Zoznam chránených území v okrese Mělník

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Mělník aktuálny k decembru roku 2015, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Mělník. Tie územia, ktoré status postupne z rôznych dôvodov stratili, boli odtiaľ vyradené a sú v uvedené druhej tabuľke.

Kód Obrázok Názov Typ Galéria
Commons
Popis území Súradnice
1706 PR Drinovska stran - jaro - 13.jpg Dřínovská stráň PR
Kategória Dřínovská stráň na Wikimedia Commons
Opukové biele stráne s bohatou teplomilnou kvetenou a entomofaunou 50°15′57″S 14°23′06″V / 50,2659692°S 14,3849364°V / 50.2659692; 14.3849364
2178 Pohľad z hornej hrany prírodnej pamiatky po svahu dolu do údolia Vltavy Hlaváčková stráň PP
Kategória Hlaváčková stráň na Wikimedia Commons
Suché lúky a skalné stepi 50°12′46″S 14°21′27″V / 50,2127778°S 14,3575°V / 50.2127778; 14.3575
112 Holý vrch Holý vrch NPP
Kategória Holý vrch (národní přírodní památka) na Wikimedia Commons
Náleziská lykovca voňavého 50°22′38″S 14°33′17″V / 50,3771847°S 14,5546286°V / 50.3771847; 14.5546286
2212 Pieskovcové skaly na vrchu Hostibejk Hostibejk PP
Kategória Hostibejk na Wikimedia Commons
Referenčný profil (stratotyp) karbónskymi arkózami nýřanských vrstiev kladenského súvrstvia 50°14′33″S 14°18′20″V / 50,2425697°S 14,3055236°V / 50.2425697; 14.3055236
150 Jiřina Jiřina PP
Kategória Jiřina (natural monument) na Wikimedia Commons
Zvyšok lužného porastu 50°14′11″S 14°33′46″V / 50,2365189°S 14,5626711°V / 50.2365189; 14.5626711
23 Kokořínsko Kokořínsko CHKO
Kategória CHKO Kokořínsko na Wikimedia Commons
50°29′41″S 14°32′03″V / 50,4948028°S 14,5340769°V / 50.4948028; 14.5340769
179 Kokořínský důl Kokořínský důl PR
Kategória Kokořínský důl (nature reserve) na Wikimedia Commons
Hlboký kaňon v pieskovcoch, skalné pokrievky 50°27′05″S 14°35′46″V / 50,4513889°S 14,5961111°V / 50.4513889; 14.5961111
184 PR Kopeč, celkový pohled (003).JPG Kopeč PR
Kategória Kopeč (nature reserve) na Wikimedia Commons
Stepné porasty, lokalita vzácnej lipnice bádenskej 50°15′02″S 14°25′42″V / 50,2506494°S 14,4282794°V / 50.2506494; 14.4282794
1029 Minická skála Minická skála PP
Kategória Minická skála na Wikimedia Commons
Zvyšok stepných spoločenstiev 50°13′07″S 14°17′14″V / 50,2186439°S 14,2873122°V / 50.2186439; 14.2873122
2110 Označenie rezervácie Mokřady dolní Liběchovky PR
Kategória Mokřady dolní Liběchovky na Wikimedia Commons
Ochrana rozsiahlej sústavy mokradí v nive potoka Liběchovka 50°26′01″S 14°28′29″V / 50,43351°S 14,4746297°V / 50.43351; 14.4746297
1803 PR Mokřady HL2.jpg Mokřady horní Liběchovky PR
Kategória Mokřady horní Liběchovky na Wikimedia Commons
Komplex mokradí s prirodzenými spoločenstvami a hojným výskytom bezstavovcov 50°31′31″S 14°32′17″V / 50,5252778°S 14,5380556°V / 50.5252778; 14.5380556
2090 Kokořínsko, Mrzínov, 2012, 011.JPG Mrzínov PP
Kategória Mrzínov na Wikimedia Commons
Stráne lesostepného charakteru 50°23′52″S 14°32′49″V / 50,3978767°S 14,5470619°V / 50.3978767; 14.5470619
2114 PP Na oboře 1, křoví.JPG Na oboře PP
Kategória Na oboře na Wikimedia Commons
Ochrana zachovaných strání so spoločenstvami zväzu Bromion erecti 50°25′40″S 14°31′10″V / 50,4276667°S 14,5195278°V / 50.4276667; 14.5195278
1024 Netřebská slaniska Netřebská slaniska PP
Kategória Category:Netřebská slaniska na Wikimedia Commons
Prirodzené slanomilné spoločenstvá s výskytom soľanky Valerandovej 50°15′43″S 14°26′23″V / 50,2620006°S 14,4395919°V / 50.2620006; 14.4395919
1026 Tišice, Písčina u Tišic NR 3.jpg Písčina u Tišic PP
Kategória Písčina u Tišic na Wikimedia Commons
Lokalita kriticky ohrozených druhov 50°15′55″S 14°33′04″V / 50,265325°S 14,5510694°V / 50.265325; 14.5510694
3380 Písčina u Tuhaně Písčina u Tuhaně PP Spoločenstvá piesčin s výskytom pieskomilných druhov rastlín a živočíchov 50°17′46″S 14°31′19″V / 50,2960403°S 14,5218592°V / 50.2960403; 14.5218592
329 Polabská černava Polabská černava NPP
Kategória Polabská černava na Wikimedia Commons
Zvyšok čiernav s typickou kvetenou 50°20′51″S 14°33′13″V / 50,3475°S 14,5536111°V / 50.3475; 14.5536111
6010 Polabí u Kostelce PP Nadpriemerne zachovaná riečna niva 50°21′02″S 14°28′27″V / 50,3504969°S 14,4741075°V / 50.3504969; 14.4741075
5780 Slaná louka u Újezdce (022).jpg Slaná louka u Újezdce PP
Kategória Slaná louka u Újezdce na Wikimedia Commons
Vnútrozemské slané lúky, poloprírodné suché trávniky a fácie krovín na vápnitých substrátoch 50°16′55″S 14°25′23″V / 50,2819742°S 14,4230017°V / 50.2819742; 14.4230017
1027 Slatinná louka u Liblic Slatinná louka u Liblic PR
Kategória Slatinná louka u Liblic na Wikimedia Commons
Vynikajúca orchideová lúka 50°18′29″S 14°34′55″V / 50,3079167°S 14,5820833°V / 50.3079167; 14.5820833
1028 Sprašová rokle Sprašová rokle u Zeměch PP
Kategória Sprašová rokle u Zeměch na Wikimedia Commons
Hlboký kaňon v spraši 50°13′36″S 14°16′01″V / 50,2266667°S 14,2669444°V / 50.2266667; 14.2669444
2112 PP Stráně Hlubockého dolu, pohled na louku.JPG Stráně Hlubokého dolu PP
Kategória Stráně Hlubockého dolu na Wikimedia Commons
Ochrana xerotermnej lokality na hranách skál s výskytom vzácnych a ohrozených spoločenstiev organizmov 50°26′45″S 14°29′07″V / 50,4457164°S 14,4851986°V / 50.4457164; 14.4851986
2113 Stráně Truskavenského dolu Stráně Truskavenského dolu PP
Kategória Stráně Truskavenského dolu na Wikimedia Commons
Ochrana xerotermnej lokality na hranách skál 50°26′09″S 14°32′02″V / 50,4359567°S 14,5338567°V / 50.4359567; 14.5338567
664 Špičák u Střezijovic Špičák u Střezivojic PP
Kategória Špičák u Střezivojic na Wikimedia Commons
Pieskovcová skalná ihla so "železnými ružami" 50°29′23″S 14°34′02″V / 50,4897222°S 14,5672222°V / 50.4897222; 14.5672222
5940 Úpor fotografovaný z druhej strany Labe Úpor–Černínovsko PR
Kategória Úpor–Černínovsko na Wikimedia Commons
Zachovaný lužný les so snežienkou jarnou, slepé labské rameno s lužným lesom a vlhké aluviálne lúky s mokraďovými depresiami 50°19′55″S 14°29′00″V / 50,3320661°S 14,4833928°V / 50.3320661; 14.4833928
2252 Uvnitř dolu Vehlovické opuky PP
Kategória Vehlovické opuky na Wikimedia Commons
Podzemné priestory po ťažbe opuky s náleziskom hornokriedových skamenelín, útočisko niektorých druhom netopierov, napr.podkovára krpatého 50°23′32″S 14°28′10″V / 50,3922611°S 14,4695306°V / 50.3922611; 14.4695306
6004 Zámek Veltrusy - pohled z hlavní cesty.jpg Veltrusy PP
Kategória Veltrusy (natural monument) na Wikimedia Commons
Pižmovec hnedý a roháč veľký vrátane ich biotopov 50°16′57″S 14°20′08″V / 50,2826319°S 14,3356286°V / 50.2826319; 14.3356286
1025 Všetatská černava (030).jpg Všetatská černava PR
Kategória Všetatská černava na Wikimedia Commons
vápnité slatiny s maricou pílkatou a druhy zväzu Caricion davallianae 50°16′28″S 14°34′23″V / 50,2744033°S 14,5731019°V / 50.2744033; 14.5731019
5685 Zámecký park Liblice PP Bezkolencové lúky na vápnitých, rašelinných alebo hlinito-ílovitých pôdach, extenzívne kosené lúky nížin až podhorí, zásadité a prechodové slatiny, zmiešané lužné lesy a osobitne chránené druhy rastlín a živočíchov viazané na menované stanovištia 50°18′31″S 14°34′58″V / 50,3086767°S 14,5828639°V / 50.3086767; 14.5828639
2111 Želízky Želízky PP Ochrana xerotermnej lokality na hranách skál s výskytom vzácnych a ohrozených spoločenstiev organizmov 50°26′05″S 14°30′55″V / 50,4347656°S 14,5152817°V / 50.4347656; 14.5152817
Kód Obrázok Názov Druh Galéria
Commons
Popis územia Zrušené Dôvod zrušenia
2454 Černínovsko fotografované z druhej strany Labe Černínovsko PR Slepé labské rameno s lužným lesom 10.6.2014 začlenená pod PR Úpor-Černínovsko
2177 Kelské louky Kelské louky PR Vlhké aluviálne lúky s mokraďovými depresiami na pravom brehu Labe 10.6.2014 začlenená pod PR Úpor-Černínovsko
474 Úpor focený z druhé strany Labe Úpor PR Zachovaný lužný les so snežienkou jarnou 10.6.2014 začlenená pod PR Úpor–Černínovsko

Zdroje[upraviť | upraviť kód]