Web site

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Webové sídlo)

Web site alebo website (do slovenčiny prekladané ako: webové sídlo, sídlo web, webová lokalita, webové miesto, web, jazykovo nevhodne: web sídlo/websídlo, web lokalita, websajt/web sajt, nejednoznačne: webové stránky/webová stránka, nejednoznačne a jazykovo nevhodne webstránky/webstránka/web stránky/web stránka, nejednoznačne: internetové stránky/internetová stránka) je súbor webových stránok (angl. web pages), zvyčajne v rámci jednej domény na internete.

Vysvetlenie pojmov[upraviť | upraviť zdroj]

Pod webovou stránkou (patriacou / na) website sa tu rozumie dokument zvyčajne v jazyku HTML/XHTML dostupný pomocou HTTP protokolu, ktorý prenáša informácie z webového servera website a zobrazuje stránku v používateľovom webovom prehliadači.

Všetky webové stránky (angl. web pages) internetu sa súhrnne nazývajú World Wide Web.

Zvyčajne website majú svoju adresu v sieti internet tzv. internetová doména.

K stránkam (pages) na web site sa zvyčajne pristupuje zo spoločného koreňového URL zvaného domovská stránka (z angl. homepage) a zvyčajne sú uložené na fyzicky rovnakom webovom serveri.

Ostatné stránky website môžu byť hierarchicky organizované, napríklad pomocou menu a byť uložené aj inde ako v koreňovom adresáre (ale nemusia). Hyperlinky medzi stránkami (ktoré používateľ vidí ako URL) ak sú správne "nalinkované" (ak nie, zobrazí sa najčastejšie chyba 404[1]) prevedú používateľa na ďalšiu stránku website alebo iné website. Stránky na jednom website môžu ale nemusia mať podobnú štruktúru a výzor. Ak je štruktúra rovnaká (napríklad wikipedia má menu vždy vľavo) používateľ si zvyčajne ani nevšimne kadiaľ po sídle prechádza a ako sa mení URL alebo umiestnenie v adresároch. Premávka tak tečie medzi rôznymi časťami web site.

Orientáciu používateľa zabezpečuje na web site navigácia webového sídla. Medzi navigačné nástroje patrí napr. mapa stránok, vyhľadávanie a pod.

Druhy website[upraviť | upraviť zdroj]

Niektoré website vyžadujú registráciu užívateľa, aby umožnili prístup k ich (kompletnému) obsahu. Príkladom sú stránky Intranetu alebo sídla poskytujúce správy zo Slovenska, pornografiu, spravodajstvo, herné lokality, webové fóra, webové emailové služby a pod.

Príklady[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. IVO MAREČEK. Po stopách chyby 404: Not found. Živé.sk, 03.01.2002. Dostupné online [cit. 2017-08-07].