University College London

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hlavná budova University College London (Wilkins Building)

University College London (skrátene: UCL) je univerzita v Spojenom kráľovstve. Trvale sa radí medzi 10 najlepších univerzít sveta, momentálne je hodnotená ako 8. najlepšia univerzita na svete (podľa metodiky QS). Budovy UCL sa nachádzajú v centrálnom Londýne, v časti Bloomsbury. Spoločne s univerzitami v Oxforde a Cambridgei, London School of Economics a Imperial College London tvoria G5, skupinu super-elitných univerzít v Spojenom kráľovstve. UCL je aj členom Russell Group, skupiny najprestížnejších výskumných univerzít v Británii.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

University College bola založená v roku 1826. Ako prvá inštitúcia vyššieho vzdelania v Anglicku prijímala študentov bez ohľadu na náboženské vyznanie a sociálno-ekonomický profil. Slávny britský právny teoretik a filozof Jeremy Bentham je považovaný za duchovného otca UCL, hoci sa o založenie univerzity nezaslúžil priamo.

UCL je zakladujúca a najväčšia univerzita v rámci federálnej University of London (kedysi London University resp. Universitas Londiniensis). Pred vznikom novších inštitúcii mala London University dve fakulty (college) – University College a King’s College. Meno teda zvyklo byť štylizované aj ako University College, London – v preklade univerzitná fakulta v Londýne, podobne ako Univ na Oxforde. Škola nedávno prešla rôznymi reformami, pod vedením nového rektora (provost). Profesor ekonomického práva Malcolm Grant, ktorý bol predtým vicekancelár na Cambridgei a fellow na Clare College, Cambridge, na svoje súčasné miesto nastúpil v roku 2003.

Výučba a výskum[upraviť | upraviť zdroj]

Univerzita ponúka predovšetkým prvostupňové a druhostupňové kurzy v oblasti umenia (BA, MA, LL.B., LL.M.) a vedy (BSc, MSc, MSci, BEng, MEng, MD), ale aj veľa postgraduálnych programov a pozícii vo výskume (MPhil, DPhil, PhD).

Celkové príjmy University College, najmä vďaka výskumu, boli v roku 2010 vo výške 762 miliónov libier. UCL predstavuje v súčinnosti s nemocnicou University College Hospital najväčšie centrum pre biomedický a biochemický výskum v Spojenom kráľovstve a jednu z najlepších fakúlt medicíny na svete.

Tomáš Garrigue Masaryk v roku 1915 inauguroval School of Slavonic and East European Studies (SSEES), najväčšie centrum pre strednú a východnú Európu a Rusko v Británii. Táto inštitúcia ponúka aj kurz slovenčiny a češtiny, spojený s politológiou regiónu (East European Studies).

Medzi členmi školy a absolventmi je dodnes 21 držiteľov Nobelovej ceny. Traja členovia resp. absolventi UCL získali Fieldsovu medailu) za zásluhy v matematickom výskume. UCL má viac profesorov než akákoľvek iná britská univerzita.

Fakulty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Fakulta matematických a fyzikálnych vied
  • Fakulta biomedických vied
  • Fakulta umenia a humanitných predmetov
  • Fakulta architektúry (The Bartlett)
  • Fakulta inžinierskych vied
  • Fakulta práva
  • Fakulta organických vied
  • Fakulta sociálnych a historických vied

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]