Sandvík

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sandvík
osada
Prezývka: Sandy Bay
Štát Dánsko Dánsko
Autonómna provincia Faerské ostrovy Faerské ostrovy
Súradnice 61°38′16″S 6°55′19″Z / 61,63778°S 6,92194°Z / 61.63778; -6.92194
Obyvateľstvo 97 (2010)
Poloha osady v rámci Faerských ostrovov
Poloha osady v rámci Faerských ostrovov
Wikimedia Commons: Sandvík
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Sandvík (vyslovuje sa [sanvʊik], faesky: Sandy Bay) je najsevernejšia dedina ostrova Suðuroy na Faerských ostrovoch. Nachádza sa na severnej strane plytkého fjordu. Dedina sa do roku 1913 volala Hvalvík (veľrybie pobrežie). Pretože existovala ďalšia dedina s rovnakým názvom čo spôsobovalo zmätok, dedina zmenila svoj názov na Sandvik, čo bolo jej pôvodné meno z vikinských čias.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Sandvik je miesto, kde bol zavraždený vodca Vikingov Sigmundur Brestisson pri jeho pokuse o útek pred Tróndurom Í Gotuom. Po jeho dlhej plavbe z ostrova Skúvoy Sigmundur konečne dorazil na breh a vyčerpaný si myslel, že je v bezpečí. Vtedy sa však na bezmocne ležiaceho Sigmundura vrhol Torgrímur Evil (Zlý) a zabil ho pre zlatý náramok, ktorý nosil na ruke.

V roku 1349 bola dedina opustená pre epidémiu čiernej smrti. Od roku 1816 je osada opäť osídlená.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Sandvik je napojený na sieť ciest ostrova prostredníctvom 1 500 metrov tunela, ktorý sa tiahne horami od roku 1969. Tunel má len jeden jazdný pruh a odstavné plochy, kde sa autá môžu odstaviť, aby nechali prejsť vozidlá v protismere. Tunel sa nachádza v horách na južnej strane, na opačnej strane ako je osada, ktorá sa nachádza na severnej strane zálivu.

Budovy a zaujímavé miesta[upraviť | upraviť zdroj]

Kostol[upraviť | upraviť zdroj]

Kostol Sandvíku bol postavený v roku 1840 vo Froðbe. V roku 1856 bol presunutý do Tvøroyri, pretože tu žilo viac obyvateľov, aby bol nakoniec v roku 1908 premiestnený do Sandvíku, pretože v Tvøroyri postavili nový a väčší.

Húsið uttan Ánna – Historický dom a múzeum[upraviť | upraviť zdroj]

V centre dediny je malé múzeum s názvom Húsið uttan Anna (Dom pri rieke). Nachádza sa v tradičnom faerskom dome z roku 1866. Dom má strechu z trávy.

Ásmundarstakkur – morský útes[upraviť | upraviť zdroj]

Úzka cesta vedie od Sandvíku na západné pobrežie, kde hniezdi na útesoch mnoho morských vtákov. Tu sa nachádza Ásmundarstakkur, 97 metrov vysoký morský útes, ktorý je domovom pre alky a ďalších morských vtákov.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Sandvík

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sandvík na anglickej Wikipédii.