Suðuroy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloha ostrova Suðuroy

Suðuroy (dán.: Suderø, isl.: Suðurey) je štvrtý najväčší a najjužnejší Faerský ostrov. Jehno meno znamená južný ostrov. Má 163,7 km² a 5 041 obyvateľov.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Pohľad z vrchu Beinisvørð na skaly pri západnom pobreží ostrova

Najvyšším bodom ostrova je hora Gluggarnir, ktorá meria 610 m, ale známejší je rozhodne vrch Beinisvørð, ktorý je na západ od obce Sumba. len 0,1 % rozlohy ostrova tvorí voda.

Najväčšie mesta[upraviť | upraviť zdroj]

Na ostrove sa nachádza aj pár osád ako Sandvík, Nes, Lopra, Akrar a Øravík.

Turistika[upraviť | upraviť zdroj]

Skala Beinisvørð na ostrove Suðuroy

Návštevníci ostrova Suðuroy sem cestujú trajektom z Tórshavnu. Cesta trvá približne dve hodiny a keď je pekné počasie, je tu krásny pohľad na deväť z osemnástich Faerských ostrovov. Sú to Streymoy, Nólsoy, Hestur, Koltur, Sandoy, Skúvoy, Stóra Dímun, Lítla Dímun a Suðuroy. Na ostrove funguje autobusová doprava, ktorá vedie z prístavu Krambatangi do ostatných častí ostrova.

Šport[upraviť | upraviť zdroj]

Na ostrove Suðuroy bol v roku 1892 založený najstarší futbalový klub na Faerských ostrovoch Tvøroyrar Bóltfelag, ktorý bol v tom čase deviatym najstarším klubom Dánska. Na ostrove sú ďalšie tri futbalové kluby VB Vágur, Royn z Hvalby a futbalový klub zo Sumby. Od roku 2017 sa z týchto futbalových klubov stal jeden klub, ktorý počas futbalového roku 2017 hrá pod názvom TB/FC Suðuroy/Royn ale z roku 2018 bude hrať s názvom Suðuroyingar (Južnoostrovčania).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Suðuroy