Zenitová hodinová frekvencia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Zenitová hodinová frekvencia (angl. zenithal hourly rate, ZHR) je počet meteorov, ktoré je možné pozorovať za jednu hodinu na čistej a jasnej oblohe, teda pri limitnej hviezdnej veľkosti okolo +6,5 a ak sa radiant nachádza na zenite. Počet meteorov, ktorý je viditeľný reálne, je vždy nižší a znižuje sa tým viac, čím bližšie sa radiant nachádza pri horizonte.

Vzorec pre výpočet ZHR :

ak

predstavuje hodinovú frekvenciu pozorovateľa, N - počet pozorovaných meteoritov, Teff - skutočný čas pozorovania pozorovateľa. Napríklad: Ak pozorovateľ deetekuje 12 meteoritov za 15 minút, jeho hodinová frekvencia je 48 (12 za 0,25 hodiny).

predstavuje zorné pole korekčného faktora, kde k je percento zorného poľa pozorovateľa, ktoré je zakryté (napríklad oblaky). Napríklad: Ak 20% zorného poľa pozorovateľa je pokrytých oblakmi, potom k=0,2 a F=1,25. Pozorovateľ by mal vidieť o 25% viac meteoritov, z toho dôvodu vynásobené F=1,25.

predstavuje obmedzenie veľkosti korekčného faktora. Pre každú zmenu o jednu veľkosť v obmedzenom rozsahu pozorovateľa, sa počet meteoritov pozorovateľa mení o faktor r. Preto to musí byť brané do úvahy. Napríklad: Ak r=2 a obmedzený rozsah pozorovateľa je 5,5, budeme musieť vynásobiť jeho hodinovú frekvenciu o 2 (2 na 6,5-5,5), aby sme zistili, koľko meteoritov uvidíme v jeho obmedzenom rozsahu 6,5.

predstavuje korekčný faktor, pre výšku žiarivého telesa (radiantu) nad horizontom (hR). Počet meteoritov videný pozorovateľom sa mení so sínusovou funkciou výšky radiantu v stupňoch. Napríklad: Ak bol radiant počas pozorovania v priemernej výške 30 na oblohe, budeme musieť predeliť jeho horinovú frekvenciu číslom 0,5 (sin(30)), aby sme zistili koľko meteoritov bolo viditeľných ak bol meteorit na zenite.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Zenithal Hourly Rate na anglickej Wikipédii.