Bezdrôtový prístupový bod

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Wireless access point)
WAP môže byť aj skratka pre Wireless Application Protocol.
Bezdrôtový prístupový bod Planet WAP-4000

Bezdrôtový prístupový bod (anglicky wireless access pointWAP, alebo len access pointAP) je zariadenie, ktoré navzájom prepája bezdrôtové sieťové komunikačné zariadenia, čím vytvára bezdrôtovú sieť. Bezdrôtový prístupový bod funguje ako fyzický regeneračný zosilňovač opakovač (repeater) alebo ako smerovač (router).

Prístupový bod sa obvykle pripája k pevnej sieti typu Ethernet, čo umožňuje prenášať dáta medzi bezdrôtovými a drôtovými zariadeniami. Niekoľko prístupových bodov sa môže navzájom prepojiť a vytvoriť tak väčšiu sieť, ktorá umožňuje „roaming“. Naproti tomu sieť, v ktorej sa klientske zariadenia komunikujú priamo navzájom, bez prístupových bodov, sa nazýva ad-hoc sieť.

Popularita lacných a ľahko inštalovateľných bezdrôtových prístupových bodov rýchlo vzrástla na prelome 20. a začiatku 21. storočia. Tieto zariadenia poskytli spôsob ako sa v typických ethernetových sieťach zbaviť káblov. Zatiaľčo inštalácia kabeláže v kancelárii, doma alebo v škole často vyžaduje prevliekanie mnohých káblov cez steny a stropy, bezdrôtové siete umožňujú kabeláž zredukovať alebo úplne eliminovať. Okrem toho bezdrôtové siete poskytujú používateľom väčšiu pohyblivosť, čím oslobodzujú jednotlivcov od obmedzení počítačov „prikáblovaných“ k stene.

V priemyselnej a obchodnej sfére mali bezdrôtové siete veľký vplyv na činnosť - zamestnanci v tejto oblasti teraz často nosia prenosné dátové terminály, v ktorých sú zabudované skenery čiarového kódu a bezdrôtové adaptéry, čo im umožňuje aktualizovať údaje o stave prác a skladových zásobách v reálnom čase.