Wikipédia:Wiki miluje pamiatky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Súťaž Pravidlá EN 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2019 Diskusia


Wiki miluje pamiatky (angl. Wiki Loves Monuments) je medzinárodná fotografická súťaž, v ktorej sa účastníci snažia čo najlepšie nafotiť kultúrne pamiatky. V roku 2012 sa do súťaže po prvýkrát zapojila aj slovenská Wikipédia, v roku 2020 Wikimedia Slovensko organizovala už ôsmy ročník tejto súťaže.

Od roku 2021 sa slovenská časť súťaže nekoná, môžete sa však zapojiť do súťaže v iných krajinách.

Víťazné fotografie za ročník 2020

Prvé miesto

Druhé miesto

Tretie miesto

Víťazné fotografie bez určenia poradia

Ako sa zapojiť

Nájdite pamiatky
Vo vašom regióne sa nachádza množstvo kultúrnych pamiatok. Pre nájdenie pamiatok vo vašej blízkosti môžete použiť zoznamy národných kultúrnych pamiatok na slovenskej Wikipédii!


Odfoťte pamiatky
Urobťe najviac fotografií, ako viete; skúšajte rôzne uhly. Aj keď fotka nevyhrá cenu, môže pomôcť Wikipédii!


Opíšte ich
Opíšte, čo ste odfotili. Zaznamenajte názov pamiatky, jej identifikačné číslo (pokiaľ je registrovaná v zoznamok Pamiatkového úradu SR), popis a dátum fotky.


Nahrajte na Wikimedia Commons
Nahrajte fotografie
použitím tejto linky
medzi 1. a 31. októbrom. Pokiaľ ešte nemáte účet na Commons, vytvorte si ho.
Nahrať fotografie

Kritériá snímok

Súťažná komisia bude u fotografií posudzovať nasledujúce kritériá:

  • Technickú kvalitu a dokonalosť snímky
  • Originálnu kompozíciu
  • Encyklopedickú hodnotu pre Wikipédiu

Tipy a triky pre dobré zábery

  • Odporúčame fotografovať ešte nefotené objekty, špeciálne interiéry pamiatok.
  • Upozorňujeme, že fotografie hradov budú pre veľké množstvo už existujúcich a na Commons nahraných fotografií pri hodnototení do istej miery znevýhodnené.
  • Nebojte si nastaviť najvyššie rozlíšenie na svojom fotoaparáte. Foťte jednotlivé objekty aj viackrát a vyberajte najkvalitnejšie zábery. ... Alebo ich pokojne nahrajte všetky, keď si neviete vybrať, ktorý z nich je najlepší.
  • Nezabudnite na identifikačné čísla národných kultúrnych pamiatok. Odporúčame vám pripraviť si predbežný zoznam, pretože je to oveľa jednoduchšie ako dohľadávať tieto identifikátory neskôr.
  • V prípade detailných fotografií, napr. veží, dverí alebo okien, nezabudnite zaobstarať aj snímku celého objektu, aby bolo možné obe fotografie spojiť a nezanikol tak ich kontext. Pre ostatných je potom záber jedného detailu objektu navyše lepšie vyhľadateľný a identifikovateľný.
  • Ak máte záujem fotografovať interiéry pamiatok, opýtajte sa vopred, či je to možné, prípadne či za to musíte niečo zaplatiť. Časť múzeí a hradov fotografovanie v interiéroch zakazuje, iné to umožňujú, avšak iba pre vlastné, či nekomerčné účely. Na niektorých miestach je fotografovanie v interiéri bez problémov.
  • Nahrajte zábery. Pri nahrávaní záberov je dobré súbor pomenovať tak, aby sa predišlo duplicite a bolo zrejmé, o aký objekt ide. Napríklad: miesto - objekt - rok alebo objekt - miesto - rok. Namiesto „radnica.jpg“ súbor pomenujte „Radnica, Lučenec 2017.jpg“ alebo „Lučenec, radnica - severná časť.jpg“ a podobne.

Externé odkazy