Turistická značkovaná trasa číslo 0840

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Turistická značkovaná trasa číslo 0840 je červená trasa, ktorá spája po hrebeni Javorského Beskydu a následne Jablunkovského medzihoria mesto Čadca a hranicu s Poľskom v obci Skalité. Jej dĺžka je 14 km[1].

Priebeh trasy[upraviť | upraviť zdroj]

Trasa začína pri obchodnom centre v meste Čadca (nástup sem je možný po zelenej trase od železničnej stanice), pokračuje smerom na východ, podchádza diaľnicu a stúpa na hrebeň Javorského Beskydu nad Horelicou. Nad osadou Bryndzárovci sa stáča viac na severovýchod a pokračuje po hrebeni cez Horelickú Kykulu až na vrchol Javorského, kde odbočuje chodník do centra Oščadnice. Za vrcholom sa stáča na sever ponad oščadnickú osadu Rovne a smeruje k Lieskovej, kde sa stáča na severozápad, stretáva chodník z Čierneho do Oščadnice a spoločne s ním pokračuje na rázcestie Tri kopce. Odtiaľ zostupuje smerom na sever až severovýchod do údolia Čierňanky k železničnej stanici v obci Skalité.

Po prechode centrom obce trasa stúpa do Jablunkovského medzihoria ponad tunel Poľana na hrebeň pohoria. Cez vrch Grúň smeruje k vrchu Kykula, ktorej vrchol obchádza južne, stáča sa na juhovýchod a pozdĺž štátnej hranice s Poľskom zostupuje do sedla Príslop v priestore bývalého hraničného priechodu Skalité-Myto. Po prechode ponad D3 sa stáča na juh, prechádza cez posledný nevýrazný vrch, z ktorého zostupuje do cieľa trasy pri železničnej zastávke Serafínov vo Zwardoňskom sedle. Tu nadväzuje krátky chodník smerom na štátnu hranicu, ktorý spája oblasť so sieťou poľských turistických trás.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Evidencia turistických značkovaných trás KST [online]. [Cit. 2022-05-17]. Dostupné online. Archivované 2014-12-22 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°27′10″S 18°51′47″V / 48,4527°S 18,863°V / 48.4527; 18.863