Věra Bartošková

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Věra Bartošková
česká publicistka a poetka
Narodenie27. september 1946 (77 rokov)
Praha, Česko

Věra Bartošková (* 27. september 1946, Praha) je česká publicistka a poetka.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Vyštudovala Filozofickú fakultu Karlovej univerzity v Prahe, od roku 1974 žije v Duchcove. Pôsobila ako redaktorka Severočeského nakladateľstva, v teplickom Směru, Revue Teplice, ako šéfredaktorka Severočeskej revue a v Severočeskom denníku. Je členkou Syndikátu novinárov, Obce spisovateľov a Severočeského klubu spisovateľov. V roku 1993 založila nakladateľstvo KAPUCÍN Společnosti přátel města Duchcova, vydala v ňom a ako editor pripravila viac ako 40 kníh a publikácií prevažne severočeských autorov. Aktívne spolupôsobí v niekoľkých ekologických a občianskych mimovládnych organizáciách. Iniciovala a od roku 1996 organizuje mnohoúrovňové ekologicko-výtvarné sympózia Vznášení nad krajinou.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Svoje verše publikuje v literárnych časopisoch a médiách v regióne aj v rámci Česka, napr. v prílohe Nových ústeckých přehledů Sluneční koróna, v juhočeskom Fóre, libereckom Světlíku, na internetových stránkach básnikov Česka. Vydala samizdatovú zbierku Jezeří (1988) a usporiadala publikáciu Chceme čistý vzduch (1990) o ekologických demonštráciách v Tepliciach. Podľa jej básne Strach o moudivláčka bola nazvaná antológia severočeských a lužickosrbských autorov (Kapucín 1996). Jej verše sú súčasťou antológie severočeských autorov Od břehů k horám (Votobia 2000). Vydala zbierky básní Vrstvení v krajině (Nakladateľstvo Kapucín, 2002) a Zasaženi sluncem (Nakladateľstvo Kapucín 2003). Z veršov zbierky Vrstvení v krajině skomponoval severočeský skladateľ Václav Bůžek kantátu pre soprán, barytón, zmiešaný zbor, organ a orchester Černí čápi a bílé labutě. Svetová premiéra zaznela v roku 2004 v Tepliciach v podaní Severočeskej filharmónie a sólistov ND. Zúčastnila sa svojimi veršami antológie severočeských literátov Sluneční koróna (Nakladateľstvo Kapucín 2004) a bibliofílie Poutníci slova, s prekladom do esperanta (vydal Teplický Šlauch 2000, volná výtvarná a literárně-estetická společnost, 2004). V roku 2005 boli jej verše zaradené v zborníku poézie Vzplanutí deště na internete (v rámci projektu nezabudnuté literatúry Taxus bohemica uviedol Prácheňský syndikát V-Art Horažďovice-Písek). V rovnakom roku vydala Severočeská vedecká knižnica v Ústí nad Labem spolu so severočeským klubom spisovateľov jej zbierku veršov Světlo stromů. V roku 2006 prispela do antológie Rošády, vydanej k Festivalu poézie juhočeských autorov (Balt-East, Ke Škole 1, 14900 Praha 11). Jej poézia je zastúpená na webových stránkach Obce spisovateľov Praha a nakladateľstve Žár, ostravskej pobočky Obce spisovateľov.

Zúčastňuje sa autorských čítaní v teplickom Šlauchu, v mosteckom cykle Nebojte se poezie, vo Vedeckej knižnici v Ústí nad Labem, v Mestskej knižnici v Tepliciach, v Modrom klubu v Litoměřiciach a v Prahe. Vo svojich veršoch okrem iného vyzdvihuje jedinečnosť prírody a krajiny a dotýka sa strachu o ne, najmä o Krušné hory a České stredohorie. Hľadá skryté a vytesnené súvislosti s antickou a keltskou mytológiou. Jej najnovšia zbierka Šupiny hlubin vyšla v roku 2007.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Věra Bartošková na českej Wikipédii.