Tanganika (jazero)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mapa jazera Tanganika

Tanganika (angl. Lake Tanganyika, franc. Lac Tanganyika) je veľké hlboké sladkovodné jazero na východe Afriky. Nachádza sa na Východoafrickej priekopovej prepadline, rozdelené medzi štyrmi štátmi - Konžská demokratická republika, Zambia, Tanzánia a Burundi. Voda z jazera vyteká do systému rieky Kongo, teda do Atlantického oceánu.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Jazero má rozlohu 32 900 km². Je 50 km široké a v smere sever-juh 645 km dlhé. Jeho priemerná hĺbka je 570 m a maximálna 1 470 m, obsahuje približne 18 900 km³ vody. Po Bajkalskom jazere je to druhé najhlbšie a najobjemnejšie sladkovodné jazero.

Biológia[upraviť | upraviť zdroj]

Jazero je známe veľkým počtom - asi 250, - cichlidovitých druhov rýb. Okrem nich žije v jazere asi ďalších 150 necichlidovitých druhov rýb. 98% cichlidovitých druhov v jazere je endemických (to znamená, že žijú iba tu a nikde inde).

Priemysel[upraviť | upraviť zdroj]

Ryby z jazera sú hlavným zdrojom bielkovín miestnych ľudí. Približne 45 000 ľudí pracuje v rybárstve a živia asi milión ľudí. Komerčný lov sa začal v 50. rokoch 20. storočia. V roku 1995 sa tu vylovilo 180 000 ton rýb.

Neolamprologus cylindricus - jeden z mnohých cichlidových druhov Tanganiky

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]