Tvøroyri

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tvøroyri
dedina
Štát Dánsko Dánsko
Autonómna provincia Faerské ostrovy Faerské ostrovy
Súradnice 61°33′21″S 6°48′12″Z / 61,55583°S 6,80333°Z / 61.55583; -6.80333
Obyvateľstvo 1 785 (2008)
Poloha dediny v rámci Faerských ostrovov
Poloha dediny v rámci Faerských ostrovov
Wikimedia Commons: Tvøroyri
Webová stránka: www.tvøroyri.fo
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Tvøroyri (dánsky: Tværå) je dedina ležiaca na severnej strane Trongisvágsfjørður (fjord), na východnom pobreží Suðuroy, na Faerských ostrovoch.

Možnosti dopravy[upraviť | upraviť zdroj]

Do Tvøroyri sa dá dostať trajektom Smyril M / F, ktorý má 2 až 3 odchody denne z Tórshavn. Cesta z Tórshavn do Tvøroyri trvá 2 hodiny. Druhou alternatívou je cesta autobusom z prístavu Krambatangi do Tvøroyri a ostatných dedín na ostrove. Premávajú tu dve autobusové linky: 700 ide do južnej časti ostrova s konečnou stanicou v dedine Sumba, 701 ide do severnej časti ostrova, s konečnou stanicou v Sandvíku, najsevernejšej dediny a v Fámjine, ktorý je na západnom pobreží.

Budovy a stavby[upraviť | upraviť zdroj]

Kostol v Tvøroyri je dominantou viditeľnou z diaľky. Bol postavený v Nórsku ako stavebnica a do Tvøroyri ho presunuli a následne postavili v roku 1907. Starý kostol bol presunutý do dediny Sandvik.

V centre Tvøroyri, hneď nad prístavom, je Hotel Tvøroyri. Medzi prístavom a hotelom sa nachádza námestie pokryté plochými kameňmi. Zvyknú sa tu sušiť ryby na slnku. Obchodný kráľovský monopol, ktorý tu mal pobočku v rokoch 18361856, postavil v tejto oblasti dnes už staré domy. Obec Tvøroyri bola vlastne založená kvôli tejto pobočke.

Keď bol v roku 1856 zrušený monopol, boli v Tvøroyri založené súkromné ​​spoločnosti. Jedna z nich vyrástla na najväčšiu na Faerských ostrovoch. Má 20 pobočiek a 30 lodí. V oblasti nad prístavom leží múzeum (historické a námorné múzeum Tvøroyri). Tvøroyri má veľkú továreň na filety, ktorá začala výrobu v roku 1975. Z Tvøroyri sa možno vydať na prechádzku cez hory do údolia zvaného Hvannhagi, odkiaľ je pekný výhľad do údolia a na more.

Okolité dediny[upraviť | upraviť zdroj]

V okolí sa nachádzajú dve dediny, ktoré rastú spoločne s Tvøroyri, pričom Tvøroyri je akousi centrálou. Trongisvágur ďalej na západ, leží pri fjorde Trongisvágsfjørður. Druhou dedinou je Froðba, ktorá je ďalej na východ na severnej strane fjordu, na rovnakej strane ako Tvøroyri. Froðba je tvorená stĺpcami čadiča pozdĺž cesty, býval tu slávny básnik Poul F. Joensen, ktorý tu má aj pamätník. Froðba a Trongisvágur sú staršie než dedina Tvøroyri.

Kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

Tvøroyri a Vágur sa striedajú v organizovaní každoročného mestského festivalu Jóansøka. Je to niečo ako menšia verzia festivalu Ólavsøka, ktorý sa koná v Tórshavn. Jóansøka prebieha na konci júna.

Osobnosti dediny[upraviť | upraviť zdroj]

Tvøroyri je rodiskom bývalých premiérov Faerských ostrovov, Jóannesa Eidesgaarda, Atliho Dama a Petura Mohra Dama.

Šport[upraviť | upraviť zdroj]

V dedine pôsobí futbalový klub TB Tvøroyri, ktorý bol založený v roku 1892. Je to najstarší futbalový klub na Faerských ostrovoch. Okrem toho je tu veslársky klub Froðbiar Sóknar Róðrarfelag, ktorý bol založený v roku 1934.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Tvøroyri

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tvøroyri na anglickej Wikipédii.