Wikipédia:Byrokrati

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Byrokrati sú redaktori, ktorí majú prepožičané technické práva povýšiť iných používateľov na úroveň správcu, správcu rozhrania, alebo byrokrata a udeliť alebo odobrať používateľovi status bota.

Každý byrokrat je zároveň správcom. Byrokrati sú obmedzení pravidlami a konsenzom – smú povyšovať iných na správcov či byrokratov len vtedy, keď to odráža vôľu komunity, obvykle po úspešnej žiadosti na stránke Wikipédia:Žiadosť o práva správcu. Podľa vlastného uváženia smú posudzovať žiadosti o zmene používateľských mien a pri udeľovaní štatútu bota zaisťovať rešpektovanie pravidiel pre botov. Očakáva sa, že sú schopní dobre posúdiť, či sa dosiahol konsenzus, a že sú ochotní vysvetľovať svoje činy.

Potrebujem pomocGenerovaný zoznam byrokratovŽiadosť o práva správcu alebo byrokrataArchív hlasovaní o správcoch a byrokratochChronologická tabuľka správcov a byrokratovVýročný mesiac správcov a byrokratov

Byrokrati nemajú schopnosť odobrať povýšenie alebo povýšiť na iné než menované úrovne prístupu. Tieto možnosti majú len stevardi, malá mnohojazyčná skupina používateľov, ktorá slúži všetkým projektom nadácie Wikimedia vo všetkých jazykoch. Stevardi sú každoročne volení. Ďalšie informácie možno nájsť na Mete na stránke Requests for permissions.

Súčasní[upraviť | upraviť zdroj]

Bývalí[upraviť | upraviť zdroj]

Inštrukcie k povýšeniu na práva správcu[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Skontrolujte históriu hlasovacej stránky, či sú hlasy pravé.
  2. Určite, či existuje konsenzus, že daná osoba má byť správcom (alebo byrokratom) použitím všeobecne prijímaných zásad a svojho najlepšieho úsudku.
  3. Zaarchivujte hlasovaciu stránku podľa návodu na začiatku stránky Wikipédia:Žiadosť o práva správcu/Archív.
  4. Ak má byť správcom či byrokratom, povýšte používateľa pomocou Špeciálne:Makesysop. Zaznamenajte zmenenú skutočnosť na stránky Wikipédia:Správcovia#Redaktori Wikipédie s privilégiami správcu, prípadne na tejto stránke.
  5. Ak výsledok znamená zmenu práv (či už povýšenie alebo v prípade nepotvrdenia na poste správcu odobranie práv), informujte o tejto skutočnosti daného používateľa.

Inštrukcie na udelenie statusu bota[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pozrite sa, či na stránke Žiadosti nie sú pri žiadostiach nejaké protesty, pri novom type bota na diskusiu Wikipédia:Kaviareň, na históriu používateľa, ktorý bude bota ovládať, a ak ide o medzinárodného bota, tak aj na jeho diskusné stránky na iných projektoch.
  2. Ak sa rozhodnete žiadosti vyhovieť, choďte na Špeciálne:Makebot a nastavte príznak.
  3. Na stránke Žiadosti presuňte príslušnú žiadosť medzi vybavené.

Príznak bota možno odstrániť rovnako použitím Špeciálne:Makebot.