Marvels

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Marvels

Základné informácie
Originálny názov The Marvels
Žáner akčný, dobrodružný, sci-fi, fantasy
Štát USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 2023
Dátum uvedenia USA 10. november 2023
Slovensko 9. november 2023
Spoločnosť Marvel Studios
Filmový štáb
Réžia Nia DaCostaová
Scenár Megan McDonnellová
Produkcia Kevin Feige
Hudba Laura Karpmanová
Kamera Sean Bobbitt
Strih Catrin Hedströmová
Postupnosť
Predchádzajúci Strážcovia Galaxie 3
Nasledujúci Deadpool a Wolverine

Marvels (v anglickom origináli The Marvels) je americký akčný film z roku 2023 od režisérky Nii DaCostovej, natočený na motívy komiksov od vydavateľstva Marvel Comics o superhrdinke Captain Marvel. Jedná sa o 33. film v MCU a je súčasťou 5. fázy Marvel Cinematic Universe a Mnohovesmírnej ságy.

Marvel Studios potvrdili plány na vytvorenie pokračovania Captain Marvel (2019) v júli 2019 a vývoj sa začal v januári 2020. DaCostaová bola najatá v auguste. V decembri bolo potvrdené, že sa do filmu pripájajú Vellaniová a Parrisová.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Po udalostiach Ms. Marvel (2022), Carol Danversová, Kamala Khanová a Monica Rambeauová sa musia spojiť, keď sa dozvedia, že zakaždým, keď použijú svoje schopnosti, tak si vymenia svoje miesta.

Produkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Natáčanie filmu sa začalo 10. augusta 2021 v Pinewood Studios.[1] Pôvodne malo natáčanie začať v 31. mája 2021. Krátko po začatí produkcie filmu herec Samuel L. Jackson oznámil, že sa vráti ako Nick Fury. V rovnakom čase sa pripravoval na natáčanie seriálu Tajná invázia (2023). Od 27. augusta sa natáčalo v meste Tropea v Taliansku, a to aj na pobreží Tyrrhénskeho mora. Natáčanie sa skončilo v polovici mája 2022.[2]

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Avengerka a bývalá pilotka Vzdušných síl Spojených štátov, ktorej DNA bolo pozmenené počas nehody, ktorá jej dodala nadľudskú silu, energetickú projekciu a lietanie.

Agentka a astronautka S.A.B.E.R.u, ktorá pracuje s Nickom Furym, má schopnosť absorbovať a manipulovať s elektromagnetickým spektrom a energiou. Je dcérou Danversovej priateľky a spoluletkyňe, Marie Rambeauovej. Ako dieťa vzhliadala k Danversovej.

Dospievajúca mutantka z Jersey City, ktorá zbožňuje Danversovú a nosí magický náramok, ktorý odomkol jej schopnosť využívať kozmickú energiu a vytvárať pevné svetelné konštrukcie.

Revolucionárka a nová vodkyňa rasy Kree, vlastní kladivo Ronana žalobcu a identický náramok ako má Kamala. Snaží sa obnoviť svoj domov po občianskej vojne.

Charizmatický princ planéty Aladna, Danversovej manžel a spojenc.

Bývalý riaditeľ S.H.I.E.L.D.u, ktorý velí vesmírnej základni S.A.B.E.R. kde pracuje spolu so Skrullmi.

Vodca kolónie Skrullov z planéty Tarnax.

Kamalina matka

Kamalin otec.

Kamalin starší brat

V ďalších úlohách sa objavili Lashana Lynch ako Maria Rembeau a Tessa Thompsonová ako Valkýra. Obe herečky si zopakovali svoje úlohy z predošlých MCU projektov. Leila Farzad a Abraham Popoola sa objavili ako Talia a Dag pracovníci S.A.B.E.R.u. Daniel Ings sa objavil ako Ty-Rone, vedec a vynálezca rasy Kree. Vo filme sa objavila vesmírna bytosť Flerken v podobe Danversovej kocúra Goosea, ktorého si zahrali mačky Nemo a Tango. V cameo úlohe sa objavila Hailee Steinfeldová ako Kate Bishop, zopakovala si tak úlohu zo seriálu Hawkeye. V medzititulkovej scéne sa objavil Kelsey Grammer ako Dr. Hank McCoy / Beast a zopakoval si tak úlohu z filmovej série X-Men od štúdia 20th Century Studios.

Premiéra[upraviť | upraviť zdroj]

Marvels mala premiéru v slovenských kinách 9. novembra 2023[3]. Americká premiéra sa uskutočnila 10. novembra 2023. Prvýkrát bola premiéra naplánovaná na 10. november 2022 a neskôr bol film odložený na 16. február 2023. V apríli 2022 sa vydanie filmu odložilo na 27. júl 2023, pričom si film vymenil dátum vydania s filmom Ant-Man a Wasp: Quantumania (2023). Vo februári 2023 bol film odložený o 4 mesiace. Stalo sa tak pár dní po tom, čo Kevin Feige oznámil, že štúdio spomalí produkciu svojich projektov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. The Marvels: Brie Larson Confirms Captain Marvel Sequel Is Currently Filming [online]. ComicBook.com, 2021-08-10. Dostupné online.
  2. Captain Marvel's MCU Ensemble Sequel Has Wrapped Shooting [online]. Comic Book Resources, 2022-05-12. Dostupné online.
  3. The Marvels [online]. UFD, 2022-09-11. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku The Marvels na anglickej Wikipédii.