Ant-Man a Wasp: Quantumania

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ant-Man a Wasp: Quantumania

Základné informácie
Originálny názov Ant-Man and the Wasp: Quantumania
Žáner akčný, komédia, sci-fi, dráma
Štát USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 2023
Dátum uvedenia USA 17. február 2023
Slovensko 16. február 2023
Spoločnosť Marvel Studios
Rozpočet 200 miliónov $
Zárobok 476 miliónov $
Filmový štáb
Réžia Peyton Reed
Scenár Jeff Loveness
Produkcia Kevin Feige
Hudba Christophe Beck
Kamera Bill Pope
Postupnosť
Predchádzajúci Čierny Panter: Navždy Wakanda
Nasledujúci Strážcovia Galaxie 3

Ant-Man a Wasp: Quantumania (v anglickom origináli Ant-Man and the Wasp: Quantumania) je americký akčný film z roku 2023 od režiséra Peytona Reeda, natočený na motívy komiksov od vydavateľstva Marvel Comics o superhrdinovi Ant-Manovi. Jedná sa o 31. film v MCU a je súčasťou 5. fázy Marvel Cinematic Universe a Mnohovesmírnej ságy.

Plány na tretí Ant-Man film boli potvrdené v novembri 2019 s návratom Peytona Reeda a Paula Rudda. Jeff Loveness bol najatý do apríla 2020, pričom vývoj filmu sa začal počas pandémie COVID-19. V decemberi 2020 bol oznámený názov filmu a noví členovia obsadenia.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Po udalostiach filmu Avengers: Endgame (2019) sú Scott Lang a Hope van Dynová spolu s jej rodičmi Hankom Pymom a Janet van Dynovou a Scottovou dcérou Cassie náhodne poslaní do Kvantovej ríše. Rodina neskôr začne objavovať Kvantovú ríšu, v interakcii s podivnými novými bytosťami, postavami, s ktorými sa Janet predtým stretla, a vydávajú sa na dobrodružstvo, ktoré ich posunie za hranice toho, čo považovali za možné.

Produkcia[upraviť | upraviť zdroj]

Natáčanie krajiniek sa začalo v Turecku vo februári 2021 a neskôr aj v San Franciscu. Hlavné natáčanie sa začalo 26. júla 2021 v Pinewood Studios v Buckinghamshire s pracovným názvom Dust Bunny. Industrial Light & Magic poskytli rovnakú virtuálnu produkčnú technológiu StageCraft, ktorú Reed použil pri réžii epizód seriálu Mandalorián (2019). Pôvodné natáčanie malo začať v januári 2021, ale bolo odložené z dôvodu pandémie COVID-19. Neskôr sa očakávalo, že sa uskutoční medzi 31. májom a 24. septembrom. Will Htay slúžil ako produkčný dizajnér. V októbri bola premiéra filmu odložená na 28. júl 2023. Neskôr v októbri Bill Murray prezradil, že nakrútil materiál pre Marvel film. Murray vysvetlil, že sa pripojil k projektu, pretože mal rád Reeda a jeho prácu na Dievčatá, do toho! (2000) napriek tomu, že sa nezaujímal o superhrdinské filmy. Murray neskôr povedal, že vo filme hral "zloducha". Hlavné natáčanie bolo dokončené v novembri 2021. Natáčanie sa malo uskutočniť aj v Atlante a produkcia sa mala v roku 2022 s obsadením presťahovať do San Francisca.[1][2]

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Avenger a bývalý zločinec s oblekom, ktorý mu umožňuje zmenšiť alebo zväčšiť veľkosť a zároveň zvýšiť silu. Po udalostiach filmu Avengers: Endgame (2019) sa Lang stal verejne známou osobnosťou, zároveň je autorom autobiografickej knihy s názvom Dávaj pozor na malého chlapíka, ktorá rozpráva inú verziu toho, ako pomohol zachrániť vesmír pred Thanosom v Endgame.

Dcéra Hanka Pyma a Janet van Dynovej, ktorá dostala podobný oblek a prebrala štafetu Wasp od svojej matky.

Mnohovesmírny protivník, ktorý cestuje v čase a naprieč mnohovesmírom. Je uväznený v kvantovej ríši a na vyslobodenie potrebuje Pymové častice. Je alternatívnym variantom Ten, kto ostáva, tvorcom Autority časovej odchýlky, ktorá bola predstavená v prvej sérii seriálu Loki (2021).

Bývalý agent S.H.I.E.L.D.u, entomológ a fyzik, ktorý sa po vytvorení obleku stal pôvodným Ant-Manom.

Pymova manželka, matka Hope a pôvodná Wasp, ktorá bola na 30 rokov uväznená v Kvantovej ríši.

Dcéra Scotta Langa, ktorá získa podobný oblek ako jej otec.

Guvernér komunity Axia žijúcej v Kvantovej ríši, ktorý mal v minulosti blízku spojitosť s Janet van Dyne.

Slizojidná potvora žijúca v Kvantovej ríši. Dastmalchian si v predošlých filmoch zahral postavu Kurta, kamaráta Scotta Langa.

Bojovníčka, bojujúca za slobodu v Kvantovej ríši.

Telepat žijúci v Kvantovej ríši.

Pymov bývalý kolega a rival ktorý bol na konci filmu Ant-Man zmenšený do subatomárnej veľkosti a uväznený v Kvantovej ríši. Tam bol pretvorený na zmutovaného a kyberneticky vylepšeného humanoida s príliš veľkou hlavou, stvoreného len na zabíjanie.

Jonathan Majors si zahral aj varianty svojej postavy: Immortus, Rama-Tut, Scarlet Centurion, Victor Timely a tisícky ďalších variantov Kanga Dobyvateľa z iných vesmírov. Gregg Turkington si zopakoval svoju rolu z filmu Ant-Man ako Dale, manažér obchodu Baskin-Robbins, pre ktorého v minulosti Lang krátko pracoval. Randall Park si zopakoval rolu agenta FBI Jimmyho Woo z predošlých MCU filmov. V potitulkovej scéne sa objavili Tom Hiddleston ako Loki a Owen Wilson ako Mobius M. Mobius zo seriálu Loki.

Premiéra[upraviť | upraviť zdroj]

Ant-Man a Wasp: Quantumania mal premiéru v slovenských kinách 16. februára 2023.[3] Americká premiéra sa uskutočnila 17. februára 2023. V októbri 2021 bol film odložený na 27. júla 2023. Neskôr si film vymenil dátum vydania s filmom Marvels (2023), a tak sa jeho premiéra vrátila naspäť k jeho pôvodnému vydaniu. Je to prvý film piatej fázy MCU.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 'Ant-Man And The Wasp: Quantumania' Has Begun Filming, According To Director Peyton Reed [online]. /Film, 2021-07-26. Dostupné online.
  2. ‘Ant-Man and The Wasp: Quantumania’ Has Wrapped Filming, Reveals Director Peyton Reed [online]. Collider, 2021-11-24. Dostupné online.
  3. Ant-Man a Wasp: Quantumania. UFD, 2022-10-25. Dostupné online [cit. 2022-10-25].

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ant-Man and the Wasp: Quantumania na anglickej Wikipédii.