Wikipédia:Pre učiteľov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Vážení učitelia,

táto stránka vznikla z dôvodu množiacich sa článkov, ktoré boli napísané ako školské projekty alebo semestrálne práce. Touto formou by sme chceli my, komunita wikipediánov, poďakovať Váženým pedagógom za novátorský prístup k písomným prácam svojich žiakov, a zároveň upriamiť ich pozornosť na základné princípy Wikipédie.

Máme veľkú radosť z Vašej priazne a záujmu o Wikipédiu. Považujeme si za česť byť zdrojom znalostí Vašich žiakov a študentov. Stretávame sa stále častejšie s tým, že zadávate svojim žiakom alebo študentom ako úlohy napísať článok do Wikipédie. Prosíme Vás, robte tak až po zrelej úvahe a príprave na tento krok. Svojim zverencom umožnite aj inú cestu na splnenie úlohy, a nie len jej zverejnenie na Wikipédii, ktorá predpokladá uvoľnenie textu pod slobodnými licenciami GFDL a Creative Commons. Sú to autori, a pokiaľ také uvoľnenie nebudú chcieť, nemali by byť k nemu donútení.

Wikipédia je slobodná a otvorená encyklopédia, v ktorej sa veľký dôraz kladie na objektívnosť a ochranu autorských práv. Uverejnenie semestrálnych prác vo forme článkov na Wikipédii predpokladá súhlas s ich publikáciou pod licenciou GFDL a Creative Commons, s čím musia študenti súhlasiť. Inými slovami: Prispievanie do Wikipédie musí byť dobrovoľné. Upozornite ich teda aj na inú formu splnenia si svojich povinností.

Ak prípravu zanedbáte, je vo väčšine prípadov príspevok žiakov nepoužiteľný, pretože ide o vlastný výskum alebo esej a nespĺňa ani ďalšie požiadavky na obsah a už vôbec nie formu. Často sa stretávame aj s tým, že žiaci a študenti porušujú niečie autorské práva. Také prípady nie je možné vo Wikipédii ponechať a pridáva to ostatným len ďalšiu prácu.

Bohužiaľ, zlé návyky majú často nielen žiaci základných a stredných škôl, ale aj študenti vyšších odborných a vysokých škôl. Prispievanie do Wikipédie by malo byť dobrovoľné. Iba tak je možné udržať aspoň nejakú kvalitu tejto encyklopédie. Spomeňte si, keď ste boli mladší, tiež ste nechceli robiť, čo Vám nariadili a takú prácu ste zanedbávali.

Prvá vec, ktorú by ste mali ako pedagóg urobiť, je vytvoriť si redaktorský účet, a vyskúšať si upravovanie stránok na vlastnej koži. Taktiež Vás prosíme, aby ste svojim študentom vysvetlili pravidlá prispievania. Mali by ste sa hlavne zamerať na obsah príručky (jej prečítanie trvá asi 30 minút), dodržiavanie autorských práv (v každom prípade treba uvádzať zdroje informácií) ako aj na článok o prvom článku.

Ak už chcete zapojiť svojich žiakov a študentov na Wikipédiu, prosíme, skúste najprv nejaký čas sami prispievať. Až po nadobudnutí vlastných skúseností ich osobne dôkladne oboznámte so základnými princípmi tohto projektu a venujte pár desiatok minút svojho času ich vysvetleniu. Nenechávajte to na samoštúdium žiakov alebo študentov. Veríme, že hlbšie pochopenie nášho projektu bude aj na prospech Vašich žiakov a študentov, pretože znalosť problematiky duševného vlastníctva, umenia nestranného pohľadu na predmet opisu a ovládanie základov typografie sa im bude v budúcnosti veľmi hodiť.

Základné princípy Wikipédie[upraviť | upraviť zdroj]

Ďakujeme za pochopenie a veríme, že zostanete našimi čitateľmi rovnako, ako my chceme byť pre Vás kvalitným zdrojom informácií.

A na záver pripomíname staré známe latinské príslovie: verba docent, exempla trahunt. Slová učia, ale ak máte skutočne záujem pritiahnuť svojich študentov k editácii Wikipédie, musíte im najprv ísť príkladom.