Trajánovo fórum

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 41° 53′ 44″ s.š., 12° 29′ 09″ v.d.

Rekonštrukcia fóra s Trajánovým stĺpom v strede
Mapa cisárskych fór

Trajánovo fórum (lat. Forum Traiani) je chronologicky posledným z cisárskych fór (Fori Imperiali)[1]. Jeho autorom bol starogrécky architekt Apollodoros z Damasku.

Fórum bolo postavené na príkaz cisára Trajána a financované zo zisku z dobytia Dácie, ktoré skončilo v roku 106[1]. Fórum bolo dokončené v roku 112 Trajánov stĺp o rok neskôr. Pre takýto rozsiahly komplex boli nutné rozsiahle základy. Boli upravené svahy kopcov Quirinale a Campidoglio, ktoré ohraničovali údolie kde sa rozkladal Campus Martius. Je pravdepodobné, že základy boli pripravované na príkaz cisára Domiciána, pričom celý projekt bol prisúdený Apollodorosovi z Damasku[1], ktorý sprevádzal Trajána na výprave do Dácie.

Stavba sa skladala z veľkého stĺporadia obkolesujúceho piazzu pôdorysu 200 x 120 m s exedrami na dvoch stranách. Hlavný vchod je na južnej strane a tvorí ho víťazný oblúk so sochou Trajána na koči so šesť záprahom. Na severe piazzy ležala Bazilika Ulpia, ktorá bola dláždená trojuholníkovou dlažbou z bieleho mramora a dekorovaná veľkou jazdeckou sochou Trajána.

Na sever od baziliky bola menšia piazza s chrámom zasväteným božskému Trajánovi. Priamo na sever od Baziliky Ulpia boli na každej strane fóra dve knižnice. V jednej boli latinské dokumenty a v druhej grécke. Medzi knižnicami bol 38 m vysoký Trajánov stĺp[1].

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d ROTH, Leland M.: Understanding Architecture: Its Elements, History and Meaning (1. vydanie). Boulder, CO: Westview Press. 1993. ISBN 0-06-430158-3

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Trajan's Forum na anglickej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]