Wes Brown

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Wes Brown
{{{popis}}}
Osobné údaje
Celé meno Wesley Michael Brown
Dátum narodenia 13. október 1979 (44 rokov)
Miesto narodenia Manchester, Anglicko Anglicko
Výška 185 cm
Prezývka Longsight Libero, Chesney
Pozícia stredný/pravý obranca
Klubové informácie
Súčasný klub Sunderland
Číslo 6
Mládežnícke kluby
1996 – 1998 Manchester United
Seniorské kluby1
Roky Kluby Zps (Gly)
1998 – 2011
2011 –
Manchester United
Sunderland
232 (3)
11 (0)   
Národné mužstvo2
1999 – 2010 Anglicko 23 (1)

1 Zápasy a góly za profesionálny klub k 18. november 2011.
2 Zápasy a góly v reprezentácii k 18. november 2011.


Wesley "Wes" Michael Brown (* 13. október 1979, Manchester) je anglický futbalový hráč. Je odchovancom anglického veľkoklubu Manchester United, no v súčasnosti hráva v Sunderlande na pozícii stredného, prípadne pravého obrancu.

Klubová kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Brown začal svoju futbalovú kariéru ako žiak na Burnage High School a v klube Fletcher Moss Rangers. Bol študentom FA School of Excellence v Lilleshalle. V 12 rokoch sa pripojil k akadémii Manchestru United. Brown ukazoval talent a vyzretosť už v mladšom veku, v 17 rokoch podpísal prvý profesionálny kontrakt s klubom Manchester United. (Jeho mladší brat Reece podpísal zmluvu s United v deviatich rokoch.)

Brown pokračoval úspešne v rezerve a v mládežníckych výberoch, vyhral FA Youth Cup a Lancashire Division One s rezervou. Tiež pridal do zbierky ocenenie Denzil Haroun Young Player of the Year.

4. mája 1998 zažil Brown svoj debut v prvom tíme v zápase Premier League proti Leedsu United, keď nastúpil ako striedajúci hráč. V nasledujúcej sezóne zaznamenal niekoľko štartov na pozícii pravého obrancu ako aj na pozícii stopéra. Vytvoril dobrú spoluprácu s Jaapom Stamom v srdci defenzívy United. Sezóna nemohla pre Browna skončiť lepšie, United vyhrali legendárny treble. Brown utrpel pri tréningu na sezónu 1999 – 2000 zranenia. Jeho silný návrat v nasledujúcom roku bol chválený zo všetkých strán, manažér Sir Alex Ferguson vyhlasoval Browna za jedného z najtalentovanejších obrancov United.

Po dobrej sezóne 2000-01 nasledovala odlišná sezóna 2001-02. Jeho reputácia rástla počas sezóny 2002-03, ale jeho výkonnosť zastavilo zranenie. Brown si roztrhol kolenné väzy v posledný deň sezóny a nemohol sa vrátiť do polovice sezóny 2003-04. Brown ukončil sezónu v dobrej forme, obzvlášť v semifinále FA Cupu proti Arsenalu, kedy sa stal mužom zápasu. Po tomto skvelom výkone Ferguson zopakoval svoje presvedčenie že Brown je najlepší prirodzený obranca v Anglicku. Uznávaný odborník Alan Hansen súhlasil. Navzdory tomu, si Brown nedokázal zaistiť miesto v anglickej zostave na Eure 2004.

18. apríla 2008, Brown podpísal nový päťročný kontrakt, spolu s obrancom Rio Ferdinandom a záložníkom Michaelom Carrickom, ktorý ho udrží na Old Trafforde do roku 2013 a vyvrátil tak špekulácie okolo jeho odchodu.

Reprezentačná kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Brown získal miesto v anglickom kádri na MS 2002.

V sezóne 2005-06 bol znova povolaný do reprezentácia na priateľky zápas proti Uruguaju. Aj keď nehral, dúfal že sa dostane do kádra pre MS 2006, márne.

Znova ho povolal do národného mužstva až tréner Steve McClaren a hral pri výhre proti Andorre 2. septembra v kvalifikačnom zápase na EURO 2008. Partnerom v strede anglickej obrany mu bol John Terry, na mieste zraneného Ria Ferdinanda. 1. júna 2007 v priateľskom zápase proti Brazílii nahradil Terryho, ale už pri svojom prvom dotyku s loptou sa pošmykol a takmer vsietil vlastný gól.

Fabio Capello ho povolal do zostavy na obidva priateľské zápasy proti Švajčiarsku a Francúzsku.

Trofeje[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Wes Brown na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Wes Brown

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]