Tancujúci dom

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dom v roku 2008
Pohľad z Petřína
Pohľad od Vltavy

Tancujúci dom je komerčná budova na nároží Jiráskovho námestiaRašinovského nábrežiaPrahe, ktorú navrhol americký architekt Frank Gehry spolu s českým architektom Vladom Milunićom. Je príkladom dekonštruktívnej architektúry.

Filozofia[upraviť | upraviť zdroj]

Ústredným motívom celého domu sú dve nárožné veže formované do prvoplánového súsošia Ginger a Freda (pomenovaných podľa tanečného páru Freda Astaira a Ginger Rogersovej) razantne vystupujúcich z uličného priečelia a tancujúcich na chodníku, čo mnohých irituje, predovšetkým pre mohutné nohy Ginger, ktoré zreteľne sťažujú prechod okolo domu. Dve základné súčasti projektu sú sklenená veža a betónová fasáda. Sklenená veža bola prefabrikovaná, vyrábaná v Taliansku a dodávaná na miesto v jednotlivých dieloch. Železobetónová panelová fasáda bola vyrábaná na základe počítačového modelu, pričom tesári zhotovovali formy ručne pre prefabrikáciu modelov.

Geometria[upraviť | upraviť zdroj]

Obidve veže sú vlastne zdeformované dva valce. Fred je mužská postava z betónu a hore ma širší priemer. Ginger je ženská postava zo skla a oceli, je širšia dole, dramaticky sa zužuje v páse a je nesená naklonenými nohami, akoby sa opierala o mužskú figúru. Vertikálne oceľové T-profily sklenenej veže sú dvakrát zakrivené a súčasne skrútené, pričom žiadne dva panely nie sú rovnaké. Avšak na prvý pohľad veľmi zložitá konštrukcia je redukovaná na niekoľko základných prvkov.

Konštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

Základy domu tvoria pilóty alebo mikropilóty vŕtané do skalného podložia. Obvodové steny a základová doska sú navrhované tak, aby odolávali aj tlaku spodnej vody, keďže dom sa nachádza v blízkosti Vltavy. Nosný skelet stavby je z monolitického betónu, zatiaľ čo zložitejšie tvary sú z prefabrikovaných materiálov formovaných na mieru. Stĺpy oboch sklenených veží sa spájajú na úrovni 1. nadzemného podlažia a spoločne stúpajú pozdĺž obvodu podlaží. Týchto päť párov zakrivených a naklonených stĺpov výšky 7 metrov, je umiestnených v rôznych rovinách. Je pozoruhodné že „vnútorné“ nohy každého stĺpu majú čisto estetickú funkciu, nemajú žiadnu statickú funkciu.

Fasáda[upraviť | upraviť zdroj]

Najväčším prvkom fasády je zvlnená stena, v priebehu stavby sa jej hovorilo Vlna. Fasáda Ginger sa skladá z dvoch vrstiev. Vonkajšia vrstva z pozinkovanej oceli má funkciu opláštenia. Každy kus skla ma hrúbku 10 mm, je jedinečne zakrivený a tvar je pripevnený ku vnútornému rámu konštrukcie. Vnútorná vrstva je izolačná, je tvorená zasklenou rámovou konštrukciou. Fasáda smerom k nábrežiu má rozhádzané okná tak, aby niesli zvonku dojem obrazových rámov a navyše vyššia vrstva štukovej omietky vytvára vlnité línie, smerujúce horizontálne k vežiam.

Dispozícia[upraviť | upraviť zdroj]

Dispozícia veží je v každom zo šiestich podlaží využívaná pre administratívne účely. V posledných dvoch podlažiach Ginger je reštaurácia a na streche Freda je terasa s panoramatickým výhľadom na celú Prahu. Komunikačné jadro v tvare písmena L je umiestnené v strede dispozície, čo umožnuje využitie fasády v plnej miere. Vnútorné priestory sú využívané ako veľkoplošné kancelárie s panoramatickým výhľadom, zarámovaným jednotlivými oknami.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]