Victor-Lucien Tapié

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Victor-Lucien Tapié
francúzsky historik
Victor-Lucien Tapié
Narodenie24. júl 1900
Nantes, Francúzsko
Úmrtie23. september 1974 (74 rokov)
Saint-Aubin-des-Châteaux, Francúzsko
Alma materSorbonne
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Victor-Lucien Tapié

Victor-Lucien Tapié (* 24. júl 1900, Nantes – † 23. september 1974, Saint-Aubin-des-Châteaux) bol francúzsky historik, ktorý sa zaoberal strednou Európou a historickými udalosťami v Čechách.

Jeho otec pochádzal z juhu Francúzska z oblasti Armagnac a pôsobil ako profesor na strednej škole v Nantes. Matka bola vnučka botanika v Nantes.

Roku 1920 dosiahol na Sorbonne potrebnej kvalifikácie na vyučovanie na strednej škole. V čase, keď francúzska vláda a parížska univerzita zakladali francúzsky ústav v Prahe, bol medzi inými aj Tapié vyslaný do Čiech vyučovať francúzštinu. Jeho pobyt v Čechách naňho zapôsobil a mimo svojej školskej činnosti sa začal venovať českej histórii. Bližšie sa zoznámil s dielom Ernesta Denisa, s ktorým sa v Čechách aj stretol. Často sa stretával s českými historikmi Václavom Novotným a Josefom Pekařom a bol naplno rozhodnutý venovať svoju silu hlbšiemu poznaniu dejinných vzťahov Čiech a Francúzska. S týmto plánom sa roku 1921 vrátil na Sorbonnu. Roku 1922 obhájil vysokoškolský titul prácou na tému Henrich IV. a České krajiny.

Roku 1926 vydal v Českom časopise historickom (ktorého redaktorom bol J. Pekař) listy Karla st. zo Žerotína Ľudovítovi XIII.[1] Roku 1934 získal podporu Rockefellerovej nadácie, vďaka ktorej sa naplno venoval bádateľskej činnosti.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Dva listy Karla st. ze Žerotína králi francouzskému, ČČH 32, 1926, s. 582–584.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Zoznam prác v Bibliografii dějin českých zemí (Historický ústav AV ČR)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Victor-Lucien Tapié na českej Wikipédii.