Wikipédia:Evolúcia wikipediána

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mladá a nadšená wikipediánka premýšľa, ako môže ešte pred uložením vylepšiť svoj prvý článok.

Evolúcia wikipediána je proces, ktorým prechádza každý wikipedián od svojho wikizrodu do svojej wikismrti, či už prirodzenej alebo vnútenej komunitou.

Podobne ako vo svete existuje na Wikipédii karma, ktorou je každý wikipedián pri svojom zrode obdarený, a je iba na ňom, či si vyberie cestu dobra, poznania a šírenia vzdelanosti medzi neznalými pohanmi alebo cestu zla, mazania, konfliktov a editačných vojen. Na začiatku každej cesty je prostý čitateľ hladný po vzdelaní, zábave či sa len tak bezcieľne túla po zmätenom svete internetu, kým zásahom vyššieho napätia v zásuvke nenarazí na projekt Wikipédia. Až do tejto chvíle sme si všetci rovní, potom sa začne prejavovať karma používateľa.

Evolúcia dobra[upraviť | upraviť zdroj]

V prvom rade si prejdeme spoločne cestu dobra. Podobne ako v skutočnom živote aj tu používateľ prechádza určitými vývojovými štádiami. Samozrejme, že to nie je evolučný výber, kde sa iba tí najsilnejší a najdravší dostanú na najvyššiu métu, ale wikigenéza má veľa spoločného s ontogenézou skutočnou.

Čitateľ[upraviť | upraviť zdroj]

Správne sa vyvíjajúci wikipediáni nemajú na pubertu akosi čas. Rozširujú výhonky, opravujú preklepy a pritom sa učia, študujú, čítajú, aby mohli neskôr začať poriadne makať na Wikipédii

Je to prvé štádium, ktoré je rovnaké pre cestu dobra aj zla, ale už v tomto štádiu sa dá pomocou starostlivého sledovania sociológov sledovať, ako sa na Wikipédii ďalej prejaví. Ide o bežného používateľa, ktorý na stránky Wikipédie zavíta pravidelne a ktorý tu vyhľadáva informácie prospešné pre svoj ďalší život. Napĺňa tak základnú wikitúžbu dozvedieť sa niečo nové a zahnať tak hlad po vedomostiach. Jeho čítanie nie je pre skutočnú spoločnosť vôbec nebezpečné a pre Wikipédiu je práve tento používateľ cieľovým jedincom, ktorého sa snaží získať medzi svoje rady.

Preklepár[upraviť | upraviť zdroj]

Druhým štádiom je používateľ, ktorý má prezývku preklepár. Ide o používateľa, ktorý objavil tlačidlo Upraviť a nebojí sa ho vyskúšať pri objavení preklepov alebo gramatickej chyby. Opravou chyby sa snaží nezištne zlepšiť text, ktorý si číta, a koná tak v úplnej neznalosti toho, aké ďalekosiahle dôsledky táto oprava môže mať. Podľa teórie chaosu, ktorá na Wikipédii samozrejme funguje, môže viesť oprava jedného preklepu, staroslovanského slova či nedajbože výrazu Slovensko na Slovenská republika alebo Ethiopie na Etiópia (a samozrejme naopak) k občianskej vojne na Wikipédii plnej mŕtvych wikipediánov a rozvratu komunity ako žijúceho celku.

Prínos preklepára pre Wikipédiu je značný, keďže zlepšuje kvalitu textov, vyhľadávajúc chyby vyšších vývojových entít, ktoré trávia čas zamestnané inými úlohami. Z pohľadu spoločnosti nie je jeho záľuba v preklepoch škodlivá, ale z pohľadu Wikipédie začína byť jasné, že ho prvé nitky pavučiny lapajú a že jej za chvíľku upíše dušu. Tento jav sa označuje ako autotrofný wikiorganizmus.

Výhonkár[upraviť | upraviť zdroj]

Tretie vývojové štádium je evolučne označené ako výhonkár (jeho nižšia vývojová forma je subvýhonkár, ktorú nie je z pozície komunity dôležité striktne rozlišovať). Vyznačuje sa veľkým množstvom zakladaných článkov, ktoré obsahujú iba niekoľko viet. Ich vzhľad je na veľmi nízkej úrovni, sú plné chýb a nevyznačujú sa optickou kompatibilitou s ďalšími článkami. Výhonkár sa v dobrej viere snaží rýchlo založiť všetky články, ktoré na Wikipédii nemôže nájsť, keďže sa domnieva, že tak spasí projekt.

Jeho začlenenie do skutočnej spoločnosti sa stáva problematické, svoj voľný čas začína venovať písaniu výhonkov, je naplnený radosťou a hrdosťou nad svojim počinom. Z pohľadu komunity nie je jeho prínos príliš vítaný, keďže zamestnáva výkonné kapacity z radov wikipediánov, ktorí sa snažia jeho výhonky zachraňovať, prepracovávať, dopĺňať odkazy, korigovať, rozširovať atď. Na druhú stranu z pohľadu wikipotravinového reťazca je dôležitým článkom, keďže vyrába potravu pre ďalšie štádia, ktoré by bez výhonkárov vymreli na nudu.

Obrázkar[upraviť | upraviť zdroj]

Získané vzdelanie ich predurčuje na dôstojnú pozíciu, prejav a tvorbu skvelých článkov...

Štvrté vývojové štádium wikipediána sa vyznačuje snahou vylepšovať výhonky čo najjednoduchšou cestou, a to formou vkladania obrázkov. Podobne ako pri výhonkároch, dá sa rozdeliť na niekoľko čeľadí, ktoré sa dajú označiť druhovým menom (obrázkar vlastný, obrázkar interwikársky, obrázkar commons atď.) Podľa spôsobu získavania obrázkov sa presnejšie špecifikuje. Jeho motivácia je odbornej verejnosti neznáma. Snáď len pri obrázkarovi vlastnom sa dá špekulovať o jeho snahe prezentovať vlastné výtvory.

Tento jedinec sa začína spoločensky strániť a uspokojenie začína nachádzať v krásach Wikipédie. O tomto štádiu možno jasne vyhlásiť, že jedinec je už plne v moci závislosti, aj keď si to zatiaľ neuvedomuje. Jeho prínos pre komunitu je značný, pretože metabolizuje výplody výhonkárov a dáva im rozumný vzhľad, čím vytvára upravené výhonky – polotovary, ktoré slúžia ako potrava pre ďalší stupeň.

Rozširovateľ[upraviť | upraviť zdroj]

Piate vývojové štádium je z hľadiska normálneho čitateľa asi najprospešnejším, keďže vďaka jeho činnosti dochádza k premene výhonkov na hodnotné články plné múdra, vedomostí a informácií. Jeho životným údelom je vyhľadávať polotovary či výhonky a premieňať ich na články, ktoré majú minimálne štyri odseky a mnoho znakov. Štádium sa dá ľahko diagnostikovať podľa používateľskej stránky, kde sa rozširovateľ chváli skalpom článkov, ktoré sám založil alebo ktoré významne rozšíril. Jeho práca je pre svoju viditeľnosť často ohodnocovaná rôznymi rádmi a vyznamenaniami. Rozširovatelia sú najviac žiadaní, keďže vytvárajú potravu pre čitateľov, čím vlastne uzatvárajú primárny potravinový okruh. Na produktoch rozširovateľov sa ďalej živí vetva dravcov.

S plynúcim časom sa prínos rozširovateľa pre vonkajšiu spoločnosť značne zmenšuje, každú voľnú chvíľku trávi na Wikipédii. Postupný rozvrat spoločenského života, zakrivenie chrbtice, červené oči a mastné vlasy sú jasným príkladom začínajúcej celkovej závislosti. Jeho prínos pre Wikipédiu je veľmi cenený. Stáva sa známym medzi ostatnými používateľmi, ktorí už len tak občas pozerajú na jeho úpravy, získal si dôveru komunity. Rozširovateľ si myslí, že má závislosť na Wikipédii celkom vo svojich rukách a že môže kedykoľvek prestať, ako ale dokazujú uskutočnené výskumy, takýto používateľ je celkom stratený a odovzdaný komunite.

Údržbár, Strážnik[upraviť | upraviť zdroj]

... a úctyhodnému postu strážcu wikipédie pred ukradomky sa blížiacim vandalizmom

Ide o dva samostatné druhy, ktoré sa prekrývajú vo svojom prirodzenom biotope. Často sa stáva, že sa títo jedinci vzájomne krížia a prekrývajú, čím vznikajú rôzne mutácie. Ich náplňou je chrániť a zlepšovať Wikipédiu. Údržbár je typický tým, že neustále premieňa kategórie v článkoch, zakladá stále nové, staré maže, potom maže tie nové, prepisuje články atď. atď. stále dookola. Vo svojej vyššej forme bytia je údržbár zodpovedný za opravy šablón, vznik infoboxov, oživovanie a stavbu botov… Jeho prácu je v určitých štádiách vidieť a je cenená. Pre normálneho čitateľa má jeho práca význam v tom, že rozumne triedi články do miest, kde majú byť, a stará sa o to, aby Wikipédia šla tak, ako má.

Strážnik je predstupeň správcu, ktorý trávi deň za počítačom, pozerá na monitor, prechádza jednu úpravu za druhou a kontroluje, či sa sily temna nesnažia poškodiť Wikipédiu. K jeho obľúbeným činnostiam patrí vkladanie šablón ako upraviť, zmazať, subvýhonok atď. Je na dennom poriadku, že sa s týmto používateľom dostanete do konfliktu úprav, ktorý ale väčšinou končí vo Váš neprospech. Ide o prechod medzi občanom a policajtom v komunite.

Prínos týchto dvoch druhov je význačný, keďže zaisťujú ochranu zlepšovania Wikipédie. Nemajú ale právomoci a robia to iba z vlastnej iniciatívy. Spoločensky sú už úplne odpísaní, aj keď sa stále snažia viesť súkromný život. Nádej, že sa im ho podarí udržať, je však len veľmi malá.

Správca[upraviť | upraviť zdroj]

Ide o najvyššiu možnú formu aktívneho bytia, ktoré je možno na Wikipédii dosiahnuť. Ide o volených zástupcov komunity, ktorých úlohou je dozerať na ostatných používateľov a aktívne hájiť záujmy Wikipédie. Oficiálne sú si rovní s ostatnými používateľmi, ale ako vieme z predchádzajúceho textu, ide o dravcov, ktorým v krvi prúdi túžba nájsť skrytých aj očividných nepriateľov Wikipédie a aktívne s nimi bojovať. Pre ich aktivitu sú často napádaní a sú častým cieľom útokov síl temna na rôznych pseudowikisvetoch. Ich denným chlebom je riešenie konfliktných situácií, mazanie stránok, doplňovanie licencií a rady nováčikom. Ich práca je extrémne časovo náročná a ich potravou sa stáva úplne všetko, čo sa im nepozdáva. Stávajú sa často cieľom predátorov zo slabších oblastí, ale ich obranyschopnosť je podivuhodná.

Veľmi malá skupinka sa dostane až medzi bohov či polobohov a modrú krv wikipédie (uznajte, dosiahnuť tieto proporcie dá naozaj zabrať)

Spoločensky sú títo ľudia už odpísaní, ich život v rámci bežnej reality takmer nemôže existovať. Sociologicky je to však veľmi neprebádaná oblasť, keďže sa snažia maskovať rôznymi spôsobmi či väčšinu času trávia vo svojom novom prostredí na Wikipédii, takže sa nedajú pozorovať priamo (využívajú rôzne alternatívne formy ako IRC, ICQ, e-mail atď.). O ich prínose sa nedá pochybovať, bez nich by bola Wikipédia ľahkým terčom každého útoku. Fungujú ako imunitný systém projektu, preto sú často svojimi cieľmi označovaní za fašistov, komunistov a pod.

Na dovolenke[upraviť | upraviť zdroj]

Ide o zvláštnu formu bytia, ktorá sa vyznačuje únavou z wikiprojektu a následnému prehlteniu prácou. Tento stav je v určitej vývojovej fáze typickým pre každého wikipediána. Je to úplne normálne a štatisticky preukázateľné. Vyznačuje sa stálou láskou k wikiprojektu, mozog jedinca ale dochádza k záveru, že by sa mal pokúsiť zachrániť spoločenský život či v extrémnej forme manželstvo svojho majiteľa. Ostatným wikipediánom je úplne jasné, že sa daný používateľ na chvíľku odmlčí, ale je viac ako isté, že sa vráti do wikikomunity plný síl. Len málo silných jedincov so silnou vôľou je schopných sa dostať z pazúrov Wikipédie a po prázdninách sa nevrátiť. V odbornej literatúre nie je opísaný jediný známy prípad a dá sa teda skôr domnievať, že zmienky o nich sú skôr prejavom tzv. mestskej legendy.

Evolúcia zla[upraviť | upraviť zdroj]

Druhou cestou, ktorou sa môže čitateľ vydať, je cesta temna, zasvätená hádkam, konfliktom, mazaniam článkov a zbytočnému zamestnávaniu správcov.

Pokusár a priateľ homosexuálov[upraviť | upraviť zdroj]

Ohľadom začlenenia pokusárov do cesty temna panujú medzi odbornou verejnosťou isté rozpaky, keďže v mnohých prípadoch sa stáva, že sa pokusár po dôslednom upozornení a vložení šablóny na jeho užívateľskú stránku polepší a prejde do štádia preklepárov. V niektorých prípadoch socializácie zlyháva. Typickým znakom pokusára je, že sa snaží na smrť vyľakať (slabšie povahy nech nečítajú ďalej) všetkých ostatných užívateľov svojimi strašidelnými príbehmi typu: BAF! KUK! atď. Tieto výkriky majú veľmi traumatické dopady na niektorých užívateľov, ktorí zo samého šoku potom tlačia tlačidlo editovať a ako zhrnutie vyplňujú revert. Druhým typom pokusárov sú zabávači, ktorí sa snažia vtesnať vtip o blondínke do kvantovej teórie či do histórie Turkmenistanu. Ich dopad na komunitu je minimálny.

Podobný druh je aj priateľ homosexuálov, ktorý bol už odborne opísaný na inom mieste. Pripomeňme len, že ide o aktívneho ochrancu homosexuálov, ktorý sa nebojí priznať, že jeho menovaný kamarát je homosexuál. Vďaka ich príspevkom má Wikipédia potenciál stať sa zoznamom všetkých homosexuálov sveta a uskutočňovať vlastný sociologický výskum ohľadom správania sa homosexuálnej komunity.

Pseudoužívateľ[upraviť | upraviť zdroj]

Ide o zákernú formu škodcov, ktorí sa snažia tváriť ako riadni užívatelia. Ich editácie majú na prvý pohľad zmysel a sú prínosné, ale vďaka starostlivej práci a rozboru ich diel sa objavuje, že pod mimikrami sa skrývajú pokusy poškodiť Wikipédiu. Prepisovanie jednotiek, dát, údajov a pod. je formou ich bravúrneho humoru. Títo škodcovia sú odhalení len s vypätím všetkých síl a potom následne bez milosti blokovaní. Ich typickým znakom je, že po odhalení a následnom zablokovaní zanechávajú svoju imaginárnu identitu. Pri ďalších pokusoch útočiť sa snažia znovu reinkarnovať, aby tak mohli opäť využívať anonymity ďalšej wikiduše.

Reformátor[upraviť | upraviť zdroj]

Užívateľ, ktorý sa bez základných znalostí Wikipédie a toho, ako vlastne funguje, snaží presadzovať všemožné zmeny. Prevažná časť jeho zmien je nemožná, ale malé percento je skutočne prínosom. Bohužiaľ len málokto má silu sa k tomuto slabému podielu prepracovať, a tak reformátor všetky odrádza množstvom svojich nedozretých nápadov.

Osvietenec[upraviť | upraviť zdroj]

Ide o zákernú formu škodcu, ktorá znechucuje ostatných wikipediánov svojou pseudovzdelanosťou. Dal by sa charakterizovať ako najväčší odborník na všetko. Jeho názor je podľa neho ten jediný rozumný, všetko vidí najlepšie a na všetko pozná odpoveď. Jeho angažovanosť vo väčšine diskusií je samozrejmosťou. Odhaduje sa, že ide o pomerne rozšírenú formu škodcu.

Absolutista, Konfliktár[upraviť | upraviť zdroj]

Absolutista je štádium wikipediána, do ktorého sa občas dostáva pomätený rozširovateľ, poloboh či správca. Užívateľ naplnený pocitom, že on je jediným dobrom pre Wikipédiu a že on jediný vie všetko najlepšie, sa vyvyšuje nad ostatných užívateľov, ktorých prestáva rešpektovať ako partnerov do diskusie. V literatúre je opísaných niekoľko jedincov a je možné, že časť z nich čaká na odborné opísanie a roztriedenie.

Konfliktár je druh, ktorý cielene vyhľadáva slabé či sporné miesta a potom na nich stavia nezmyselné hádky o slovíčka. Jeho snahou je poškodiť pracovné nasadenie ostatných wikipediánov. Často sa konfliktári regrutujú z radov absolutistov či osvietencov.

Bábkar[upraviť | upraviť zdroj]

Bábkar je zvláštna forma užívateľa, ktorý sa vyžíva vo vízii, že on sám ovláda dav. Ide o jedinca, ktorý si na Wikipédii lieči svoj napoleonský komplex. (Autor štúdie predpokladá, že jeho vzory sú veľkí diktátori histórie.) Jeho snaha vytvoriť si armádu svojich stúpencov je jasná. Sám seba potom v diskusiách vyzdvihuje, rozpráva sa, podporuje a hlasuje rovnako za presadenie svojich nelogických zámerov. Odhadovať stupeň jeho spoločenskej integrácie je problematické, ale dá sa predpokladať, že ide o jedinca, ktorý nie je spokojný vo svojej práci, nie je podľa svojho pohľadu dostatočne ohodnocovaný a je v spoločnosti prehliadaný.

Wikipédia prispieva k liečbe takto chorých jedincov pomocou mocného rozhrania CheckUser, v ťažších prípadoch všeobecným stihomamom.

Všetky podoby so skutočnými užívateľmi sú čisto náhodné.