Tučniak čiapočkatý

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tučniak čiapočkatý
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Pygoscelis antarcticus
Forster, 1781
Synonymá
Pygoscelis antarctica (Turbott, 1990)
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Tučniak čiapočkatý (Pygoscelis antarcticus alebo antarctica) je stredne veľký druh tučniaka z rodu Pygoscelis rozšírený v Južnej Georgii a na Južných Sandwichových ostrovoch, Antarktíde, Južných Orknejských a Shetlandských ostrovoch, Bouvetovom ostrove, Ballenyských ostrovoch a na Ostrove Petra I.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Tučniak čiapočkatý

Tučniak čiapočkatý je až 68 cm vysoký a váži okolo 4,5 kg. Má tmavý chvost, chrbát, vrchnú stranu plutiev, temeno a zobák. Brucho, hrdlo, spodnú časť plutiev a z časti aj hlavy má biele, končatiny ružové. ľahko ho rozoznáme podľa úzkeho čierneho pruhu, ktorý sa tiahne od temena pod zobák a späť a pripomína uzdičku. Samec ani samica sa od seba zároveň sfarbením ani veľkosťou nijak viditeľne nelíšia.

Ekológia[upraviť | upraviť zdroj]

Tučniaky čiapočkaté sa spravidla držia len pri brehu, aj keď bolo už niekoľko jedincov videných na šírom mori. Živí sa malými bezstavovcami a rybami. Svojej koristi sa ľahko zmocňujú vďaka veľmi rýchlemu plávaniu.

Je veľmi dobrým potápačom, ktorý sa dokáže ponoriť aj do niekoľko metrovej hĺbky a vydržať pod vodou aj dlhšie ako jednu minútu. Najčastejšie sa pritom potápa na poludnie a večer. Podobne ako ostatné druhy tučniakov sa na súši, kde sa inak pohybuje veľmi neohrabane, často na ľade doslova kĺže po bruchu a odráža sa plutvami a končatinami, čím môžu vyvinúť viditeľne väčšiu rýchlosť.

Stavia si kruhové hniezda z kameňov, do ktorých kladie 2 vajcia, ktoré zahrievajú striedavo obidvaja rodičia po 5 až 10 dní. Mláďatá so šedým chrbtom a o niečo svetlejším bruchom sa liahnu po 35 dňoch a v hniezde zostávajú po dobu 20 - 30 dní, potom sa zoskupujú do tzv. škôlok. Do vody po prvýkrát vstupujú až po tom, čo sa zbavia prachového peria, teda po 50 až 60 dňoch života.

Početnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Tučniak čiapočkatý je pomerne hojný druh, v Červenom zozname ohrozených druhov (IUCN) je zaradený do kategórie najmenej ohrozených druhov (Least Concern). Na celom svete žije pritom až 8 000 000 jedincov. Hniezdna oblasť je značne rozsiahla a zaujíma 50 – 100 000 km².[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b BirdLife International. 2016. Pygoscelis antarcticus. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22697761A93638235. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22697761A93638235.en. Prístup 9. august 2018.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tučňák uzdičkový na českej Wikipédii.