Windows 10

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Windows 10


Základné informácie
VývojárMicrosoft
Rodina OSMicrosoft Windows
Posledná stabilná verzia22H2 (10.0.19045.2546) / 19. január 2023; pred 425 dňami
Posledná testovacia verzia22H2 (10.0.19045.2546) / 19. január 2023; pred 425 dňami
Metóda aktualizácieWindows Update
Microsoft Store
Windows Server Update Services (WSUS)
Podporované platformyIA-32, x86-64, ARM64 (od verzie 1709)
Jadrohybridné (Windows NT)
PredchodcaWindows 8.1
NástupcaWindows 11
Stav vývojaaktívny
Ďalšie odkazy
CommonsWindows 10

Pozri aj Informačný portál
Windows 10 je tiež označenie dvoch verzií operačných systémov pre mobily (Windows 10 Mobile a Mobile Enterprise).

Windows 10 je operačný systém spoločnosti Microsoft, určený pre použitie v stolových počítačoch, notebookoch, tabletoch, smartfónoch, hracích konzolách Xbox a ďalších zariadeniach. Prvá finálna verzia bola vydaná 29. júla 2015, odkedy ju bolo možné počas jedného roku inštalovať zadarmo. Windows 10 zjednocuje ovládanie zariadení rôznych typov (aj s dotykovým ovládaním) aj tým, že spája užívateľské prostredia spojením Modern UI a Windows Aero a zároveň pridáva nové funkcie ako napríklad virtuálne plochy. Ďalším zámerom Microsoftu bolo zjednotiť obchody Windows Store a Windows Phone store.

Názov systému[upraviť | upraviť zdroj]

Microsoft pri Windows 10 síce pokračoval v označovaní systémov číslami (po Windows 7 a Windows 8), preskočil však verziu číslo 9. Vynechaním deviatky vraj chcú zdôrazniť skok, ktorý systém predstavuje. Špekuluje sa ale o tom, že dôvod bol rýdzo praktický, pretože názov Windows 9x sa využíva pre označenie systémov Windows 95 a Windows 98.

Systémové požiadavky[upraviť | upraviť zdroj]

Systémové požiadavky Windows 10
Komponent Minimálne[1] Odporúčané
Procesor Taktovaný na 1 GHz alebo rýchlejší
Architektúra IA-32 alebo x86-64 s podporou PAE, NX and SSE2
x86-64 procesory musia podporovať aj inštrukcie CMPXCHG16B, PrefetchW and LAHF/SAHF [2][3]
Pamäť (RAM) IA-32 (32-bit): 1 GB
x86-64 (64-bit): 2 GB
4 GB
Grafická karta Podpora DirectX 9
WDDM 1.0 alebo novší
WDDM 1.3 alebo novší
Monitor 800×600 pixelov N/A
Vstupné zariadenia Klávesnica a myš Klávesnica, myš alebo Multi-touch displej
Miesto na disku IA-32 (32-bit): 16 GB
x86-64 (64-bit): 20 GB
N/A

Vývoj Windows 10[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: História verzií Windows 10

Vynucovanie aktualizácie na 1903[upraviť | upraviť zdroj]

Koncom mája 2019 Microsoft avizoval, že "niektoré verzie systému Windows 10 zobrazujú upozornenie na nainštalovanie najnovšej verzie". [4] Doslova: Ak momentálne používate systém Windows 10 verzie ... môžete očakávať, že dostanete oznámenie, že vaše zariadenie musí mať nainštalované najnovšie aktualizácie zabezpečenia. V máji sa upozornenia týkali užívateľov s verziou 1507 až 1709 a mali znenie "môže". Upozornenia z júla 2017 mali znenie: “You’re currently running a version of windows that’s nearing the end of support. We recommend you update to the most recent version of Windows 10 now to get the latest features and security improvements”[5] (Voľný preklad: "Momentálne používate verziu systému Windows, ktorá sa blíži ku koncu podpory. Odporúčame vám aktualizovať na najnovšiu verziu systému Windows 10 a získať najnovšie funkcie a vylepšenia zabezpečenia.") Odporúčanie aktualizovať už aj z verzie 1803 na 1903 bolo podporené vyhrážkou vo forme "sa blíži ku koncu podpory", čím sa mení na vynucovanie aktualizácie.

Problematická verzia 1809[upraviť | upraviť zdroj]

Aktualizácia (update) Windows 10 verzia 1809 z októbra 2018 vyvolala paniku medzi užívateľmi, pretože ako na stránke podpory Microsoftu informoval užívateľ Stuart Dole 4. októbra 2018[6] , po tejto aktualizácii boli odstránené všetky jeho súbory z priečinku Dokumenty. Neskôr užívatelia hlásili aj iné problémy a Microsoft zablokoval tento update na niektorých počítačoch. [7] V novembri 2018 vydal Microsoft zaplátanú verziu[8] avšak problémy (napríklad nefungujúce alebo nekorektne fungujúce mapované sieťové jednotky) neprestali. [9] Microsoft odporúčal počkať na automatické dodanie aktualizácie[8] , čo je štandardný postup ak sú povolené aktualizácie, ktorý znamená, že užívateľ nemá vyvolávať manuálne jej stiahnutie cez aktualizačný Windows Update[8].

Verzie (edície) Windows 10[upraviť | upraviť zdroj]

  • Home – verzia pre domácnosti. Ide o ekvivalent edícií Windows 7 Home Premium a Windows 8 (Windows 8 Core).
  • Pro – pre malé a stredné firmy. Ide o ekvivalentnú edíciu Windows 7 Professional, alebo Windows 8 Pro. Vychádza z Windows 8 Core a pridáva funkcie dôležité pre podnikové siete ako sú Vzdialená plocha a Domain Join.
  • Enterprise – pre veľké firmy. Táto verzia vychádza z Windows 10 Pro a pridáva ďalšie funkcie pre správu a zabezpečenie veľkých sietí.
  • Enterprise LTSB (Long Term Servicing Branch) – ako Enterprise ale neakceptuje aktualizácie meniace zásadne funkcionalitu Windows (tzv. nové buildy Windows). Napríklad Windows 10 Enterprise 2015 LTSB (v1507) by neponúkala aktualizáciu na Windows 10 v1511.
  • Education – verzia pre školy. Obsahuje niektoré funkcie zamerané priamo na školy.
  • Mobile – mobilná verzia Windows 10.
  • Mobile Enterprise – mobilná verzia Windows 10 určené pre veľké spoločnosti.
  • IoT Core – vývojová platforma pre internet of things.

Témy a shelly[upraviť | upraviť zdroj]

Grafické používateľské rozhranie Windows 10 môže byť upravené pomocou grafických tém (ang. theme) alebo shellov. Niektoré sú súčasťou Windows, iné sú od iných vývojárov.

  • Classic Theme - pozadie (Background), farba (color), zvuky (sounds), kurzor ako v predchádzajúcej verzii. Ďalšie témy v Nastavenia / Prispôsobenie / Témy (Settings / Personalization / Themes)
  • Classic Shell™ - rozšírenie Windows 10 vyvinuté Ivom Beltchevom, ktoré upraví Štart a iné súčasti, tak ako vo Windows 7 (užitočné pre používateľov, ktorí nechcú meniť s updatom rozhranie).

Vlastnosti Windows 10[upraviť | upraviť zdroj]

Ponuka Štart[upraviť | upraviť zdroj]

Ponuka Štart vo Windows 10 vznikla spojením ponuky Štart zo starších verzií systému Windows a obrazovky Štart z Windows 8. Na vrchu vľavo ponuky Štart je nástroj pre prepínanie alebo odhlásenie používateľských účtov. Pod ním vľavo sú prednastavené aplikácie ako Nastavenie a Napájanie (uspať, vypnúť) a ďalšie, ktoré si užívateľ nastaví. V prostrednej časti ponuky je zoznam aplikácií, ktorý začína "Najpoužívanejšími" aplikáciami. Ďalšie aplikácie sú zoradené abecedne, pričom kliknutím na písmeno sa dá vyvolať abeceda. Aplikácie (rovnako ako v predchádzajúcich systémoch) majú možnosť, ak sú toho schopné, vytvárať tzv. Jumplist, čo sú zoznamy pre rýchly prístup k súborom alebo priečinkom naposledy použitých danou aplikáciou (alebo často používané napríklad priečinky). Pravú časť ponuky Štart (tzv. Obrazovka Štart) tvoria dlaždice, niektoré z nich sú tzv. živé dlaždice. Ponuka Štart sa dá zväčšovať alebo zmenšovať, presná šírka sa určí automaticky podľa počtu dlaždíc v ponuke. Ak je dlaždíc viac, než koľko sa ich dá zobraziť, ponuka s dlaždicami sa dá posúvať alebo zväčšiť na celú obrazovku (čo je ekvivalent výzoru ponuky Štart vo Windows 8, vhodný pre zariadenia ovládané dotykom). Každá aplikácia sa dá Pripnúť na obrazovku Štart, čo znamená, že sa pridá do pravej strany ponuky – medzi dlaždice. Dlaždice možno presúvať, meniť ich veľkosť alebo vytvárať ich skupiny.[10]

V ponuke Štart (medzi "Najpoužívanejšími" ale aj na Obrazovke Štart) sa zobrazujú aj aplikácie, ktoré nie sú nainštalované v počítači a dostali sa tam bez vedomia užívateľa. Ide o aplikácie, ktoré užívateľovi podsúva Microsoft ako "návrhy". Možnosť "Príležitostne zobrazovať návrhy v ponuke Štart" sa dá zrušiť ako aj prispôsobiť ostatné pomocou Nastavenie / Prispôsobenie / Štart.

Panel úloh (kedysi a po česky hlavný panel)[upraviť | upraviť zdroj]

Panel úloh (Task bar) vo Windows 10 obsahuje oproti Windows 7 dve nové tlačidlá Vyhľadávanie vo Windows a Zobrazenie úloh (Task View). Vyhľadávanie na Slovensku nepodporuje ani ovládanie hlasom (Cortana) ani prehľadávanie internetu ale len vyhľadávanie v počítači (ale aj s prehľadávaním obsahu súborov po nastavení Vyhľadávať výsledky: v dokumentoch, podobne ako vo Windows XP). Zobrazenie úloh (Task View) bolo po update April 2018 rozšírené na Časovú os (Timeline).

Zobrazenie úloh / Časová os (alebo ťahanie prstom od ľavého okraja obrazovky na dotykovej obrazovke) umožňuje prepínať medzi otvorenými aplikáciami. Pribudla tu navyše možnosť vytvárania (virtuálnych) pracovných plôch. Pomocou Zobrazenie úloh možno nielen pridať novú pracovnú plochu a prepínať medzi plochami ale aj preniesť ťahaním otvorenú aplikáciu z jednej plochy na druhú.

Vylepšené prichytávanie aplikácií[upraviť | upraviť zdroj]

V predchádzajúcich verziách (Windows 7 a 8) bolo možné prichytiť okná k polovici obrazovky (ich potiahnutím za vybraný okraj obrazovky), teraz je táto možnosť rozšírená aj na štvrtinu obrazovky (prichytenie pomocou myši k rohu monitora). Navyše, pri opakovanom stlačení klávesy Windows a niektorej šípky je možné aplikáciu prichytiť tiež k hornej alebo dolnej polovici obrazovky. Ak sa okno prichytí k polovici obrazovky, otvorí sa navyše asistent prichytávania, ktorý zobrazí výber ostatných aplikácií na prichytenie do voľného priestoru (ak sú otvorené ešte ďalšie aplikácie).

Centrum oznámení / akcií (notifikačné centrum)[upraviť | upraviť zdroj]

Je určené na zobrazovanie oznamov / notifikácií a niektorých prepínačov nastavení (napríklad Režim v lietadle). Spúšťa sa pomocou novej ikony v oznamovacej (pravej) oblasti panela úloh.

Ostatné[upraviť | upraviť zdroj]

Ďalšou funkciou je nastavenie farby motívu na automatickú. V tomto prípade je táto farba vždy určená farbou pozadia. Vylepšený bol tiež príkazový riadok, ktorý teraz podporuje klávesové skratky. Odstránený bol panel Charm (vyskakujúci z pravej časti monitora) obsahujúci vo Windows 8 päť základných tlačidiel: Hľadať, Zdieľať, Štart, Zariadenia, Nastavenia. Jeho funkcie boli presunuté do systémového menu jednotlivých aplikácií (pravý klik a ikonu otvorenej aplikácie úplne vľavo hore) a Centra oznámení (charm, ktorý zostal je Zdieľať). Zmeny sa udiali aj vo verzii pre firmy a školy, ktoré môžu napríklad lepšie oddeľovať firemné dáta od dát osobných (BitLocker, Credential a Device Guard a pod.).

Prijatie systému Windows 10[upraviť | upraviť zdroj]

Distribúcia[upraviť | upraviť zdroj]

Microsoft bol kritizovaný za nástroj Získať Windows 10 (Get Windows 10 / GWX), ktorý bolo veľmi zložité zastaviť a tak okná s propagáciu Windows 10 vyskakovali aj užívateľom, ktorí si ho vyslovene neželali.

V septembri 2015 vyšlo najavo, že Microsoft spúšťa automatické sťahovanie inštalačných súborov Windows 10 na všetkých počítačoch s Windows 7 a 8.1 kompatibilných s Windows 10 bez ohľadu na to, či dostal výslovne požiadavku na upgrade (Microsoft tento proces nazýval v slovenčine inovácia softvéru). Microsoft oficiálne potvrdil túto zmenu s vyhlásením, že to je "normálna prax v odvetví, ktorá skracuje dobu potrebnú na inštaláciu a zaisťuje pripravenosť zariadenia."

21. januára 2016 žalovala Microsoft užívateľka, ktorej počítač sa samovoľne pokúsil vykonať upgrade na systém Windows 10 bez jej súhlasu. Aktualizácia zlyhala a jej počítač bol v nepoužiteľnom stave v jej cestovnej kancelárii. Súd rozhodol v jej prospech a udelil Microsoftu zaplatiť jej 10 000 dolárov, čo sa aj napokon stalo.

Zmeny nastavenia systému pri upgrade z predchádzajúcej verzie Windows[upraviť | upraviť zdroj]

Pri inštalácii upgradu voľbou Urýchliť postup sa zmenia bez upozornenia hlavné predvolené programy na spracovanie zvukových súborov na Microsoft Hudba Grove, video súborov na Video a TV a internetových odkazov na Microsoft Edge a obrázkov na Microsoft Fotografie.

Windows 10 Home je pevne nastavený na stiahnutie všetkých aktualizácií automaticky, vrátane kumulatívnych aktualizácií, bezpečnostných záplat a ovládačov, tak že používatelia nemôžu individuálne zvoliť, ktoré aktualizácie chcú alebo nechcú inštalovať. Užívateľ tak stráca kontrolu nad svojim počítačom.

Windows 10 blokuje niektoré programy.

Ochrana osobných údajov a ich zber[upraviť | upraviť zdroj]

Obhajcovia ochrany súkromia a ďalší kritici vyjadrili obavy týkajúce sa zásad ochrany osobných údajov systému Windows 10 a jeho zhromažďovania a používanie. Pri predvolenej voľbe nastavenia inštalácie Urýchliť postup (expres) Windows 10 je nakonfigurovaný tak, aby posielal rôzne informácie Microsoftu a ďalším stranám, vrátane užívateľských kontaktov, kalendára a "sprievodný vstupných dát" (personalizovanie reči, písanie a pod.). Umožňuje aplikáciám požiadať o lokalizačné údaje užívateľa a odoslať tieto dáta do Microsoftu a "dôveryhodnými partnermi" s cieľom zlepšiť detekciu polohy. Užívatelia sa môžu odhlásiť z väčšiny tohto zberu údajov ale zakázať telemetrické odosielanie dát pri hláseniach chýb možno zakázané iba v Enterprise verzii systému Windows 10.

Windows 10 tiež napríklad ponúka funkciu Wi-Fi Sense, pomocou ktorej sa dá automaticky pripojiť k navrhovaným hotspotom. Užívatelia tak nevedomky zdieľajú heslá vlastných domácich sietí so svojimi kontaktami.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Windows 10 System Requirements & Specifications | Microsoft [online]. Microsoft. Dostupné online.
  2. PAE/NX/SSE2 Support Requirement Guide for Windows 8 [online]. Microsoft, October 20, 2013. Dostupné online.
  3. What is PAE, NX, and SSE2 and why does my PC need to support them to run Windows 8? [online]. Microsoft. Dostupné online. Archivované 2012-11-03 z originálu.
  4. Niektoré verzie systému Windows 10 zobrazujú upozornenie na nainštalovanie najnovšej verzie [online]. support.microsoft.com, [cit. 2019-07-29]. Dostupné online.
  5. PARMAR, Mayank. Windows Update can now notify users when end of support nears [online]. Windows Latest, 2019-07-14, [cit. 2019-07-29]. Dostupné online. (po anglicky)
  6. Windows 10 1809 update deleted all files from Documents! [online]. answers.microsoft.com, [cit. 2018-10-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. ŽIVÉ.SK. Októbrová aktualizácia Windows 10: Objavujú sa prvé problémy. Živé.sk. Dostupné online [cit. 2018-10-09].
  8. a b c KOVÁČ, Martin. Microsoft opäť ponúka októbrovú aktualizáciu Windows 10, vyšli aj záplaty. Živé.sk. Dostupné online [cit. 2018-11-24].
  9. KOVÁČ, Martin. Októbrový Windows 10: Nové problémy s iCloud aj sieťou. Živé.sk. Dostupné online [cit. 2018-11-24].
  10. MARTIN HODÁS. Menu Štart sa vrátilo. Prispôsobte si ho podľa seba. Živé.sk, 04.08.2015. Dostupné online [cit. 2016-11-23].

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Windows 10 na českej Wikipédii.