Titanic: Adventure Out of Time

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Titanic: Adventure Out of Time
Základné informácie
Autor/VývojárCyberflix
Vydavateľ GTE Entertainment, Europress
Dátum vydania12. November 1996
Žánerhistorická adventúra
Módsingleplayer
Prístupnosť12+
PlatformaWindows, Macintosh
Médium2 CD
Minimálne požiadavkyPC: Windows 95, Windows 3.1, 486/66 alebo výkonnejší procesor, 8 MB RAM; Mac: OS 7.1, 68040 alebo výkonnejší procesor
Vstupklávesnica, myš

Pozri aj Videoherný portál

Titanic: Adventure Out of Time je počítačová hra vyvinutá spoločnosťou Cyberflix, uvedená na trh 12. novembra 1996 v troch verziách: pre operačný systém Windows, Macintosh a vo verzii fungujúcej v kombinácií s operačným systémom Windows i Macintosh, ktorá bola na trh uvedená v roku 1997. Hra je k dispozícií v šiestich jazykových verziách: anglickej, francúzskej, holandskej, kórejskej, nemeckej a poľskej.

Je to hra z pohľadu prvej osoby fungujúca na princípe "ukáž a klikni".

Jej dej sa odohráva prevažne na virtuálnej palube zaoceánskeho parníka RMS Titanic v noci zo 14. na 15. apríla roku 1912.

Hráč môže preskúmať väčšinu lode, počínajúc hornými palubami, veľkým schodiskom, luxusnými kajutami, cez strojovne, miestnosti s uhlím, nákladné priestory, až cez také miesta ako sú Turecké kúpele, squashový kurt, či lodné komíny.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Príbeh sa začína v Londýne počas druhej svetovej vojny v apríli 1942. Hlavná postava hry, Frank Carlson je vo svojom byte, v ktorom sa nachádza niekoľko vecí spojených s Titanicom. Pri ich prezeraní ale dochádza k bombardovaniu Londýna a Carlson sa pri tom presunie späť v čase, do roku 1912 na palubu Titanicu. V tých časoch pracoval ako britský tajný agent. Ako pasažier prvej triedy sa môže pohybovať po takmer celej palube Titanicu a navštíviť aj niekoľko jeho kajút. Jeho úlohou je získať Rubáiyát Omara Khayyáma(ohromne vzácne dielo Perzskej poézie). Ten bol ukradnutý na začiatku roku 1912 a teraz sa nachádza vo vlastníctve nemeckého plukovníka Zeitela, ktorý na Titanicu cestuje so svojím rakúskym chránencom, šermiarom Willim von Haderlitzom. Haderlitz je ruský špión, ktorý má zoznam s menami dôležitých boľševikov. Ukáže sa, že Zeitel sa dohodol s istým Sashom Barbiconom, ktorý mu za Rubáiyát ponúka vzácny obraz. Obaja sa kontaktujú cez čierneho pasažiera, Srba Vlada Demonica. Sasha navyše ukradne diamantový náhrdelník Lady Lamberthovej, nahradí ho falošným a spolu s pravým náhrdelníkom a Rubáiyátom chce podporiť financovanie teroristickej organizácie Čierna ruka.

Počas plnenia úloh, ktoré Carlson dostáva od svojej nadriadenej, Penny Pringleovej, má hráč možnosť plniť aj tzv. vedľajšie úlohy. Môže pomôcť bohatej Daisy Cashmorovej, ktorá sa chce stretnúť s vlastníkom firmy Conkling Steel, Andrewovm Conklingom. Tomu zase musí pomôcť získať jeho obchodné dokumenty, ktoré mu ukradla slúžka Shailagh Hackerová. Neskôr sa ukáže, že manželka pána Conklinga, Beatrix Conklingová, vzala Shailagh jej dieťa, chlapca Eddieho, ktorého otcom je práve pán Conkling.

Počas hry sa hráč stretáva s rôznymi postavami, ktoré mu buď pomáhajú s plnením jeho úloh, alebo mu prezradia zaujímavé informácie. Pri plnení svojej hlavnej misie musí niekedy splniť aj také úlohy, ktoré mu buď pomôžu pri prechádzaní loďou, alebo získať dôležité informácie. Ide napríklad o dekódovanie zašifrovaných správ pre Zeitela, hranie kartovej hry blackjack, opravu lodných strojov, či rozloženie matriošky kvôli získaniu diamantového náhrdelníka.

Všetky tieto úlohy majú doviesť hráča k získaniu Rubáyiátu a diamantov, bez ktorých nemôže byť financovaná Čierna ruka. Tak sa zabráni atentátu na Františka Ferdinanda d'Este, čo nakoniec úplne zmení dejiny. Obraz, ktorý vlastní Sasha, namaľoval Adolf Hitler. Po potopení Titanicu sa obraz stane vzácnym a vďaka nemu a Carlsonovi sa Hitler stane umelcom a nie politikom, ktorý zapríčinil druhu svetovú vojnu. Zoznam boľševikov, ktorý pri sebe mal Willie von Haderlotz, sa po jeho zavraždení Zeitelom dostane do Carlsonových rúk, ktorý ho po potopení Titanicu pošle do Ruska, vďaka čomu sa neuskutoční v Rusku revolúcia. Podľa toho, čo všetko hráč získal, sa zmení budúcnosť. Pokiaľ nezískal všetky dôležité veci, môže v hre dôjsť k jednému z alternatívnych koncov, kde buď Nemecko porazí Rusko a Veľkú Britániu, alebo kde si ZSSR podmaní Európu.

Postavy hry[upraviť | upraviť zdroj]

Frank Carlson - je už zbytočný britský tajný agent, ktorý býva v malom byte v Londýne. V byte má mnoho vecí, ktoré mu pripomínajú jeho neúspešnú misiu na Titanicu a na vzducholodi Hindenburg. Po bombardovaní Londýna má ale možnosť vrátiť sa späť v čase na palubu Titanicu a vojnám zabrániť tým, že získa dôležité veci, počnúc Rubáyiatom.

Penny Pringleová - je Carlsonova kolegyňa, ktorá mu poskytuje rôzne informácie a rady k jeho misii. Vďaka chybnej rezervácií je ubytovaná v druhej triede a tak nemôže Carlsonovi aktívne pomáhať. Prežije potopenie Titanicu.

Plukovník Zeitel - pod zámienkou cesty na nemeckú ambasádu v Amerike sa snaží vymeniť Rubáyiát za obraz od Adolfa Hitlera. V obraze sa totiž ukrýva tajný vojenský plán. V snahe oslabiť Rusko zabráni tomu, aby sa zoznam boľševikov dostal Rusom do rúk. Keď zistí, že Willi von Haderlitz pracuje pre Ruského cára, zabije ho a v snahe dostať sa z potápajúceho sa Titanicu vydiera Carlsona, inak otrávi jeho bývalú milenku, Lady Georgiu Lambethovú. Hráč má sám na výber, či Zeitela zachrániť, alebo nechať zomrieť.

Willi von Haderlitz - milovník šermu, profesor na Viedenskej univerzite v Rakúsko-Uhorsku. Pracuje s Zeitelom ako jeho ochranca a do Ameriky cestuje kvôli štúdiu mytológie Indiánov. V skutočnosti je to ruský špión pracujúci pre cára. Vlastní zoznam s menami boľševikov a prsteň, na ktorom sú vyryté mená ruských osobností. Po tom, ako ho Carlson porazí v šermiarskom súboji, mu tento prsteň dá. Zaujímavosťou je aj to, že spomenie fakt, že Titanic sa práve nachádza v oblasti Grand Banks, ktorú Vikingovia pri svojej cesty do Ameriky pokladali za prekliatu. Zeitel neskôr zistí, že Haderlitz je ruský špión a preto ho zabije.

Sasha Barbicon - díler umeleckých cenností. V Londýne má umeleckú galériu, ktorej hlavným cieľom je stretávanie sa členov Čiernej ruky. Ukradne diamantový náhrdelník Lady George Lambethovej a nahradí ho falošným. Skutočný náhrdelník potom ukryje v skladačke ruskej matriošky. Zeitelovi ponúka na výmenu umelecký obraz od Adolfa Hitlera za Rubáyiát. Ten chce spolu s diamantovým náhrdelníkom použiť na financovanie Čiernej ruky. Počas potápania parníka ho zabije Vlad Demonic, pretože nebol lojálny Srbsku a Čiernej ruke.

Vlad Demovic - čierny pasažier na Titanicu a člen Čiernej ruky. Nenávidí Rakúšanov, pretože mu zabili rodinu. Po tom, ako zabil Sashu, čaká na svoju smrť v podpalubí Titanicu, v miestnosti s turbínami. Carlson sa s ním ale môže dohodnúť a dať mu šál, ktorý dostal od Claris Limehousovej. Jej šál mu ponúka za Rubáyiát, alebo diamantový náhrdelník, podľa spôsobu hrania hry. Tak sa Vlad môže zamaskovať za ženu, dostať sa na záchranný čln a prežiť.

Andrew Conkling - majiteľ fiktívnej firmy Conkling Steel, ktorá poskytla kov na výstavbu Titanicu, ktorý ale obsahoval veľký prímes síry. Mal pomer so svojou slúžkou Shailagh, ktorá s ním mala chlapca Eddieho. Počas potápania lode ho zastrelí tretí dôstojník Morrow pri pokuse ho podplatiť, aby sa dostal na záchranný čln.

Beatrix Conkling - Američanka a manželka Andrewa Conklinga. Pracuje ako interiérová dizajnérka a do USA cestuje kvôli interiérovým dekoráciám hotela v Beverly Hills. Nemôže mať vlastné deti a preto vezme dieťa svojej slúžke Shailagh Hackerovej. Carlson od nej získa list, v ktorom sa píše o horšej kvalite ocele, ktorú vyrába Conkling Steel. Nakoniec sa Beatrix zachráni v jednom z člnov.

Shailagh Hacker - slúžka Conklingovcov, pôvodom Írka. Mala aféru s Andrewom Conklignom a vďaka tomu porodila chlapca Eddieho. Toho jej však vzala Beatrix Conklingová. Carlson jej môže pomôcť získať dieťa späť, vďaka čomu potopenie Titanicu môže prežiť ona aj dieťa.

Jack Hacker - brat Shailagh, obaja cestujú treťou triedou. Je cieľavedomý a snaží sa ochrániť svoju sestru.

Lady Georgia Lambethová - bývalá priateľka Carlsona, teraz nešťastne vydatá za Lorda Charlesa Lambetha. Je trochu rozmaznaná, no inak celkom nápomocná. Krátko pred potopením Titanicu ju otrávi plukovník Zeitel, ktorý sa takto od Carlsona pokúša získať obraz. Na výmenu mu ponúka protijed.

Lord Charles Lambeth - hrdý a arogantný aristokrat, manžel Lady Georgie. Má dlh voči Andrewovi Conklingovi, ktorý mu nedokáže splatiť. Keď sa Titanic začne potápať, nepokúša sa uniknúť, ale ostane vo fajčiarskej miestnosti a čaká na svoju smrť ako gentleman. Keď si trocha vypije, rád rozpráva zaujímavé klebety.

Tretí dôstojník Morrow - veterán Búrskej vojny. Svoju prácu vykonáva zodpovedne. Ostáva na palube Titanicu, svoju prácu zodpovedne plní až do spustenia posledného záchranného člnu.

Daisy Cashmorová - Carlsonova bývalá bohatá priateľka. Miluje klebety a peniaze a zrejme aj vďaka tomu je ešte stále slobodná. Ostáva na palube Titanicu, pretože má problémy s ľuďmi v záchranných člnoch, ktorí nemajú taký majetok ako ona a ani pre ňu zaujímavé klebety.

Gorse-Jonesovci - manželia Ribeena a Henry sú bohatší starší pár z Halwhistlu v Anglicku. Sú o niečo zhovorčivejší a ani potápanie Titanicu zrejme neberú dosť vážne, pretože pôsobia mierne optimisticky. Carlsonovi ponúknu miesto v ich záchrannom člne.

Eric Burns - americký fotograf, na Titanicu trávi medové týždne so svojou novomanželkou Stephanie; tá sa na neho ale hnevá, pretože s ňou netrávi mnoho času.

Leyland Sachum Trask - pochádza z Bostonu a je to istý druh média. Hovorí o Carlsonovej misii, o tom, že tým zmení históriu. Vie, že sa blíži katastrofa a pri potápaní Titanicu ostáva v salóniku prvej triedy, pretože sa cíti byť príliš starý a tučný na to, aby niekomu zabral miesto v záchrannom člne.

Max Seidelman - hazardér, priateľ Carlsona, ktorý neprežije potopenie. Žije vo Philadelphii v Pensylvánii, kde aj pracuje ako kupec pre istú spoločnosť. Je to on, kto zoznámi Carlsona s Zeitelom.

Edgar Troutt - je reverend a misionár, cestuje druhou triedou z misionárskej cesty z Malawi do New Hampshire. Jeho manželka Emily umrela v prístavnom meste Egypta - Port Said. Na palube ostáva až do potopenia Titanicu, keďže stále sú na ňom ženy a deti, ktoré člny potrebujú viac ako on.

Claris Limehouse - priateľka Williho von Haderlitza. Carlson jej dá Williho prsteň. Keď sa dozvie, že je Willi mŕtvy, rozhodne sa ostať na lodi.

Buick Riviera - Francúz v stredných rokoch, ktorý zbožňuje hazard, obzvlášť karty. Pochádza z Francúzskej riviéry a na Titanic nastúpil po odchode z kasína v Monte Carlo. Carlson si s ním počas plnenia úloh zahrá blackjack. Aj napriek potápaniu lodi sa rozhodne na Titanicu ostať, konkrétne vo fajčiarskej miestnosti, v prítomnosti svojich kariet.

John Smethells - Carlsonov a Haderlitzov steward. Pomáha Carlsonovi orientovať sa na Titanicu. Zmieňuje sa aj o tom, že nakoľko je chladná nedeľná noc, len málo ľudí pôjde von z kajút, čím Cyberflix aspoň z časti vyriešil nedostatok postáv na lodi. Po náraze Titanicu na ľadovec Smethells zmizne.

V hre sa ešte vyskytujú menej dôležité postavy, ktoré na Titanicu pracujú: Hráč sa môže stretnúť s mužom obsluhujúcim výťah, či lodné stroje v podpalubí, s nakladačmi uhlia a mužom obsluhujúcim záložňu.

Voľná hra[upraviť | upraviť zdroj]

V tejto hre nie je hráč obmedzený časom a má možnosť prejsť sa celým Titanicom, od jeho vrchných palúb až po podpalubie. Na lodi sa tiež nachádzajú tri postavy z hry a ďalšie postavy je možné si do hry stiahnuť z internetu. Tieto postavy poskytujú hráčovi rozličné informácie a fotografie Titanicu, počínajúc začiatkom jeho stavby až po jeho potopenie a titulky v novinách.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • hra sa často spája s druhou hrou od Cyberflixu: Dust
  • hlavná postava hry, Frank Carlson, naozaj existoval a bol zapísaný ako pasažier Titanicu. Na jeho ceste do prístavu v Cherbrougu sa jeho auto pokazilo a on sa tak na palubu nedostal.
  • vzácna kópia Rubáiyátu Omara Khayyáma sa naozaj nachádzala na Titanicu. Potom bola vydražená v aukcii a poslaná loďou do New Yorku, no dnes sa už nevie, kde sa nachádza.