Waze

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Waze

Logo
Základné informácie
VývojárWaze Mobile
Operačný systémAndroid, IOS, Windows Mobile, Symbian, RIM(beta)
LicenciaGNU General Public License, v2
Ďalšie odkazy
Webová stránkahttp://www.waze.com
CommonsWaze

Pozri aj Informačný portál

Waze je navigačný softvér pre mobilné telefóny typu smartphone vyvinutý skupinou Waze Mobile a je poskytovaný zadarmo za podmienok licencií GNU General Public License. Tvorcami je predstavovaný ako „GPS navigačný softvér s prvkami sociálnej siete a počítačovej hry“. Základnou odlišnosťou od komerčných produktov je tvorba mapových podkladov samotnými používateľmi, ktorých počet v 2012 presiahol 36 miliónov[1].

Funkcie[upraviť | upraviť zdroj]

Základnou funkciou programu je automobilová navigácia v režime turn-by-turn, vrátane hlasovej navigácie. Pre územie Slovenska sú mapové podklady pripravené pre plnohodnotnú navigáciu. Často je využívaná funkcia dopravných hlásení, ktoré poskytujú sami užívatelia programu. Aplikácia hlási počas jazdy dopravné udalosti, ako sú zápchy, rýchlostné radary, dopravné nehody, práce na ceste, zrazené zvieratá, výmole, záplavy, poľadovice a iné. Waze tiež zaznamenáva rýchlosť užívateľov podľa ktorej hodnotí hustotu premávky na cestách a v prípade zápchy odporučí časovo výhodnejšiu obchádzkovú trasu.

Užívatelia softvéru môžu vidieť pozíciu ostatných užívateľov, ktorí to dovolili. Je možné medzi sebou posielať správy alebo vytvárať skupiny a sledovať tak dopravné hlásenia užívateľov z určitej lokality. Každý užívateľ, ktorý prekročil určitú hranicu prejazdených kilometrov, si môže vybrať svoj status zodpovedajúci nálade.

Ďalším prvkom Waze je zbieranie užívateľských bodov. Užívatelia sú hodnotení za najazdené kilometre, dopravné hlásenia alebo zbieranie bonusov prejazdom označeného miesta. Bonusy sa objavujú na mapách náhodne a pre získanie bonusu ja treba prejsť pozíciou umiestnenia.

Tvorba mapových podkladov[upraviť | upraviť zdroj]

Každý užívateľ Waze môže pri jazde zapnúť režim tvorby cesty. Prichytenie k cestám je tak vypnuté a program zaznamenáva podľa GPS trasu novej komunikácie do mapy. Tento záznam sa následne objavuje v mapových podkladoch serveru Waze, kde ich musí niektorý z užívateľov dokončiť nastavením mena, typu cesty alebo ulice, možných smerov jazdy. Po aktualizácii mapových podkladov sa nová komunikácia objavuje v prístrojoch používateľov. Prvý nasledujúci užívateľ, ktorý prechádza novou cestou získava body za potvrdenie jestvovania a správneho zadania komunikácie.

Nespornou výhodou je pružná aktualizácia máp pri zmenách miestnych komunikácií a uzávierkach ciest. Nevýhodou tohto spôsobu mapovania je absencia mapových podkladov v menej frekventovaných oblastiach rozvojových štátov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Waze Accelerates Passes 5 Million Drivers in the Community! [online]. waze Mobile, 26.7.2011, [cit. 2011-07-28]. Dostupné online. (po anglicky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Waze na českej Wikipédii.