Wikipédia:Deň finančnej gramotnosti/Pomocník

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Súťaž   Súťažné heslá   Pravidlá   Súťažiaci   Pomocník   Diskusia    

Na tejto stránke nájdete odpovede na časté otázky týkajúce sa prispievania do Wikipédie a účasti v súťaži Deň finančnej gramotnosti.

Základy Wikipédie[upraviť | upraviť zdroj]

V článkoch sú niektoré výrazy modré a iné červené, čo to znamená?[upraviť | upraviť zdroj]

Sfarbené výrazy v texte sú tzv. vnútorné odkazy (alebo wikiodkazy), teda odkazy na príslušné encyklopedické články o daných výrazoch. Wikipediáni ​​pri písaní svojich článkov odkazujú na všetky možné súvisiace termíny, ktoré by mohli čitateľa zaujímať. Ak už príslušné články existujú, odkazy sa zobrazia modro, ak čakajú na vytvorenie, sú automaticky sfarbené na červeno.

Podrobnejšie informácie: Odkazy#Odkazy na iné encyklopedická heslá

Prečo nikde nie je napísané, kto je autorom článku?[upraviť | upraviť zdroj]

Filozofia Wikipédie hovorí, že nikto nie je autorom žiadneho článku, a preto sa články nepodpisujú. Akonáhle raz vložíte "svoj" materiál do Wikipédie, nemôžete ho uchrániť pred úpravami všetkých ľudí na svete. Ak si neželáte, aby Váš text bol menený a voľne šírený, potom ho do Wikipédie jednoducho neuverejňujte. Avšak je pravda, že v tzv histórii sa ukladajú používateľské mená všetkých, ktorí s článkom mali čo do činenia.

Prečo nestačí jednoducho text odniekiaľ skopírovať a vložiť sem?[upraviť | upraviť zdroj]

Je to rovnaké, ako pri obrázkoch. Nemožno len tak použiť cudzie dielo bez povolenia. Od prispievateľov Wikipédie sa očakáva ich absolútna originalita, čiže inak povedané - text napísať vlastnými slovami. Naopak je vhodné danú webovú stránku na Wikipédii uviesť ako zdroj, z ktorého ste čerpal/a.

Podrobnejšie informácie: Wikipédia:Spoľahlivé zdroje

Upravovanie Wikipédie[upraviť | upraviť zdroj]

V článku som našiel / našla chybu. Ako ju môžem opraviť?[upraviť | upraviť zdroj]

Nad každým článkom je tlačítko "Upraviť". Stačí kliknúť, v upravovacom okne opraviť chybu, následne si "Ukázať náhľad" (tlačidlo pod upravovacím oknom) a ak je všetko v poriadku, "Uložiť zmeny".

Podrobnejšie informácie: Pomoc:Ako upravovať stránku

V upravovacom okne sa mi zobrazuje kód, ktorému nechápem. Ako ho mám upravovať?[upraviť | upraviť zdroj]

Wikipédia v článkoch používa tzv. wiki-syntax alebo wiki-kód, ktorý formátuje text. Ak by ste s ním mali problémy, môžete si zapnúť vizuálne upravovanie. Zapnúť ho môžete po prihlásení sa vo svojich nastaveniach úplne dole. Vizuálne upravovanie je stále vo vývoji a v niektorých prehliadačoch nemusí fungovať.

Podrobnejšie informácie: Pomoc:Prehľad editácie stránok

Chcem založiť nový (ešte neexistujúci) článok, ako na to?[upraviť | upraviť zdroj]

Najľahšie je zadať názov článku do vyhľadávacieho okienka vpravo hore a kliknúť na ikonku lupy (prípadne na tlačidlo Enter). Následne kliknite na červený odkaz vo vete "Vytvoriť stránku „(váš článok)“ na tejto wiki".

Podrobnejšie informácie: Pomoc:Ako vytvoriť nový článok

Zle som článok pomenoval/a. Ako ho premenovať?[upraviť | upraviť zdroj]

Pre premenovanie článku sa na Wikipédii používa termín presunutie. Voľba na presun sa nachádza (na danej stránke) vpravo hore vedľa vyhľadávacieho políčka v tvare šípky nadol. Po ukázaní myšou sa zobrazí voľba Presunúť a po kliknutí naň sa zobrazí textové pole, ktoré je nutné vyplniť. Najdôležitejšie je však nový názov článku, na ktorý ho po stlačení "Presunúť stránku" Wikipédia premenuje. V prípade, že ste úplne noví alebo anonymný užívatelia, tak presúvať ešte nemôžete. Napíšte krátku žiadosť o presunutie na diskusnú stránku súťaže.

V ostatných článkoch sú občas aj obrázky, kde môžem nájsť nejaké vhodné?[upraviť | upraviť zdroj]

Wikipédia používa obrázky zo sesterského projektu Commons. Ten je centrálnym úložiskom obrázkov, zvukov a videí pre všetky projekty Wikimedia Foundation. Prejdite na stránku Wikimedia Commons a do vyhľadávacieho políčka zadajte kľúčové slová pre vec, ktorú hľadáte. Pamätajte, že mnohé súbory sú pomenované v iných jazykoch ako slovenčina, podľa potreby a možností skúste viaceré jazyky.

Napísal som nový článok ale nezobrazuje sa zoznam iných jazykov. Ako ich mám pridať?[upraviť | upraviť zdroj]

Pridávanie odkazov na inojazyčné články prebieha pomocou Wikiúdajov, návod je na projektovej stránke.


Súťaž Deň finančnej gramotnosti s Wikipédiou[upraviť | upraviť zdroj]

Môžem sa zúčastniť súťaže tým ,že preložím článok z inej Wikipédie?[upraviť | upraviť zdroj]

Áno. Ručný preklad z inej Wikipédie alebo iného slobodného zdroja je prijateľný v súťaži. Prvú cenu však získa autor pôvodného článku.

Majte samozrejme na pamäti, že do Wikipédie môžte vložiť len text pod slobodnou licenciou (napríklad z inej Wikipédie) a musíte splniť licenčné podmienky. Ak prekladáte z Wikipédie, na koniec článku vložte šablónu Šablóna:Preklad.

Napísal som súťažný článok ale z ekonomického/hospodárskeho/... a nie z finančného pohľadu. Budem do súťaže zaradený?[upraviť | upraviť zdroj]

Súťažná porota berie do úvahy texty písané z finančného pohľadu a tomu bol podriadený aj výber súťažných hesiel. Vaše texty z ekonomického alebo iného pohľadu sú na Wikipédii vítané, v súťaži sa na ne ale nebude veľmi prihliadať.

Napísal som článok ale pri ukladaní som zistil, že nie som prihlásený. Bude môj príspevok zaradený do súťaže?[upraviť | upraviť zdroj]

Do súťaže budú zaradené len príspevky od registrovaných používateľov. V takomto prípade budete potrebovať dokázať, že ste text naozaj napísali vy, máte 2 možnosti:

  1. Ak ste upravovali už existujúci článok tak v hornej ponuke kliknite na odkaz "história" (pozri pomocníka), pri vašej úprave bude namiesto vášho používateľského mena zobrazené číslo (vaša adresa IP). Neprihlasujte sa a kliknite na odkaz "vrátiť" a do zhrnutia úprav napíšte "vrátenie úpravy pre účasť v súťaži Deň finančnej gramotnosti (vaše používateľské meno). Hneď potom sa prihláste a rovnako vráťte svoje vrátenie. Takto budeme vedieť, že ste text napísali naozaj vy.
  2. Ak ste práve vytvorili nový článok, svoju úpravu nemôžte vrátiť. Neprihláste sa a upravte článok ešte raz (stačí minimálna zmena), do zhrnutia napíšte "predchádzajúca úprava od (vaše používateľské meno)". Následne sa prihláste a opäť vykonajte aspoň minimálnu úpravu, do zhrnutia napíšte "predchádzajúce úpravy od (vaše používateľské meno)".

Pre súťaž mám mať nastavenú adresu elektronickej pošty. Kde si ju nastavím?[upraviť | upraviť zdroj]

Po prihlásení si ju nastavte vo svojich nastaveniach. Odkaz sa nachádza v pravej hornej časti každej stránky.