Žralok bielohrotý

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Triaenodon)
Žralok bielohrotý

žralok bielohrotý
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Triaenodon obesus
Rüppell, 1837
Synonymá
Carcharias obesus, Rüppell, 1837
Leptocharias obesus, Rüppell, 1837
Trianodon obesus, Rüppell, 1837
Triaenodon apicalis, Whitley, 1939

Mapa rozšírenia (modrým).
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Žralok bielohrotý alebo útesový žralok bieloplutvý (Triaenodon obesus) je žralok z čeľade Carcharhinidae. Je to jediný príslušník rodu Triaenodon.

Väčšina žralokov musí neprestajne plávať s otvorenými ústami, aby sa im okysličovali žiabre, žralok bielohrotý však dokáže aktívne prečerpávať vodu do žiabrovej dutiny, vďaka čomu môže odpočívať na morskom dne. Pri love koristi sa spolieha najmä na svoj sluch a čuch - často reaguje na zvuky motora a využíva príležitosť obrať rybárov o úlovok. Za úlovkom ide veľmi húževnato a môže rybárov pohrýzť. Inak však nie je agresívny. Štíhly žralok bielohrotý má biely konček chrbtovej plutvy a vrchného laloka chvostovej plutvy.

Mnohé príbrežné druhy - vrátane žraloka bielohrotého - sú v posledných rokoch vystavené nadmernému lovu, a tak sa ich početnosť výrazne znižuje. Žraloky sa často lovia len pre plutvy, „zvyšok“ sa zahadzuje.

Súhrnné informácie[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]