Wilhelm Emil Fein

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Wilhelm Emil Fein
nemecký podnikateľ a konštruktér
nemecký podnikateľ a konštruktér
Narodenie16. január 1842
Ludwigsburg, Nemecko
Úmrtie6. október 1898 (56 rokov)
Stuttgart Nemecko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Wilhelm Emil Fein

Wilhelm Emil Fein (* 16. január 1842, Ludwigsburg, Nemecko – † 6. október 1898, Stuttgart) bol nemecký podnikateľ a konštruktér; okrem iného vyrobil prvú ručnú elektrickú vŕtačku na svete.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Wilhelm Emil Fein sa narodil v Ludwigsburgu v rodine učiteľa. Základy vzdelania zameraného na mechaniku a strojárstvo získal v stuttgartskej dielni C. Geigera. Potom pobýval istý čas v Karlsruhe a Göttingene a nakoniec prišiel do Berlína k firme Siemens & Halske.

V Londýne zakončil učňovské roky u Charlesa Wheatstonea. Wilhelm Eisenlohr, profesor polytechniky v Karlsruhe, mu odporučil, aby si založil vlastnú firmu. V roku 1867 založil so svojim bratom Carlom v Karlsruhe dielňu s názvom C. & E. FEIN na výrobu rôznych elektrických prístrojov. Firma sa o tri roky neskôr presťahovala do Stuttgartu. Od roku 1875 vyvíjal a v roku 1878 aj inštaloval prvý elektrický požiarny hlásič v Norimbergu, o rok neskôr aj v Stuttgarte. Telefón využívajúci magnet v tvare podkovy si dal v roku 1879 patentovať.

Po roku 1880 sa venoval zlepšovaniu svojich prístrojov poháňaných elektrinou vyrábanou dynamom, a v roku 1885 vyvinul prvý prenosný telefónny prístroj pre armádu. O tri roky neskôr vydal knihu Elektrische Apparate, Maschinen und Einrichtungen. O ďalšie dva roky mu bola prepožičaná württemberská štátna medaila. Firme Fein sa darilo, v roku 1883 vyrobila svoj stý prístroj a za deväť rokov už ich bolo tisíc.

V roku 1895 skonštruoval prvú ručnú elektrickú vŕtačku na svete, jeho syn Emil vyrobil o dva roky neskôr aj prvú stolnú elektrickú vŕtačku.

Wilhelm Emil Fein zomrel 6. októbra 1898 v Stuttgarte a jeho firmu prevzal syn Emil.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]