Preskočiť na obsah

Toxokaróza

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Toxokaróza je parazitárne ochorenie psov a mačiek, spôsobené červami, prenosné na človeka. U ľudí sa  prejavuje postihnutím rôznych orgánov (larva migrans visceralis), niekedy aj očí (larva migrans ocularis). Ochorenie často prebehne bez príznakov, v závažných prípadoch je možná liečba albendazolom a mebendazolom, postihnutie očí však môže viesť aj k slepote.

Pôvodca[upraviť | upraviť zdroj]

Toxocara canis

Pôvodcom ľudského ochorenia sú črevné parazitické červy (ascarides) psov (toxocara canis) a mačiek (toxocara cati). Z ich dozretých vajíčok z náhodne požitej pôdy sa v čreve vyvinú larvy, ktoré preniknú do krvi a migrujú do tkanív – pečene, pľúc, mozgu, očí a ďalších. V ľudskom organizme nedokážu na rozdiel od svojich typických hostiteľov dokončiť svoj vývoj v dospelého červa, ale trvá 6 – 18 mesiacov, kým uhynú. Nakazia sa najčastejšie malé deti, ktoré sa hrajú na ihriskách a pieskoviskách, znečistených mačacími a psími fekáliami, ktoré odsahujú vajíčka toxokár. Zdrojom nákazy môže byť aj nedostatočne očistená zelenina zo záhradiek.

Príznaky[upraviť | upraviť zdroj]

Väčšina infekcii prebehne bezpríznakovo, alebo len s nešpecifickými príznakmi.

Vajíčko Toxocara canis

Viscerálna larva migrans postihuje najviac 2- až 5-ročné deti. Prejavuje sa zvýšenou teplotou, nechutenstvom, vracaním, hnačkami, vyrážkou, kašľom a príznakmi, podobnými prieduškovej astme. Zisťuje sa zväčšenie lymfatických uzlín, pečene a sleziny. Príznaky závisia na tom, ktoré orgány sú postihnuté. Ochorenie zvykne ustúpiť po uhynutí lariev, ak sa infekcia neopakuje. K úmrtiu dochádza zriedkavo, následkom invázie lariev do mozgu alebo do srdca.

Očná larva migrans vzniká skôr u starších detí a dospelých. Obyčajne postihuje jedno oko a väčšinou nemá iné príznaky. Poškodenie oka vzniká granulomatóznym zápalom v reakcii na prítomnosť larvy. Následkom je uveitída (zápal cievnatky oka) a  chorioretinitída (zápal dúhovky a sietnice oka), spôsobujúca poškodenie zraku alebo až slepotu postihnutého oka. Môže byť zamenená za nádor oka.

Diagnostika[upraviť | upraviť zdroj]

Pre stanovenie diagnózy viscerálnej larvy migrans je rozhodujúci dôkaz protilátok (ELISA). Pri vyšetrení ultrasonografiou, CT (počítačovou tomografiou) alebo MRI (magnetickou rezonanciou) sa nachádzajú neostro ohraničené ložiská, rozosiate v pečeni alebo subpleurálne uzly v hrudníku. Vo vzorke z bioptického vyšetrenia sa nachádza obraz granulomatóznej reakcie, parazit sa nájde zriedka. Pri očnej larve migrans mávajú pacienti bolestivé, začervenané oko. Potrebné je vyšetrenie špecialistom oftalmológom. Podstatné je odlíšenie od očných nádorov, hlavne retinoblastómu. Môže pomôcť dôkaz protilátok, ale tie bývajú pri očnej toxokaróze aj negatívne. Chybné posúdenie nálezu môže viesť k zbytočnému odstráneniu oka s predpokladom zhubného nádoru.

Liečba[upraviť | upraviť zdroj]

Pacienti s ľahkými príznakmi viscerálnej larvy migrans obyčajne nepotrebujú liečbu. Pri ťažšom ochorení sa aplikuje 5 – denná liečba antiparazitikami albendazolom alebo mebendazolom. Svrbenie a vyrážky zmierni podávanie antihistaminík, u pacientov s výraznými príznakmi je potrebná liečba kortikosteroidmi, napríklad prednisonom. Pri očnej larve migrans sa podávajú kortikosteroidy na zmiernenie zápalu, antiparazitiká majú menší význam. Larvy v sietnici sa dajú zničiť laserovou fotokoaguláciou, v niektorých prípadoch sa siaha k chirurgickému riešeniu. K určitému poškodeniu zraku dochádza pravidelne.

Prevencia[upraviť | upraviť zdroj]

Spočíva v odčervovaní psov a mačiek a obmedzení ich prístupu na detské ihriská, ďalej v dodržiavaní osobnej hygieny a hygieny pri príprave pokrmov, prípadne v ich tepelnej úprave.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Marie, Chelsea, Petri William A.: Toxocariasis (Visceral or Ocular Larva Migrans). MSD Manual, aktualizované 2022, citované 4.7.2024. Dostupné online.
  • Huh, Sun: Toxocariasis. Medscape eMedicine, aktualizované 10.2.2023, citované 4.7.2024. Dostupné online.