Ulsterské dobrovoľnícke sily

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ulsterské dobrovoľnícke sily
Účasť na Problémoch



Existencia 1966 - súčasnosť (prímerie od 1994;ukončenie ozbrojenej kampane 2007)
Operačné 
územie
Severné Írsko
Írsko
Ideológie Ulsterský lojalizmus
Britský unionizmus
Antikatolicizmus
Veliteľ Brigádny zbor
Základne Belfast
Veľkosť Neznáme
Spojenci Komando Červená ruka
Oponenti Írska republikánska armáda
írski republikáni

Ulsterské dobrovoľnícke sily (angl. Ulster Volunteer Force skr. UVF) lojalistická polovojenská skupina v Severnom Írsku. Objavila sa v roku 1966 a je pomenovaná podľa pôvodnej UVF zo začiatku 20. storočia. Jej prvým vodcom bol Gusty Spence, bývalý britský vojak. Skupina vykonávala ozbrojenú kampaň vyše 30 rokov počas Problémov. V roku 1994 vyhlásila prímerie a v roku 2007 oficiálne ukončila svoju ozbrojenú kampaň aj keď niektorí jej členovia sa ďalej podieľajú na násilnostiach. UVF je klasifikovaná ako teroristická organizácia v Spojenom kráľovstve, Írsku a Spojených štátoch.

Hlavným cieľom UVF bolo bojovať proti írskemu republikanizmu (najmä proti IRA) a udržať Severné Írsko ako súčasť Spojeného kráľovstva. Sú zodpovedný za smrť najmenej 500 ľudí, z toho sú dve tretiny írski katolícki civilisti. Ich najsmrteľnejší útok počas konfliktu bol bombový útok v McGurk's Bar pri ktorom zahynulo 15 civilistov. UVF tiež útočilo aj v Írsku. Najväčší z nich bol bombový útok v Dubline a Monaghane pri ktorom zahynulo 33 civilistov a bol to najsmrteľnejší teroristický útok konfliktu. Bezvarovné bombové útoky boli vykonávané jednotkami z Belfastskej a Stredo-Ulsterskej brigády. Stredo-Ulsterská brigáda za zabitie troch členov írskej kabaretnej skupiny Miami Showdown v roku 1975. Obete boli zastrelené na falošnom vojenskom stanovišti ozbrojencami v britských armádnych uniformách. Posledný väčší útok UVF bol Loughinislandský masaker v ktorom jej členovia zastrelili šesť katolíckych civilistov v dedinskej krčme.

Od prímeria bola UVF zapojená do nepokojov, organizovaného zločinu a do sporov s ostatnými lojalistickými skupinami. Niektorí jej členovia boli tiež iniciátormi série rasistických útokov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Steve Bruce, The Red Hand, 1992, ISBN 0-19-215961-5
  • Jim Cusack & Henry McDonald, UVF, 2000, ISBN 1-85371-687-1
  • Martin Dillon, The Dirty War
  • Brendan O'Brien, The Long War – the IRA and Sinn Féin
  • Peter Taylor, Loyalists
  • David Boulton, UVF 1966–1973: An Anatomy of Loyalist Rebellion, ISBN 978-0717106660
  • Tony Geraghty, The Irish War
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ulster Volunteer Force na anglickej Wikipédii.