Wikipédia:WikiProjekt Fotenie slovenských obcí

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Projekt Foto slovenských obcí je plánovaný projekt Wikimedie Slovenská republika.
Toto je prvá verzia popisnej stránky pripravovaného projektu prebraného z českej Wikimédie. Bude upravená podľa miestnych podmienok. Dátum spustenia projektu momentálne nie je určený; ak chcete pomôcť, kontaktujte organizátora. --KuboF (diskusia) 23:35, 14. január 2014 (UTC); 20:14, 5. október 2015 (UTC)[odpovedať]

Na slovenskej Wikipédii existujú rôzne kvalitné články o všetkých 2891 obciach na Slovensku a tiež o všetkých ich častiach (dedinách). Fotografie má však iba veľmi málo z nich. Cieľom projektu preto je dopĺňať fotografie ku každému nevyfotenému sídlu. Fotografujú sa však nielen obce, jednotlivé dediny, miestne pamiatky a iné, ale aj blízke hrady, zámky, rozhľadne a iné zaujímavosti.

Foto slovenských obcí - FSO - je jedným z tém mediagrantu spravovaného združením [Wikimedia Slovenská republika], z ktorého prostriedkov sa fotografujúcim preplácajú náhrady cestovných výdavkov. Projekt nie je obmedzený len na členov združenia Wikimedia - môžu ho využiť všetci wikipedisti, ktorí budú dodržiavať jeho pravidlá. Projekt riadi FSO, ktorej môžete napísať e-mail na info(zavináč)wikimedia.sk

Pravidlá v kocke[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1. stena: Nájdete si na Wikipédii nenafotené dediny
  • 2. stena: Vydajte sa na cestu po nich a foťte všetko, čo je v nich aj v blízkom okolí zaujímavé
  • 3. stena: Zapíšte do trackeru, ktoré dediny ste nafotili
  • 4. stena: Fotky nahrajte na Commons
  • 5. stena: Zapíšte správu o ceste do systému
  • 6. stena: Dostanete naspäť cestovné náklady

Základné princípy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Cieľom cesty musia byť fotenie pre Wikipédiu a nahranie fotografií na Commons. Takéto cesty je potom možné z projektu preplatiť. Neprepláca sa náhodné a nesúvislé fotografovanie. Pri posudzovaní cesty bude rozhodujúce, aby vyplatená náhrada bola úmerná počtu novo vyfotografovaných objektov (tento pomer bude komisia posudzovať citlivo podľa použitého dopravného prostriedku, náročnosti cesty a prípadných okolností - pozri ďalej).
  • Dĺžka ciest nie je obmedzená. Pri posudzovaní dlhších ciest je prihliadané k prínosu cesty pre projekt - to znamená, že pri vyšších nákladoch sa očakávajú aj lepšie výsledky (viac objektov a teda aj viac fotografií). Pred dlhšou, hlavne viacdennou cestou, je vhodné sa vopred poradiť s komisiou FSO.
  • Hodnotí sa počet kvalitne vyfotografovaných objektov, nie počet fotiek. Hlavným cieľom je získanie niekoľkých kvalitných fotografií k doteraz nevyfotografovaným obciam a ďalším významným objektom v okolí. Pritom počet vyfotografovaných objektov (obcí, dedín, hradov a.i.) musí byť úmerný dĺžke cesty a tým aj vyplatenej sume (primeranosť pozri príklad).
  • Jedným z dôležitých princípov akcie je vzájomná dôvera medzi komisiou témy a účastníkmi, ktorá pomáha obmedziť byrokraciu. Komisia bude napr. veriť účastníkom, že niečo odfotili zle alebo nemohli odfotiť, pretože sa oproti predpovedi zhoršilo počasie, pokazilo sa im auto alebo im ušiel autobus. Je ale na jednotlivých účastníkoch, aby túto dôveru nesklamali. V prípade nejasností alebo otázok môžu samozrejme kontaktovať komisiu a dohovoriť sa s ňou.
  • Fotografovanie viacerých tém v rámci jednej cesty nie je podmienkou, ale je v mnohých prípadoch vhodné (napr. fotografovanie pre Foto slovenských obcí, Chránené územia a Židovské pamiatky). V takomto prípade sa posudzuje celkový prínos cesty, nie len prínos pre jednu tému.
Tri hlavné kroky pri plánovaní cesty. Krok 1 - výber oblasti fotografovania. Červeno označené dediny sú sídla obcí (tým by sa mala aj vzhľadom k názvu projektu venovať trochu vyššia pozornosť).
Krok 2 - pridanie turistických objektov a škrtnutie tých obcí (objektov), ​​od ktorých už máme aspoň pár fotiek.
Krok 3 - naplánovanie trasy. Zakrúžkované objekty sa budú fotografovať podľa pravidiel FCO; čiarkovane sú označené objekty pre iné témy. Šípky označujú ďalšie vhodné miesta pre FSO, tá sa však budú vyberať skôr až na mieste.


Pred cestou[upraviť | upraviť zdroj]

Účastník si naplánuje svoj výlet a preskúma "cieľovú" oblasť - obce, pamiatky a ďalšie zaujímavosti, ktoré by chcel rád vyfotografovať. Predovšetkým si zistí, ktoré obce nemajú žiadne fotografie alebo ich je veľmi málo (jedna alebo dve). Podľa toho by mal prispôsobiť plán svojej cesty tak, aby s menšími obchádzkami navštívil čo najviac krás slovenského vidieka.

Podľa turistickej mapy (napr. na TuristickaMapa.sk alebo podobných zdrojov si zistí, aké ďalšie dôležité objekty (hrady, zámky, samostatne stojaci kostoly, ...) sú vo vybranej oblasti alebo v jej blízkosti. Tie by mal taktiež zahrnúť do svojho plánu cesty, samozrejme za predpokladu, že už nie sú dostatočne vyfotografované.

  • Pre hľadanie vhodných objektov na fotenie využite pripravené zoznamy kultúrnych pamiatok podľa okresov, kde je prehľadne vidieť, ktoré sú už vyfotografované.
  • Ak chce účastník fotografovať aj objekty, ktoré patria do iných tém ako FSO, zistí si samozrejme , čo ďalšie by bolo vhodné vo vybranej oblasti fotiť.

Krátko pred cestou si prezretím najnovších ciest v trackeru skontroluje, či niekto nefotil tieto obce / objekty v rámci FSO a ešte nenahral fotky.

Cesta sa vopred nikomu nehlási ani nikam nezapisuje.

Počas cesty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Účastník na svojej trase fotí objekty, ktoré si dopredu vybral:
    • Obce a ich časti (t.j. dediny, ktoré nie sú obce); tam by sa malo odfotiť všetko, čo sa v primeranom čase dá: v dedine námestie, kostol / kaplnku, sochu / pamätník, rybník, potok, železničnú zastávku , opravený (aj neopravený :) statok, obecný úrad, požiarnu zbrojnicu atď,
    • Samostatne stojacie kostoly, skanzeny, múzeá a mnohé ďalšie - teda všetko, čo má alebo by malo mať svoj článok; ďalej napr. železničnú trať, cesty alebo hory - zase za podmienky, že to ešte nebolo vyfotené a že to má nárok na vlastný článok,
    • Podľa možnosti by mal odfotiť všetky evidované kultúrne pamiatky vo fotografovanej oblasti (podľa pripravených zoznamov), ak je z opisu jasná ich poloha a nie sú príliš ďaleko od naplánovanej trasy.
  • V primeranej miere fotí aj ďalšie zaujímavé miesta na ceste: kaplnky, mosty, objekty typické pre daný región a tiež miestnu krajinu. Venuje sa aj objektom pre iné témy Mediagrantu: napr rezerváciám, riekam apod.

Po ceste[upraviť | upraviť zdroj]

Predbežná správa o ceste

Aby wikipedisti ​​znovu necestovali na už pokryté miesta, je nevyhnutné najneskôr do týždňa informovať o ceste komunitu projektu FSO: ak nebudete hneď nahrávať na Commons fotografie, napíšte do trackeru predbežnú správu o ceste so zoznamom nasnímaných objektov:

  • Vytvorte nový tiket, ktorý zaradíte do témy Foto slovenských obcí; do položky Popis uveďte, že sa jedná o koncept,
  • V časti Odkazy na súbory napíšte do položiek popis objekty, ktoré ste počas cesty vyfotografovali,
  • Aspoň pri jednom objekte doplňte do položky url internetový odkaz na jeho článok na Wikipédii - upresníte tak, v akej oblasti ste fotografovali, horární a hradov je po republike naozaj veľa.
K pridávaniu ciest do trackeru je nutné sa jednoducho zaregistrovať (stačí prezývka a heslo). Pri zadávaní vašej prvej cesty pošlite prosím ešte komisii FSO Vaše kontaktné údaje (prezývka, e-mail) pre ďalšiu komunikáciu.
Nahranie fotografií na wiki

Neskôr, v rozumnom časovom intervale, nahrajte na Commons fotky s popisom a kategóriami, ku každej fotografii vložte šablónu Mediagrantu s rozlišovačom pre FSO: {{Mediagrant II | Foto slovenských obcí} }

  • Od každého nasnímaného objektu by ste mali aspoň jednu fotku pridať do článku o tomto objekte (na slovenskej Wikipédii, vhodný je ale aj na ostatné jazykové mutácie); ak článok o tomto objekte na sk.wiki zatiaľ neexistuje, mali by ste vytvoriť aspoň Výhonok.
  • Ak ste vyfotografovali aj evidované kultúrne pamiatky, je vhodné fotografia vložiť tiež do prehľadných zoznamov týchto pamiatok.
Konečná správa o ceste

Súčasne zapíšte do trackeru kompletnú správu o ceste a jej vyúčtovanie.

  • Ak ste písali predbežnú správa o ceste, vyhľadajte ju v zozname ciest FSO, otvorte a kliknite na upraviť. Ak ste nepísali, pridajte nový tiket.
  • Do kolónky Popis uveďte:
    • Trasu aspoň v rozsahu: miesto, z ktorého ste vychádzali - prvý fotografovaný objekt (dediny) - posledný fotografovaný objekt - kde ste cestu ukončili
    • Celkový počet fotografií z cesty
    • Podľa potreby stručne dôvody pre "neštandardné" fotografovanie: napr. prečo ste vypustili niektoré objekty, ktoré pôvodne mali byť zdokumentované, alebo prečo ste znova fotili niektoré iné, ku ktorým už na Commons médiá dostupné sú (foto slovenských obcí primárne nepodporuje znovufotenie starších či menej kvalitne vyfotografovaných objektov; zameriava sa predovšetkým na vytváranie fotografií objektov a miest, ktoré doposiaľ zdokumentované nie sú). Komisia FSO si je vedomá premenlivosti podmienok pri fotografovaní v teréne a dokáže fotografom vyjsť v ústrety, pokiaľ však dodržiavajú ducha projektu a jeho základné princípy.

Ak tieto dôvody nechcete uvádzať verejne, môžete ich zaslať komisii na e-mail fso wikimedia.sk.

  • Do kolóniek v časti Odkazy na súbory vkladajte vždy názov fotenej dediny (objektu), url odkazu na kategóriu v Commons, kam ste fotky zaradili (teda napr. http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Žilina) a počet fotiek
    • Objekty na trase sú vždy to, čo sa v danej téme fotí: v prípade fotografií slovenských obcí to sú obce, dediny, mestá a v menšej miere iné objekty (hrady, usadlosti, samostatne stojace pamiatky a pod); podmienkou však je, že objekt má alebo by aspoň mal mať svoj článok na wiki,
Ak nafotíte po svojej ceste niečo zaujímavé, ale kategóriu objektu FSO to nespĺňa, nahrajte to na Commons tiež (v zásade platí, čím viac toho nahráte, tým lepšie - ak je to pre encyklopédiu použiteľné), ale túto vec potom ako objekt neuvádzajte; pokiaľ to považujete z hľadiska posudzovania cesty za významné, napíšte to v prvej časti do kolónky Popis.
  • Do poslednej kolónky uveďte vaše výdavky na cestu:
    • Pri ceste autom počet kilometrov a cenu
    • Pri ceste verejnou dopravou cestovné doklady (každý lístok píšte na riadky zvlášť, pokiaľ nejde o niekoľko rovnakých cestovných lístkov).

Zadávanie cesty, ktorá sa týka viacerých tém[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnej dobe ešte nie je možné do trackeru zadať, že ste počas cesty fotografovali viac tém. Preto v tomto prípade vyberte pri zadávaní tiketu len hlavnú tému, ktorej sa cesta týkala. Do poľa Popis napíšte, akých všetkých tém sa cesta týka.

  • V každom prípade ale pre 1 cestu vytvárajte iba 1 tiket. Do kolóniek v časti Odkazy potom napíšte vyfotografované objekty zo všetkých tém; garanti ostatných tém si so schvaľovaním poradia.

Ďalšie princípy a zásady[upraviť | upraviť zdroj]

  • Pokúste sa naplánovať si svoju cestu tak, aby ste vyfotografovali všetky nevyfotografované objekty v trase svojej cesty a blízko nej. Je samozrejmé, že to nepôjde vždy, ale snažte sa, aby vo vami vybranej oblasti zostalo tých nevyfotených miest čo najmenej, aby sa tam už nemuselo jazdiť znova.
    Zachádzajte pri tom aj do dediniek alebo k pamiatkam, ktoré sa nachádzajú mimo priamu trasu; samozrejme primerane tomu, či idete verejnou dopravou alebo autom. Nebojte sa pritom zájsť aj k hradom, zrúcaninám a ďalším nedostupným objektom (častokrát hlboko v lesoch).
  • Od každého objektu urobte viac fotografií. Všeobecne odporúčame u obcí a ďalších dedín aspoň 4-5 fotiek, u ostatných miest aspoň 2-3 fotky (tu podľa možností nezabudnite aj na detaily).
  • Cieľom celého projektu sú iba fotografie spĺňajúce základné kritéria kvality ako je zaostrenie, dostatočný jas a kontrast, správna kompozícia atď Konkrétne to je popísané v pravidlách Mediagrantu. Vzhľadom k princípom FSO musí opis fotografie obsahovať zemepisné súradnice (GPS) alebo aspoň presné určenie polohy (napr. "Severná časť Novej Vsi, cesty ku Kopaniciam").
  • Fotografie musia byť riadne opísané a kategorizované. K ich označenie použite šablónou Mediagrantu s rozlišovačom FSO: {{Mediagrant II | Foto slovenských obcí}}.

Požiadavky na kvalitu fotografií však neznamenajú, že musíte fotiť len pekné miesta. Chceme ukázať dediny, aké skutočne sú, takže niekedy odfoťte aj zanedbanú ulicu alebo podnikateľské baroko.

Administratíva a vedenie témy[upraviť | upraviť zdroj]

Podmienky grantu sa môžu meniť, ale tieto zmeny sa nebudú týkať už uskutočnených ciest.

Komisia FSO[upraviť | upraviť zdroj]

Splnenie podmienok grantu kontroluje jeho komisia v zložení (bude doplnené). Pre komunikáciu s grantovou komisiou využívajte e-mailovú adresu fso(at)wikimedia.sk.

Výpočet a náhrada cestovného[upraviť | upraviť zdroj]

Administratívne náležitosti cesty nekontroluje komisia, ale administrátor Mediagrantu. Tiež všetky otázky financií sa riadi pravidlami Mediagrantu a nespadajú pod komisiu FSO, ktorá má iba odborný a nie finančný dohľad nad témou.

Upozornenie: Prosíme, needitujte tieto pravidlá. Musia vychádzať z podmienok grantu, a preto niektoré z nich nemožno meniť. Budeme však radi, keď nám na diskusnú stránku napíšete pripomienky a návrhy.


Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Wikipedie:WikiProjekt Fotografování/Foto českých obcí na českej Wikipédii.