Tripoli (Peloponéz)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tripoli

Tripoli (novogr. Τρίπολη – Tripoli, do 19. stor.novogr. Τριπολιτσά – Tripolitsa, starogr. Τρίπολις – Tripolis, po taliansky Tripolizza) je mesto v Grécku, v peloponézskom kraji Arkadia. Je to zároveň hlavné mesto Arkadie. Žije tu 25 520 obyvateľov.

Meno[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvod mena Tripolitsa je pravdepodobne slovanský, nakoľko mesto sa pôvodne nazývalo Droboglitsa (Δρομπογλίτσα), čo sa malo postupne Grékmi komoliť na Ντροπολιτσά (Dropolitsa) a konečne na Tripolitsa (Τριπολιτσά), teda v preklade z gréčtiny Tri mestečká. Názov pochádza zo slovanského drobol (dub). Meno však môže byť gréckeho pôvodu, z gréckych slov treis a poleis, teda spomínané Tri mestá, čo potvrdzujú aj archeologické nálezy, kde sa zistilo, že mesto vzniklo spojením viacerých osád. Mesto bolo niekedy nazývané aj ako Ydropolitsa (Υδροπολιτσά), teda Vodné mestečko.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Tripoli vzniklo medzi 8. – 10. stor., kedy tu vznikla malá slovanská osada. Peloponézski Slovania, ktorí tu žili od 6. stor. boli totiž definitívne porazení a byzantská vláda väčšinu z nich odviedla preč, zvyšok čo ostal sa trvalo usadil alebo utiekol do hôr. Malá slovanská osada na území dnešného Tripoli sa neskôr spojila s viacerými početnejšími gréckymi osadami a Slovania s Grékmi splynuli a zanikli. Neskôr, kvôli preludneniu, sa osada presunula o pár kilometrov. Skutočné mesto tu však vzniklo asi v 15. stor., teda počas vlády Benátčanov. Talian Stefano Magno opisuje mesto ako Drobolizza. Najväčší rozvoj však prišiel až počas tureckej nadvlády, síce už tu Gréci netvorili väčšinu. V 17. stor. tu žilo približne 20 000 obyvateľov, väčšinu však tvorili moslimovia, teda Turci (väčšina z nich boli potomkovia islamizovaných Grékov) a moslimskí Arvaniti, miestni Gréci sa vysťahovali na vidiek. Tripolitsa bola sídlo tureckého miestodržiteľa Peloponézu. V 18. stor., Gréci povstali, no Turci ich porazili a tak obohnali Tripolitsu hradbami. Turci nato vyvraždili mnoho Grékov v meste. V roku 1821, počas Gréckej vojny za nezávislosť, grécki povstalci pod vedením Theodora Kolokotronisa dobyli mesto Tripolitsa a tým zároveň padla turecká správa nad Peloponézom. Gréci vyvraždili mnoho moslimov v meste a tí Arvaniti a Turci čo prežili utiekli do Malej Ázie. Gréci ďalej zničili všetky mestské mešity. Po oslobodení Grécka, v roku 1830 malo mesto Tripoli iba 3 380 obyvateľov, všetci boli Gréci. Do konca 19. stor. sa v meste usadili Gréci z neďalekých vidieckych krajov a prišiel sem veľký počet Kréťanov. V roku 1831 tu vznikla prvá škola.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ελλάδα, ανάμεσα στο μύθο και την ιστορία/Μαρία Μαυροματάκη