 16 kíl. Jej herecký výkon bol pozitívne prijatý filmovými kritikmi a získala tiež niekoľko ocenení, ako napríklad Academy Awards, Zlatý glóbus či Coppa Volpi.

Od októbra 2017 bola obsadená do úlohy Alžbety II. v tretej a štvrtej sérii televízneho seriálu The Crown.

V roku 2020 stvárnila jednu z postáv vo filme Otec po boku Anthonyho Hopkinsa a Imogen Poots.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2001 je vydatá za Eda Sinclaira, s ktorým má tri deti a žijú spolu v Južnom Londýne.

Od roku 2013 bola v porote Norwichského filmového festivalu. O rok neskôr (2014) bola jednou z 200 ľudí, ktorí podpísali referendum proti nezávislosti Škótska.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Olivia Colman na anglickej Wikipédii.